Saturday, September 23, 2017

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Tinagat Tawau | Assalamualaikum, entry yang kubur kini terupdate, di sebabkan masa yang begitu padat. Tak tahu la apa yang padat sangat ni, hihihihihi.. Hiking Bukit Akar Kinabutan merupakan misi Ogos buat 1 Hill 1 Month bagi muslimah hikers. Allahmdulilah misi ogos unlock !!! Destinasi kali ini adalah bukit ini yang memang sangat-sangat mencabar stamina dan minda.

Bukit ini merupakan Bukit ke 5 buat muslimah Hikers. Moga misi kami tahun ini berjalan terlaksana dengan jayanya.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar diberi gelaran oleh para hikers Tawau kerana laluannya yang mempunyai akar-akar yang besar. Misi ke Bukit Akar ini kami mempunyai tiga misi iaitu mencari bangkai kapal terbang Jepun, Air sungai yang jenih berwarna putih dan Puncak Bukit Akar. Semua ada di dalam Hutan Bukit akar ni.

Perjalanan mengikut kiraan laluan kami adalah 7.2KM dari starting point dan kembali ke starting point. 

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Tawau terletak di Tinagat 10KM dari bandar Tawau lebih kurang 15 minit perjalanan, masuk simpang batu 6 Jalan Apas Tawau dan jalan terus sampai jumpa Tokong ini ( belakang pic kami ). Tokong ini merupakan starting point untuk naik ke Bukit Akar. Para hikers di nasihati untuk naik kesini ditemani orlah hikers yang betul-betul tahu jalan sebab trail kurang nyata.

Di hadiri seramai 15 muslimah Hikers dan 5 orang Guide. Pada perancangan awal kami akan memulakan pendakian tepat jam 6.30 namun sesuatu yang tidak terduga berlaku di mana van yang kami sewa mogok di tengah jalan, makan mengambil sedikit masa. maklumlah kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan segalanya. Tepat jam 8.00 pagi kami memulakan pendakian setelah taklimat oleh guide kami. Guide di ketuai oleh Abg Jenal ( Baju hijau di kiri )

Bukit Akar Tinagat Tawau
Batu Buaya Bukit Akar Tinagat Tawau
Perjalanan pada mulanya agak santai dan kebanyakakn jalan yang mendatar. Rezeki kami sebab keadaan baik pagi tu so jalan agak kurang licin. Tempat kami bergambar ni merupakan Batu Buaya. Betul bentuknya seakan-akan bentuk Buaya. Lengkap kepala, badan dan ekor. Keadaan batu pun seperti bersisik buaya. Subahanallah tiada yang mampu kita ragukan dengan ciptaanNya.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Check Poiny pertama kami berhenti. Bukit akar merupakan satu bukit yang terletak di dalam hutan. Baru-baru ini adalah 6 remaja di jumpai sesat kat hutan ni. Sesat bukan sebab apa, sebab diri sendiri yang berlagak hero dan heroin. Rasa nak marah pulak.. HAHAHAHAHAH.. Itu la akibatnya tak nak mendengar nasihat lepas tu menyushakan semua orang.

Naik bukit dalam hutan tanpa kelengkapan hiking, lepas tu naik time petang-petang pulak tu. Ada pendaki suruh mereka turun tapi mereka tak hendakan, malam memang la tak nampak apa pun.. Nasib la pihak Bomba berjaya jumpa dorang kalau tak.. Emmmm. Sebab tu kalau masuk hutan kena hormati peraturan dan dengar cakap!! Stress pulak.. 

Masuk Hutan wajib ikut peraturan. Jangan berlagak hebat if dalam hutan ok.. Letakkan bergantungan sepenuhnya dengan Allah SWT.. In shaa Allah.. Opss kat sini banyak akar panjang dari atas yang terjuntai-juntai so boleh main macam tarzan-tarzan tu. Kami sempat juga cuma gambar di rahsiakan. Hihihihii

Bukit Akar Tinagat Tawau

Sebenarnya tempat ini yang membuat unni tak sabar naik ke Bukit Akar. Ini bukan sebarangan besi ok, ini merupakan Bangkai Kapal Terbang Tentera Jepun. Buat masa ini pihak arkib dalam proses membawa balik bangkai ni. Allahmdulilah kami berpeluang datang sebelum pihak arkib datang kesini.

