Saturday, November 26, 2016

SABAH ROAD TRIP DAY 8 ( 22 May 2016 )

﷽‎

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
Kota Kinabalu - Tawau

Ok entry last about Sabah Roudtrip !!! tak habis lagi, day 8 merupakan hari terakhir kami mengembara BUMI SABAH !! Maybe hari yang sedih jgk la sebab da sminggu sama-sama then berpisah, itu la lumrah kehidupan kan setiap pertemua pasti ada perpisahan.

Kota Kinabalu

Kota Kinabalau atau lebih dikenali dengan panggilan KK merupakan ibu negeri di bawah bayu ini ( SABAH ). KK merupakan starting point kami dan juga endpoint kami. Malam ni kami semua akan kembali ketempat masing-masing setelah menghabiskan masa 8 hari 7 malam bersama. So kami akan menghabiskan sisa-sisa terakhir bersama.. Misi Pulau kembali.. Tapi 2 Pulau je la..

Jesselton Point 

Jesselton Point Terletak Di Kota Kinabalu. Pada mulanya di kenali sebagai ''Terminal Feri Kota Kinabalu'' kerana merupakan Pusat Pelabuan Feri.Jesselton merupakan Terminal feri utama kat sini untuk masuk ke Pulau-Pulau Di Kota Kinabalu termasuklah Pulau Labuan.

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
Misi Pulau kembali

Pulau sapi

Pulau Sapi Merupakan Pulau yang Paling berhampiran dengan Kota Kinabalu. Kat sini xda la nk snorkeling ke, mandi laut ke.. kami just jalan-jalan je menghabiskan masa bersama. Lagipun masa hanya 2 jam yang ditetap oleh pihak Bot.. Tapi kat sini macam aktiviti korang boleh buat macam2 coral Flyer.

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
2 jam bagaikan 2 minit!! hahahahha menanti bot untuk kepulau berikutnya.

Pulau Manukan

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
Pulau Manukan merupakan Pulau yang paling Popular Di Kota Kinabalu. Boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti skuba. Nak skuba kena ada lesen.. Masuk Pulau kat Sini tidak seperti kat Semporna, bayaran full package, kat sini bayar tuk bot je. Lesen masuk Pulau pun x perlu buat.

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html

aktiviti kami kat sini...

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
 Main tanam-tanam, rasa macam tanam pokok jak.
Selfie, panas belakang cerita.

Pasar Pelipin 
  
Selepas keluar Pulau, Kak Rin pun mendahului meninggalkan kami. Flight Kak Muli dan Abg Nasa agak lewat then Kak Ann just stay Kk Kat rumah aunty dia. Unie plak naik bas jak balik Tawau jam 7.45PM. So sebelum hantar Unie ke terminal bas Inanam, kami cuci mata dulu.

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
Fresh, tinggal korang order jak la nak masak apa. Jangan pulak order masakan negeri korang sudah!! memang tak jadi la jawabnya..

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
Yang da siap bakar pun ada, nanti if customer nak baru panaskan jak atas api.

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
 semua jenis bakas-bakar ada.. Yang penting halal... Makcik2 packik2 adik2 abg2 kakak2 yang menjual semua terre ckp English, Unie pun kalah tau. Ramai pelacong luar Negara kat sini, walapun hanya warung2 tapi makanan di memang the best.

So datang Kk jangan lupa jadikan ni tempat wajib korang nak makan.. Kat pasar pelipin ni agak luas sebelah kanan ada jual kraf tangan dan sebelah kiri jual kerepek2 Sabah. Unie ada share kat sini.

Back to Basic

http://unnianje.blogspot.com/2016/11/Sabah-road-trip-day8.html
balik Tawau

Tamat la kisah Jelajah Borneo Sabah Part 1 Sabah Road Trip kami.. Alhmdulilah 80% misi berjaya daripada perancangan..

Terima kasih

Salam sayang Unni Anje..

More : Klik kat bawa kalau nak ikut perjalanan kami
 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |


4 comments:

  1. Begitu rupanya kawasan di Pasar Pelipin.. Ya Allah.. Segar-segar dan besar-besar ikan, ketam, udang yang ada.

    Buat Reen rasa tak sabar-sabar nak pergi sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jum reen dtg sabah, kita tlg jadi guide!! hahaha

      Delete
  2. Terliur tengok lobster fresh! Nak pergi KK sekarang!

    www.fatindays.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^