Sunday, November 6, 2016

Cabaran 30 Hari Blogging #4 Tips Mengemas Rumah

Horey da masuk cabaran #4!! Cabaran yang paling mencabar..  Kali ni tip membersihkan rumah!! Wah macam mana nak bagi tip ni.. blur da sendiri.. Sebab memang fail bab macam ni.. Tapi nama juga cabaran kan so jum kita sahut cabaran.. Unni akan bagi 5 tip yang paling senang dan simple. Tips ni semestinya Unni amalkan sendiri.

Tip Bersihkan Rumah


1. Beli hanger banyak-banyak

Bagi orang yang single. Arr kena sediah hanger sebanyak yang boleh.. Lepas cuci hanger then simpan.. tak payah susah2 nak lipat. Make sure simpan rapi dan ikut susunan, bukan main gantung jak, Then pakaian2 kecil tu simpan 1 tempat. Kalau boleh basuh baju setiap hari.

2. Buat jadual harian

Tapi kena la displin.. Contohnya isnin bersihkan toilet, selasa bersihkan sawang runag tamu then seterusnya!!! Curi masa tu sikit.

3. Amalkan system SHITSUKE ~ sentiasa amal

Shitsuke ni amalkan snetiasa. Lepas masak terus kemas, lepas makan terus basuh jangan pulak longgok2 atas singki, lepas guna simpan tempat asal.

4.  Sapu Lantai setiap hari

Lantai merupakan tempat wajib kita pijak setiap hari so curi sedikit masa tuk menyapu. Menyapu tak ambil masa bejam2 pun..

5. Gunalah Febreze

Kalau mak kita dulu-dulu bantal2 or tilam kalau da berbau semua jemur bawa matahari so kita-kira ni kalau da xjumpa matahari guna jak la Febreze tu kat tilam bantal sofa dan sebagainya. Sembur je then nikmati keharumanya!! tengok dalam tv membunuh bakteria jugak tp tak pasti kesahihnya.

Sekian.

Salam Sayang

Unni Anje



5 comments:

  1. Nice sharing sis.. =) Best of luck... anyway awak di tag tau..

    http://starlavenderluna.blogspot.my/2016/11/mega-giveaway-by-bloggers-family-2016.html

    ReplyDelete
  2. 1 dan 5 je dik. Yg lain buat ikut suka. Trlebih rajin, brkilat la. Klau tk brkulat laa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha.. tu la, smua ikut krajinan kan

      Delete
  3. Salam singgah sini dik...4 dan 5 selalu lah juga akak amalkan...hihi

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^