Untuk laluan kesini adalah di rahsiakan oleh Abg Guide kami ( orang yang menjumpai bangkai ini ).kami pun tak boleh hafal laluan kesini. Allahmdulilah team kami dipercayai untuk datang kesini.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Selepas ke trail Bangkai Kapal Terbang kami pun meneruskan perjalanan kepuncak. Cabaran pertama yang kami hadapi adalah laluan ini. Di mana keadaan memang agak curam dan kami hanya bergantung sepenuhnya dengan tali. Its ok atas bawa ada abg Gudie menjaga kami. Kat sini sorang demi sorang kena turun dengan dua bantuan tali yang disediakan.

Kat sini kami agak lama menanti kerana bertembung dengan team lain iaitu adik-adik dari Pusat Tuisyen Akedemik Tawau dalam lingkungan 30 orang so dalam 10 minit kami memberi laluan kepada mereka memulakan perjalanan dalam masa menanti kami pun membuat sedikit pengisia tentang apa di rasai sepanjang perjalanan sampai kesini.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Ini lah sebabnya kenapa Bukit Ini di namakan bukit akar. Banyak akar-akar besar disini. cuba perhatikan gambar ini, satu laluan ( lorong kecil ) untuk laluan kepuncak. Hanya berpaut pada akar-akar yang ada. Semua akar-akar besar tau. Satu lorong yang hanya cukup untuk 1 orang.

Kat sini memang akan guna kekuatan dan kemahiran memanjat kamu, ada juga tali di sediakan.Nasib la kecil-kecil dulu jaguh panjat pokok so besar-besar ni memang tak ada masalah.

Bukit Akar Tinagat Tawau

View dari pandangan atas. Hanya satu lorong kecil. Gunakan sepenuh tenaga dan kehebatan memanjat kat sini. Ada abang Guide menanti9 di kawasan ni. Buat yang tak mampu, guide akan tarik dengan sepenuh hati. Sebab tu perlukan orang yang berpegalaman.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Allahmdulilah dengan izin Allah SWT kami semua berjaya sampai kesini. Dengan kibaran Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan ke -60 Tahun. Jam 12.20 kami sampai kesini dan kedengan azan Zohor kami berada di puncak. Keadaan jangan cakap lah memang panas tahap dewa. Kami hanya mengambil beberapa minit untuk berehat dan mengambil gambar sebelum meneruskan perjalanan kembalik ke starting point pagi tadi.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Unlock untuk misi 1 Hill 1 Month For Ogos yang membawa tema jalur Gemilang !!! kamii tak ramai tapi kami ada. Tiada perkara yang mustahil untuk di kecami hanya Usaha, doa dan tawakal yang menemani.Walaupun kami di pandang serong sesetengah masyarakat kerana membawa nama Muslimah. Muslimah bukan sekadar tahu tentang agama tetapi harus tahu tentang dunia. Seimbangkan dunia dan akhirat yang utama dan lebihkan akhirat.

Bukit Akar di tulis pada puncak batu Bukit Akar. No signboard kerana ada segelintir masyarakat Tawau ni kurang bertamanduan sikit. Kejap je signabout boleh hilang macam kisah Bukit Panchang da dua kali dorang jadikan signboard tu jadi kayu api. Sabar jak la.

Bukit Akar Tinagat Tawau

View yang paling indah di bukit akar, laut tetap kelihatan walaupun di temani pokok-pokok besar. Subhanallah indahnya ciptaan Allah SWT. Tiada nikmat yang mampu kita dustakan. Setelah selesai sesi bergambar kami pun meneruskan perjalanan turun kebawa tepat jam 12.40PM.

Kali ini kami turun mengunakan laluan yang berlainan yang mencabar jugak la sepanjang.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Sebenarnya laluan untuk turun mempunyai dua laluan, satu laluan mudah dan kedua laluan mencabar so kami memilih laluan mencabar. Hihihihihihi. Laluan mencabar ini akan menuruni jalan curam sepanjang 2KM tanpa jalan mendatar.

