Saturday, September 10, 2016

Program World #QuranHour sambil berpuasa Hari Arafah

MARI KITA SOKONG DAN SAMBUT WORLD QURAN HOUR SAMBIL BERPUASA HARI ARAFAH.

Program World #QuranHour 2016 


Assalamualaikum,

'' WORLD #QURANHOUR '' Merupakan sebuah program satu jam bersama Al-Quran yang berlansung pada 9 Zulhijjah 1437H bersama 11 September 2016 ( Ahad ) di detik 9.00 - 10.00 pagi. Pada tarikh ini, seluruh umat islam didunia akan beriktiqaf membaca Al-Quran selama 1 jam.. Hentikan segala aktiviti lain. Ambik wuduk dan dampigi la Quran selama 1 jam..

Aktiviti yang patut dilakukan selama 1 jam..

1. Baca Al-Quran
atau
2. Baca terjemahan atau tafsiran ( bagi yang tak pandai membaca Al-Quran / berhadas )
atau
3. Berbincang atau belajar tentang Al-Quran dengan yang mahir.
atau
4. Apa sahaja yang boleh kita menafaatkan apabila berdampingan dengan Al-Quran.

Dalam setahun kita ada 8760 jam. Hanya 1 jam yang kita perlu untuk memberikan sokongan kepada kempen ini World #QuranHour ..

*Dampingi la Quran*
*Kasihi la Quran*
*Hayati lah Quran*
*Jadikan Quran Panduan*

Mana yamg dah lama tinggalkan *JADIKANLAH* ini sebagai suatu *PERMULAAN*..

Jum gegarkan *SELURUH DUNIA DENGAN BACAAN AL-QURAN*

Jom Puasa Hari Afarah.


Puasa Sunat Hari Afarah atau juga dikenali Hari Wukuf boleh dilakukan oleh umat Islam di Malaysia.. Tarikh yang sama dengan program World #QuranHour 9 Zulhijjah 1437H bersamaan 11 September 2016 ( Ahad ). Yang dikhusus kan kepada mereka yang tidak mengerjakan Ibadat Haji.

Kerajaan Arab Saudi telah mengumumkan secara rasmi bahawa 1 Zulhijjah bagi negaranya telah di tetapkan pada 3 September 2016 Masihi ( Sabtu ), Maka hari Arafah yang dikenali Hari Wukuf merupakan kemuncak ibadat Haji, Pada 11 September 2016 Masihi ( Ahad ) bersamaan 9 Zulhijjah 1437H.

Jom kita sama-sama hidupkan program ini sambil berpuasa, jangan jadikan tak pandai membaca Quran sebagai alasan kerana terjemaan ada. Jangan malu dalam menuntut ilmu Allah.. WALLAHU..

Salam Sayang Unni Anje

Wassalam

0 comments:

Post a Comment

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^