Saturday, November 19, 2016

CABARAN 30 HARI BLOGGING #19 Kenangan Zaman Kanak-kanak

Orait kita da masuk cabaran #19 iaitu kenangan zaman kanak-kanak !! Sapa yang xda kenangan kan masa kecik2, macam-macam kenangan, kadang-kadang tu rindu nk jadi budak-budak kembali, zaman tanpa masalah!!! masalahnya hanya bangun pagi pergi sekolagh dan jawab exam !! right?? hahaha.
 
Kenangan Zaman Kanak-kanak
Kalau nak cakap zaman kanak-kanak sekarang ni ngn dulu memamg jauh beza. Dulu-dulu zaman Unni memang xda gadjet, sekarang emmm mana la kanak-kanak kenal main galah, main guli!! kalau cakap main candy crush tahu la!! hahahaha.Ok Jum Unni nak share sikit kenangan zaman kanak-kanak.

Kenangan Unni sebijik macam gambar ni sampaikan!! Allhuakbar rindui weii, dulu ingat main jak, buat keja sekolah lepas tu mana ada piker macam-macam da.

No1 tu kalau kat Sabah panggil main lempar selipar, yang ni best main my group lepas tu kena bubut ( kejar ). Paling best kalau kena lempar selipar, kalau pelahan xpa jgk ni kuat2 mau ndk sakit!! but still enjoy walaupun sakit, kalau budak sekarang ... No komen!!!

No 2 Yes main congkak, kalau sekarang ada jgk main congkak tu pun kalau ada aktiviti. Unni dulu-dulu pungut batu then buat lubang di Tanah !!! tak da pun congkak kayu tu buat sendiri jak.

NO 3 yang ni paling rindu !!! huhuhuu, time rehat balik sekolah or datang sekolah kalau jak belum masuk kelas sempat main rebut tiang. Sekolah Unni dulu tinggi so banyak tiang. senang la nk main ramai-ramai

No 4 Projek kumpul penutup botol!!! rasanya botol ni macam x penah jumpa, kebanykkan botol cola yang kaca tu penutup besi. Kalau ada pun botol minuman keras jak semua. Yang ni fail sikit main, main pun aysik kalah!

No 5 Main getah !! ni paling campin (terre) main sampai merdeka pun boleh lompat .. Hahahaha, Unni ingat g selalu main di dalam kelas, asal cikgu lambat masuk sambung main. Siap ada anak bulan anak bintang tu.

NO 6 Main biji getah!! yang ni banyk kat rumah Unni dulu, kalau jatuh macam satu tandan habis semua berebut !! sakit weii tangan main, makin sakit makin mau main.

Dalam gambar ni pun best juga main lawan pemadam, sampai habis duit belaja sekolah beli pemadam tapi tu la dulu-dulu harga RM0.20 jak!! sekarang ada lagi ka pemadam macam ni?

Kenangan ni tak mungkin kembali hanya tersemat dalam ingatan !!! banyak lagi sebenarnya, kenangan pi pungut barang-barang terpakai then main masak-masak, hahahaha. Sekarang beli jak mainan masak-masak .. Beza kan??

Ini la kenagan kanak-kanak Unni zaman tanpa Gadjet.. Kamu pulak sempat tak semua ni?.. Best kan zaman ni..

Salam Sayang
Cabaran  #1 #2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 #11 #12 #13 #14 #15 #16 #17 #18 #19 #20 #21 #22 #23 #24 #25 #26 #27 #28 #29 #30

Share:

8 comments:

  1. seronok nya zaman dulu dulu. main tak ingt dunia. sampai magrib siap kena marah sbb taknak balik. zaman skrg suruh main kat luar pun taknak. nak main gadjet, x box bagai

    ReplyDelete
  2. Banyak persamaan zaman kecil kita, rinduuuuu... hihi. Unni dah siap entry untuk Unni, baca kat https://missobsesi.blogspot.my/2016/11/tutorial-buat-header-transparent-guna.html

    ReplyDelete
  3. seronok zaman kanak2 dulu.. banyak permainan tak perlu gadget

    ReplyDelete
  4. KENANGAN ZAMAN KECIL YG INDAH TU UNNI

    ReplyDelete
  5. kenangan dulu mmg jd nostalgia. rindunyaa. main pemadam tuuuu. hehe

    ReplyDelete
  6. semua kenangan ni pernah buat, zaman takde gajet. budak sekarang kenangan diorang nanti mungkin tab retak skrin so tak dapat main angry bird. ahah.

    ReplyDelete
  7. hehe semua permainan tu akak ada rasa,paling best dulu siap main konda kondi dengan budak lelaki..aduhai rindu zaman kanak kanak

    ReplyDelete
  8. sebab kita punya umur same so permainan tu tak jauh sangat beza :) mek pun main cam tu jugak time kat skolah dlu :) balik rumah pon

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^