Pegalaman kali ini memang memberi unni saribu satu pengalaman. Untuk sekian kalinya unni tewas di bukit akar. Akibat silap diri sendiri. Kamu di nasihatkan kamu beli kasut BADEL sila jahit terlebih dahulu sebelum memakainya. Jangan jadi macam kes Unni tapak kasut tertanggal . Memang jalan agak licin. Dalam pendakian ini kasut amat memainkan peranan penting dalam pendakian kita. Sebab tu kita di galakan memakai kasut yang bersesuaian.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Tara !! antara kenapa kami memilih laluan yang susah kerana sungai ni.. Air sungai ni sangat jernih tetapi warna putih susu yang cair. Jarang dapat temgok air sungai warna macam ni, bukan jarang tapi tak pernah langsung pun.. Hihihihihi.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Tips Mendaki Bukit Akar Tinagat


  1. Bawa guide yang betul-betul berpagalaman
  2. Bawa bekalan air dan makanan
  3. Pastikan kamu naik pada waktu siang da turun sebelum waktu gelap
  4. Pakai kasut yang bersesuaian.
  5. Hormati peraturan hutan. Jangan buat bising, buang sampah sesuka hati dan teriak-teriak.
  6. Jalan sentiasa dalam berpasukan.
Selamat mendaki semua.




Wednesday, September 20, 2017

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best | Satu lagi keunikan Sabah iaitu makanan. Makanan tradisional yang terdiri daripada pelbagai etnik yang berbilang di Sabah. Nasi Payau bukan lah makan tradisional Sabah tetapi gelaran Payau merupakan gelaran orang-orang Sabah. Selepas Misi Kembara Air Terjun Taliwas Lahad Datu dan Menara Kayangan Lahad Datu, perut kami kelaparan tahap dewa, memandangkan Silam jauh dari pekan Lahad Datu so kami memilih untuk teruskan perjalanan dan singgah Pekan Kunak. Kunjungan Unni kali ini merupakan kunjungan kali kedua, ya pertama tu zaman Unni pratikal lagi tahun 2013.

Payau membawa maksud Rusa. Mesti pelik kan makan rusa, unni tak sure kalau tempat kamu ( selain sabah ada rusa ). Tapi kat sini tak ada pun yang panggil rusa. Jangan silap tau rusa dan kijang berlainan.  Ramai juga ingat Payau ni kijang.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Restauran Nasi Payau ini terletak di Kunak, 2.8KM dari pekan Kunak dan 77.8KM dari Bandar Tawau. Restauran ni terletak di simpang ke Pekan Kunak sahaja, memang tepi jalan. So memang senang nak singgah tak perlu masuk ke Daerah Kunak.

Restauran ini telah di tubuhkan sejak tahun 2006 lagi di mana restauran ini merupakan restauran turun menurun keluarga pemilik kedai. Kunak merupakan cawangan pertama Nasi Payau di buka dan kini ia ada di cawangan Tawau. Tapi kat Tawau pun unni tak pernah pergi. Hihihihihi.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Kat sini cuma kedai makan biasa-biasa sahaja, tak ada la mewah sangat. Tapi rasa dan keunikan tu yang paling penting. Satu kelainan orang pasti akan tertarik untuk datang. Tempat ini juga dipenuhi dengan pengertian payau dan sejarah payau di setiap dinding. Semasa makan kat sini kami sempat bertemu dengan salah sorang peminat tegar restauran ni. Macam-macam beliau share dengan kami. Tiap hari dia mesti singgah Sini.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Halia

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Blackpaper

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Kicap
3 Menu ini merupakan menu yang paling porpular di sini dan kami semua pun berpakat pilih ketiga-tiga so share is sharing gitu. Hahahahaha. Tapi kalau Unni suggest kamu pilih Nasi Payau Masak Blackpaper. Paling win rasanya !!!! Harga memang agak mahal sedikit tapi agak berbaloi dengan rasanya. Semua makan ni RM9.50 sahaja. 

