Friday, November 4, 2016

Cabaran 30 Hari Blogging #1 Siapa Saya

Kali Unni terpanggil nak sahut cabaran 30 Hari Blogging. Tapi just boleh join yang ada jak la. Sebelum tu jum berkenal2 dahulu btw biodata full Unni da buat kat sini. Tapi kali ni bagi lagi detail. Moga korang gigih nak baca.

SIAPA SAYA ??

Saya Unni. Nama sebenar Fitriyani Binti Fendi yang membawa maksud Anak yang soleha. Kawan panggi Unni then family semua panggil Fitri atau lagi manja fiet. Mesti pelik kan kenapa Wujud Unni Anje? Yang tu akan wujud di entry seterusnya.

Unni kelahiran bintang Gemini dan tahun Kambing iatu 19 Jun 1991 so genap la 25 tahun 2016 ni. Di lahirkan di Hospital Keningau, Sabah. I'm Sabahan, tapi sabahan tu tak da la pekat sangat sebab Unni memang da biasa pernah keja KL after tamat pengajian.

Anak kepada pasangan Arwah Fendi bin Hema dan Puan Caya Binti Hpalimari. Ayah Unni meninggal 4 tahun lalu akibat radang paru-paru semasa Unni Final Exam semester 4. Serius memang tak sempat nak tatap wajah terakhir, sebab arawah dikebumikan di Tanah perkuburan Klang, Selangor. Alhmdulilah berkat sokongan Lecture dan kawan2 Unni teruskan ambil exam.

Anak ke empat dari 7 beradik. 3 abg, 2 adik lelaki dan sorang adik perempuan. Hanya abg sulung jak da kawin yang lain masih membujang. Dan dua anak buah, Dua-dua Hero. Heroin tak tau lagi bila.

Unni ada seorang sahabat baik. Sabahat Fillah iaitu sahabat yang sentiasa dekatkn kita kepada Allah. Berkawan dari tingkatan 4 [tinggal hostel sama-sama], sebab tahun 2007 kami sekelurga da berhijrah ke Tawau. Nama dia Nurasidah Bin Abbas umur sebaya bulan birthday pun sama, kalau Unni 19 dia pula 26 Jun 1991. berasal dari Tawau. Sedih last jumpa last year. Rindu mengamit hati nasib la hari-hari chat.
Unni dan sida

Kat umah Unni ni sehari hanya dua kali jak buka pintu. Pergi keja sekali then balik keja sekali. Tu je la. Setiap hari then kalau cuti pintu tak kan terbuka. Hahahaha. Dua minggu sekali Unni balik umah mak. Unni menyewa Umah sendri sebab Umah mak jauh dalam 3 jam perjalanan.

Tapi Unni kaki travel!! Luar Negara je lagi tak lepas nak pi, mak tak kasih.Tunggu kawin la, kot laki kaki travel kan best!!! Kalau Negara kita Unni just tak penah jejak kami kat bahagia Utara.  BOYFRIENDS?? not need '' Ma Fi Qalbi Ghairullah.'' Btw nak lelaki yang boleh jadikan Unni Ainur Mardhia. In sha Allah.

Unni seorang pembawa thalassemia. Mesti korang tahu apa itu thalassemia kan, sebab sebelum kawin kena buat ujian thalassemia. Pembawa jak bukan penghidap. Sebab tu Unni tak layak jadi blood donor sebab hemoglobin hanya cukup untuk diri sendiri.

Sejak berkerja Unni jenis tak layan dunia hiburan, memang buta hiburan, lagi umah sewa ni tak da Tv sampai Jannah Nick pun baru kenal setelah alkisah satu office ketawakan Unni.HIHIHI.. Unni just layan buku dan Laptop, Hp pun jarang sangat. Ya Allah panjang betul melalut.

Pasal pendidikan korang boleh rujuk sini. Kerja?? Unni berkerja sebagai seorang Kerani Akaun di sebuah pekan kecil di Merotai, Tawau. Sebuah kedai mejual Spare Part kereta.

Apa lagi ya?? Unni seorang yang tak tahu malu atau lagi manja sebutan seorang yang peramah, kenal tak kenal tegur jak siapa pun dia. Tapi agak kurang sabar dan pemalas. Tapi Alhmdulillah Unni jenis tak pandai marah.

Tu je la kot.. harap2 korang tak memyampah baca panjang2. Penulisan pun berhambur aka tidak tersusun.

Sekian

Salam Sayang

Unni Anje

Cabaran  #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 #16 #17 #18 #19 #20 #21 #22 #23 #24 #25 #26 #27 #28 #29 #30

16 comments:

  1. Wat cabaran macam ni ada idea sikit nak update blog kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la renex dr smlm xtau nak update apa... join je la.. best jgk org kenal kita

      Delete
  2. Laa unnie tua stahun drp mek ghupenya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mek 24 ke?? hahahaha bestnye kawin muda. ade baby plak tu

      Delete
  3. Sedikit sebanyak dapat juga reen kenal ttg unni :)

    ReplyDelete
  4. eh eh sis kakak saya hehe
    https://mellyacrayola.blogspot.my/

    ReplyDelete
  5. ingat cuba jugak tapi risau tak ada masa nak menulis

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau free best juga buat.. cuba la curi masa cikit

      Delete
  6. Wahhhhh, Sabahan rupanya yaaa...

    Nona Johor, hehe... salam perkenalan, semoga berbahagia dan diberkatiNYA...amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal nona.. Amin Ya Rabbal.. Nona juga moga sentiasa dlam jagaan Allah

      Delete
  7. Jom pi utara. Akak bawa balik kg akak.
    Panggil Unni....comel je bunyi nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabah tak muat kat utara..hahahah.. memang nk p ni!! cr masa ni.. unni comel kn nnti tngu kisah kenpa nama Unni

      Delete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^