Friday, November 4, 2016

Cabaran 30 Hari Blogging #2 Resepi

Cabaran #2 adalah resepi. Unni bukan jenis reti masak sangat pun so Unni nak share resepi paling simple!! sangat simple hihihi iaitu Taufu berlauk. Unni dapat resepi ni kat Facebook dari page resepi masakan Terkini bulan puasa lalu. Memang sedap, time bulan puasa suka makan ni jak. Cara makan dua versi, makan macam tu je cecah sos ke apa ke atau makan dengan nasi dengan lauk2 lain. Kot2 korang da penah try

Gambar Hiasan Facebook

Resepi Tauhu Berlauk

Bahan-bahan

4 ketul tauhu
2 tiub taufu/ tauhu jepun
Udang / isi ayam
Cili merah
Daun bawang
Daun sup
Telut 4 biji
Garam
Serbuk lada putih
Secukup rasa (Maggie)

Caranya

Blande Tauhu, tauhu jepun, 2 biji telur dan udang/ isi ayam
Masukan hirisan cili merah daun bawang, daun sup, ladak putih garam dan secukup rasa.
Gaul hingga sebati
Lepas tu masukkan bahan basuhan kedalam bekas plastik
kukus hingga jadi keras dan potong ikut suka
Pukul telur 2 biji, celup then goring.
siap!!

Rujukan
Kukus macam ni [ gambar Hiasan Facebook ]


Taufu / tauhu jepun [ Gambar Hiasa Google ]

11 comments:

  1. yang ni dah pernah buat tapi lama dah tak makan .. rindu lak.. tertenngok unni post ni nampak gaya kena buat la ni hiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kn Wani.. Huhu.. Unni pun mcm da lama x buat

      Delete
  2. Nampak sedap pula... Tak pernah buat lagi nih..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Iya memamg sedap.. Ada kesempatn blh try

      Delete
  4. nampak sedih..kena cuba ni..makan time panas2 msti lagi pehhh..

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^