Daging Payau ni memang agak mahal sedikit, dan jarang sangat di jual ada musim-musim tertentu. Harga biasa daging payau akan di jual RM18-20 sekilo. Daging memang agak berbeza dengan daging-daging lain sebab rasanya yang manis-manis dan lembut. Kalau buat sup rusuk Payau perhhh lagi power tau.

Baca kat sini Resepi Sup Rusuk Payau.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Dari tepi jalan memang nampak restauran ni yang bertulis ''NASI PAYAU'' boleh singgah sendiri dan nikmati kesedapan daging payau. Jangan tak tahu ramai lagi orang Sabah sendiri yang tak pernah merasai keenakkan daging Payau. Btw kalau tak reti masak daging ni memang liat jugak lagi. Hihihihi.

Tempat makan best !!! di jamin Halal 100 %



Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah | Assalamualaikum, Setelah hampir tiga tahun unni craving tempat ini, Allahmdulilah Hari Malaysia ke-54 hajat unni dapat di tunaikan. Full gembira tak terkata hatini. Selepas Program terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Taliwas, kami berkesempatan singgah ke tempat ni salah satu tempat yang menarik di Sabah.

Menara Kayangan juag dikenali sebagai Tower Og Heaven ( dalam bahasa english ) ini memang menjadi tumpuhan di sini kerana merupakan satu satu tempat yang menarik di Daerah Lahad Datu. Kalau sebut pasal Lahad Datu mesti ramai yang akan takut nak datang sini, maklum lah Lahad Datu pernah menjadi tempat perintah berkurun kerana pencerobohan Sulu. Kamu tak tahu Lahad Datu ni tempat yang sangat indah dan tenang. Jauh dari kesibukan bandar, lalu lintas hanya kehijauan menemani. Indahnya Bumi Allah. Kampung-kampung lagi indah dari kemodenan.

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven

 

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Menara Kayangan Lahad Datu atau ''Tower Of Heaven'' terletak di Silam Lahad Datu. 26KM dari Pekan Utama Lahad Datu dan 143KM dari Bandar Tawau. Tempat ini berada betul-betul di tepi jalan, satu lalu pergi ke Kota Kinabalu. Dan disini la check point untuk ke Air Terjun Taliwas

Satu ketika dahulu sebelum tempat ini di ambil alih oleh pihak Hutan Simpan, kawasan ini merupakan kawasan tumpuhan para perosak negara. Hahahahahah, kaki botol, kaki dadah dan seumpanya akan lepak di atas sini untuk melakukan aktiviti mereka. Sebab itu Wujudnya nama KAYANGAN.. Bila dah gembira, syok menghayal mereka seakan-akan berada di kayangan. Info orang-orang sini tapi tak sure betul atau tidak.

Untuk masuk kesini perlu bawa kereta, tapi ada juga orang-orang jogging kat sini. Jalan kat sini memang agak sempit dan agak bahaya sedikit. Dari signboard menara kayangan sampai kepuncak adalah 10KM. Kami guna myvi jak, tapi bukit dia memang tinggi. Kawan yang drive pun bergegar lutut. Tapi Allahmdulilah selamat juga sampai.

Make sure naik sini jangan laju sangat sebab keadaan jalan pun agar rosak. Parking kat atas ni sangat-sangat limit so memang di hadkan orang yang naik keatas mybe dalam 10-15 kereta jak boleh parking. So kena tunggun kereta turun dan kereta seterusnya untuk naik.

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Sampai kat atas memang rasa WOW. View sangat-sangat dan sangat cantik. Kat sini ada tempat duduk di sediakan. Boleh rehat sambil menikmati pemandangan laut yang sungguh indah.. Memang tenang sangat. Kami yang lapar dari Hiking 5.5KM pun tak rasa lapar lepas tengok view kat sini. Padahal selepas hiking tadi bukan main mengadu semua kelaparan.

Pasal kisah kelaparan ni sedih betul, lepas program team kami terus bergegas untuk tunaikan solat Zohor jamak dengan Asar sebab jam menghampiri 3 petang. Lepas solat tapau da habis ( sebab ada insan mungkin kelaparan ambil 2 tapau ) husnozon saja la.. Pihak pengajur memang rasa serba salah sangat so duit kami kena refund . Hahahahahha.. Tapi percaya lapar itu hilang setelah kami sampai kesini.

View dari tempat tempat rehat.. Memang sangat cantik. Tak boleh ambil full view sebab banyak sangat pokok menghalang pandangan  so kena la naik puncak menara kayangan. 

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Ini adalah menara yang paling tinggi if nak menikmati view full yang cantik kena la naik sini.. Naik tangga kamu banyangkan la kamu naik tangga rumah 7 tingkat, macam tu la tingginya. Kalau yang gayat tu mesti gegar kaki.. Hahahahaha. Time kat atas kamu boleh rasa menara ni macam bergoyang. Tapi jangan risau sistem keselamatan memang lengkap. Pagar besi lengkap di pasang.

Tak boleh pandang bawa sebab semua kawasan berpagar di atas macam dalam penjara tu. cuma satu ruangan untuk ambil gambar sahaja, ngam-ngam keluar kan tangan dan hp ruangan tu.

Pemandangan Dari Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven


Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari atas Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari Kanan Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari kiri Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View Belakang Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven

Memang menjanjikan kepuasan naik ke menara ini walaupun terpaksa naik tangga lebih kurang 7 tingkat. Unni pun semput juga naik sini, tak biasa sangat dengan pendakian mengunakan tangga. Udara jangan cakaplah memang nyaman. Tenang sangat tengok kebesaran Allah SWT. Allahamdulilah Subhanallah Allahuakbar. Moga kita menjadi manusia yang setiasa bersyukur dengan CiptaanNya. Bukan semua mampu dan berpeluang merasainya.

''Dan Dia lah yang menjadikan bumi terbentang luas, dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir). Dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Ia jadikan padanya pasangan: dua-dua. Ia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir''.- Ar-ra’d ayat 3

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Sungguh tak terduga sini adalah starting point untuk ke Gunung Silam!!! Ya Allah tahap craving tu makin meronta-ronta. Nasib kami perlu teruskan perjalanan kembali ke Tawau 143KM, kalau tidak memang da kena redha Gunung Ni. Trail pun nyata. Maklumlah semua first time datang sini. 

Its ok ambil seru dulu bergambar-gambar. In Shaa Allah ada jodoh bertemu di Puncak Gunung Silam. Serius baru tahu kewujudan Gunung Silam ni. Kat Sabah ni terlalu banyak Gunung so susah nak kenal pasti semuanya melainkan gunung-gunung yang terkenal. Lock list Gunung Silam 2017. Hahahahaha.


Tempat ini dibuka setiap hari dari 8 pagi hingga 5 petang. Bayaran masuk seperti berikut.

Malaysian (Dewasa) - RM5
 Malaysian ( bawah 17) - RM3 

Non-Malaysian ( dewasa ) - RM15
 Non-Malaysian ( Bawah 17 ) - RM7

So kalau nak ke Kota Kinabalu atau ke Tawau, kamu akan melalui kawasan ni so boleh la singgah sini cuci-cuci mata dan rehatkan minda. Lokasi betul-betul di tepi jalan. Dont worry signboard banyak disediakan. Memang tak akan sesat. Jadikan ia destinasi wajib kamu if datang ke Sabah.

We Love Sabahan..




Tuesday, September 19, 2017

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Air Terjun Taliwas Lahad Datu | Dalam Program Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54, Unni bersama rakan lain berkesempatan untuk hiking di Hutan Taliwas Lahad datu Silam dalam misi menawan Air Terjun Taliwas dengan trail 5.5KM.

Salah satu tempat yang masih di jaga keindahannya dan floura fauna. Lahad Datu merupakan Daerah di Sabah satu ketika dahulu gempar dengan kes Pencerobohan Sulu. Kawasan yang pernah di keluarkan perintah berkurun beberapa tahun lalu. Namun hari ini Allahamdulilah Lahad Datu aman dan selamat. Di jaga ketat oleh pasukan Pertahanan negara.

Negeri kami aman!!!

Air Terjun Taliwas Lahad Datu


Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Tempat ini menjadi tumpuhan masyrakat Lahad Datu untuk melakukan akitiviti rekreasi bersama keluarga dan kawan-kawan. Malah sangat sesuai untuk melakukan riadah kerana kalau nak sampai sini kena la hiking terlebih dahulu. Kawasan ini sama seperti Air Terjun Bukit Galas Tawau namun trail sini lebih mudah dan dekat.

Trail 5.5KM merupakan kiraan starting point dan kembali ke starting point. Jalan mula lebih mencabar berbanding jalan pulang. Pulang hanya mengunakan trail santai ( boleh juga jalan melalui sini tapi tak la mencabar ). Tempat ini juga merupakan salah satu tumpuhan Pacat!! Yeahh masuk hutan mesti ada pacat, tapi pacat sini comel-comel je.. Tak sebanyak di Bukit Galas.

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Pusat Perhutanan dan Reaksi Taliwas ini terletak di Silam Lahad Datu 35KM dari Pekan Utama Lahad Datu dan 152KM dari Bandar Tawau. Untuk sampai kesini senang sahaja, simpang masuk kesini melalui simpang Menara Kayangan Lahad Datu terus je masuk dalam. Jarak antara menara kayangan dengan Hutan Taliwas adalah 9KM.

Menara Kayanagan Lahad Datu merupakan destinasi para hikers berkumpul dan semua kenderaan akan parking di situ. Hanya kenderaan tertentu sahaja boleh masuk kedalam. Seawal jam 6.00am semua hikers telah berkumpul dan jam 7.00am kami memulakan perjalanan masuk kedalam Hutan Taliwas.

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Dari simpang Menara Kayangan ke Hutan Taliwas mestilah mengunakan kereta 4X4. Tapi ada juga kernderaan kecil masuk cuma keselamatan kereta agak berbahaya sebab keadaan jalan yang begitu grabel dan kalau hujan kemungkinan jalan agak licin. Kami memilih untuk duduk di bahagian belakang untuk menikmati keadaan sekeliling. Memang best.

Perjalanan kami hanya di iringi dengan kawansan pokok-pokok besar. Unutk masuk kesini haruslah berurusan dengan pihak perhutanan Lahad Datu. Ambil permit, daftar flat number kereta. Cek in dan cek out. Tapi segala pegurusan kami masuk kesini diuruskan oleh Pihak Hikers Lahad Datu. Kami bawa diri jak. 

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Seramai 117 para hikers telah menyertai program ini. Baca selanjutnya di SINI. Selepas upacara perasmian program, taklimat dari pengajur dan guide ( ranger hutan Taliwas ). Kami diberikan sedikat sarapan pagi sebelum memulakan pendakian 5.5KM.

Tepat jam 9.00am kami memulakan perjalanan. Kami telah di agi-agikan kepada pecahan kumpulan. Di mana muslimah hikers di iringi oleh dua anggota Polis. 

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Perjalanan ini di mulakan dengan kawasan yang tinggi sepanjang 1500M . Memang menguji stamina sikit. Memang semput juga la naik ni kalau stamina tak cukup. Kat sini kami tak boleh mendahului team lain kena jalan bersama team masing-masing. Abam Polis pun rajin sangat aysik kira bilangan kami. Hahahahahaha. So orang depan lambat kami pun jem la. orang depan selfie-selfie kami kena la tunggu. Sebab tu orang depan banyak kena gigit pacat berbanding kami di belakang semua bebas gigitan pacat. Hahahahahahaha.

Baca kat sini Tip Mencegah Gigitan Pacat. Tapi kiranya kat sini pacat tak over sangat kalau tak hujan kemungkinan pacat tak ada.

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Selepas itu 500M merupakan kawasan yang mendatar sahaja.. Jalan yang santai. time kat sini jalan santai jak. Tip if jalan sebegini kamu di galakan mengejar orang depan sebab kalau kawasan naik bukit atau turun kamu memang tak mampu nak kejar orang hadapan. Jalan laju bukan bererti berlari. Kawasan rata macam ini juga sesuai untuk berehat dan berhenti seketika.

Kalau nak rehat tu pastikan hanya sebentar dan tidak duduk. Banyak rehat kamu akan makin rasa penat sampai pun lambat so apapun tak boleh!!! Hihihihi

Air Terjun Taliwas Lahad Datu
Tahi Gajah Air Terjun Taliwas
Sapa kenal benda ni??? Ini merupakan tahi gajah. Kawasan hutan ini memang merupakan kawasan hutan yang di penuhi haiwan liar terutamanya gajah. Gajah merupakan speasis yang suka berhijrah dari satu tempat ke tempat yang lain. Sebab tu kalau masuk hutan kena la hormati peraturan hutan. Tak boleh teriak-teriak, ketawa kuat , dan buat bising risau nanti gajah tersedar.

Musim gajah ada juga, seperti yang di maklumkan musim gajah di kawasan ini adalah Bulan 10, 11, 2 dan 3. Unni pun tak sure sangat itu la yang ranger sampaikan. 

Tip apabila terserempak dengan gajah adalah dilarang sama sekali berlari. Stay tenang duduk dan tunduk. Sebagai tanda penghormatan kepada gajah. Serius ingatkan benda ni dalam movie jak ( pernah nampak movie tentang gajah ) rupakan memang teknik yang sebenar. Tapi kalau terserempak dengan gajah memang risiko yang sangat berbahaya.

Air Terjun Taliwas Lahad Datu

Sebelum sampai ke Air Terjun Taliwas, kena la turun bukit sepanjang 1000M, jalan agak licin di sebabkan hujan. Namun sepanjang perjalanan turun telah disediakan tali untuk berpaut. So rugi la yang tak bawa glove sebab sakit tangan. Hahahahaha. Sebab tu kalau masuk hutan ka hiking ka wajib la bawa peralatan asas mendaki. Glove satu satunya.

Baca kat sini untuk Tip, persediaan dan kelengkapan Mendaki

Air Terjun Taliwas Lahad Datu
Air Terjun Taliwas
Allahamdulilah sebelum jam 12.00PM kami sampai kesini. Rehat kan badan makan, dan scan if ada pacat. Kali ni memang suci dari pacat sebab unni lengkap dengan stoking pacat. Macam cant Move on pacat di Bukit Galas. Hikers lain sempat mandi manda tapi kami hanya mampu pandang. Memandangkan terlalu ramai peyertaan kami hanya di tepi sahaja kena tunggu yang lain selesai baru dapat maju ke bahagian air terjun.

Air Terjun memang sejuk. Sempat rendam-rendam kaki di bahagian bawa. Kalau dapat mandi memang sangat-sangat segar. Namun bagi wanita memang tak boleh la. So hanya mampu berhuhuhu sahaja.


Ok ini la team unni muslimah Hikers bersama Abam Polis . Kiri Sony dan kanan Zul. Tapi kat sini dorang gelar kami team bidadari.. Hahahahahha, Group paling last kembali ke starting point sebab kami baru nak bergambar, awal-awal tadi ramai sangat orang. so tak mampu nak menyelit. Biar lambat asal selamat. 

Para Hikers Air Terjun Taliwas
Untuk masuk kesini kamu kena la berurusan dengan pejabat Taliwas di Lahad Datu. Tapi jangan datang sabtu ahad tau. Office tutup.

Isnin -Khamis : 8.00am- 1.00pm , 2.00pm-5.00pm
Jumaat            : 8.00am-11.30am, 2.00am-5.00pm
Numbe            : 089-823 110

Untuk masuk kesini bayaran adalah seperti berikut

Kenderaan : RM20.00
Permint      : RM5.00
Guide         : RM10.00

Mana-mana yang minat masuk hutan, menikmati keindahan Alam semulajadi boleh datang kesini. Detail lengkap unni sediakan untuk kamu semua...




Monday, September 18, 2017

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54 | Sempena Hari Malaysia ke-54 iaitu 16 September 2017 unni bersama geng Muslimah Hikers berkesempatan unutk menyertai program yang telah di anjurkan oleh Hikers Lahad Datu. Merupakan program pertama Muslimah Hikers ke Tempat orang. Iya lah biasanya hanya hiking di Bukit-bukit Tawau.

Hanya di sertai seramai 6 orang. Bilangan yang menyertai bukan penghalang untuk kami meneruskan misi ini. Walaupun mengambil masa 2 jam lebih untuk drive kesana. Guna Mayvi je kami sumbat 6 orang!! Allahamdulilah kehadiran kami di sambut baik oleh hikers Lahad Datu.

Baru-baru ini pada Hari Kemerdekaan Ke-60 Tawau telah membuat anjuran Merdeka Di Puncak Bukit Sempena Bulan Kemerdekaan ke-60 yang telah di adakah di Bukit Pachang. Kali ini Hari Malaysia Pula merdeka di Dalam Hutan Taliwas !!! Hihihihihi

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54

Program ini telah dirasmikan oleh Puan Mizma Appehdullah  ( tudung kuning ) Ketua Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Silam. Dalam ucapan beliau berkata :

''Kepada adik-adik untuk menerokai Lahad Datu bukan sahaja dgn kudrat dan pandangan mata, mereka mesti melihat dgn matahati yANg tajam agar menjadi belia yang berperanan di atas pentas pembangunan Lahad Datu''. 

''Belia yang dinamik adalah harapan inti kepada kekuatan Lahad Datu untuk terus menjadi sebuah daerah yg bersaing dan maju dgn kualiti Tinggi warganya''

''Belia Lahad Datu harus punya keterampilan dan keyakinan serta berakhlak mulia sebagai cerminan kepada Lahad Datu d masa depan, Kita buktikan kepada Masyarakat luar bahawa Lahad Datu ini aman bukan seperti yang mereka war-warkan''.

''Bahawa Muslimah bukan sahaja di masjid atau acara-acara keagaman, hari ini terbukti mereka adalah lasak. Mereaka adalah package yang seimbangkan dunia dan akhirat''.

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54
Penganjur  Program Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Taliwas
Barisan Para penganjur program bersama Puan Mizma Perasmi program kali ini. Terbaik hikers Ld ni. Memang sporting. Kami di sambut dengan baik, siap suruh kami open List untuk dorang datang Tawau pulak. Yang Tudung oren tu merupakan ketua Program kali ini Cik Fea.

Unni tak ingat sangat nama dorang semua. Yang ingat Kasim ( No2 dari kiri ), Aya ( No3 dari kiri ), Fea ( no6 dari kiri ) dan Lee ( no2 dari kanan ). Maafkan hamba, ingatan kurang sikit bab ingt nama orang ni.

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54
Program Ke-2 Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54
Telah disertai seramai 117 Para Hikers termasuk pasukan sukarelawan PDRM, IPD dan Ranger Perhutanan Taliwas. Bukan sahaja hikers Lahad Datu dan Tawau yang hadir, namun mendapat sambutan oleh hikers Sandakan. Pengalaman, kenikmatan dan sabahat.

Program kali ini mereka buat kelainan sikit, di mana para hikers akan diagi-agikan kepada kumpulan-kumpulan kecil seramai 10 orang, wajib ada lelaki. Yang akan di ketuai oleh PDRM, IPD dan Para Penganjur. Manakala Ranger akan bertanggunjawab menjaga semua para peserta di mana meraka akan berada di setiap bahagian, bahagian hadapan, tengah dan belakang.

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54

Allahmdulilah berjaya !!! 5.5KM dengan jayaanya. Kenangan Lahad Datu. Walaupun hanya sekeping kertas namun seribu satu kenangan manis dan pahit kat sini. Btw Apa pun yang kita lakukan niat kerana Allah SWT . Jaga batas pergaulan dan tunaikan yang wajib, In shaa Allah apa yang kita lakukan tak sia-sia.

Trail ke air terjun ni nanti unni update yer ..

Terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Hutan Taliwas Trail 5.5KM Sempena Hari Malaysia Ke-54

Kami anak jati Sabahan !!! We Love Sabah.. Negeri yang Indah Aman dan Makmur .. Negeri Dibawah Bayu!!!

Selamat Hari Malaysia Ke-54