Thursday, November 17, 2016

, , ,

Maranjak Longhouse Lodge ~ Rungus Longhouse Lodge & Park Kudat

﷽‎


Assalamualaikum,

Dalam perjalanan Day 7 Sabah RoudTrip sebelum menyaksikan SUNSET di Tanjung simpang Mangayau, pagi tu kami singgah di Maranjak Longhouse Lodge ~ Rungus Longhouse Lodge & Park merupakan rumah tradisional kaum Rungus salah satu etnik di sabah. Kaun Rungus kebanyakannya berada di bahagian Utara Borneo Sabah.

Maranjak Longhouse ini terletak di kampung Bavanggazo Matunggong di Kudat. Merupakan sebuah rumah panjang yang Unik yang didiami oleh Kaum Rungus.

Bayaran yang dikenakan oleh setiap pengunjung.

Ingkodon [ tempat yang kami duduk tu ] Ingkodon digunakan sebagai kedua mempelai yang diletakkan diluar rumah panjang dan digunakan ketika majlis perkhawinan berlangsung suatu ketika dahulu oleh Kaum Rungu.

More detail tentang Rungus Longhouse

Antara View Rungus Longhouse ( Outside )


Ini la antara keunikan Rungus Longhouse jauh beza dengan rumah panjang Kaum Iban 

Antara View Rungus Longhouse ( Inside )

Rehat kan diri disini !!! best walaupun cuaca panas yang teramat dalam seyes x rasa panas maybe sebab bumbung bukan diperbuat dari zink kot, dari daun nipah maybe !! hihihiihi

Homestay Maranjak House

Rungus Longhouse juga turut di jadikan Homestay dengan package yang best-best, kamu boleh bermalam disini by group dengan harga serendah RM400++ selama 2 hari 3 malam. Bukan saja bermalam turut disajikan tarian tradisional Kaum Rungus dan pelbagai aktiviti menarik. Harga satu bilik juga serendah 

Seterusnya kami  ke karaftangan Maranjak Hall

Ruang perjalanan Maranjak Hall

 Zaman sekarang da canggih guna sofa kan tapi kat sini still guna ni, masih megekalkan ciri tradisional, just penambahan elektrik.. Dulu mana ada elekrtik kan tempat ni da kena upgrade bekalan elektrik kalau x memang xda orang nak datang maklum la zaman da moden.

sila ambaikan penyapu tu !!ini adalah gong, korang pun mesti tahu kan!! terletak di karaftangan Maranjak Hall.

Maranjak Hall

 Ini adalah kakak yang bertanggunjawab menjaga tempat ni.. Nama lupa.. hahahaha.. Dia ni yang Guide kami dari awal sampai habis. Kraftangan kat sini bukan di buat just saja-saja tau, tapi setiap corak memberi maksud yang tersediri, time dia tengan bagi penerangan kat kami satu persatu.

 Yeah dia nak angkut Maranjak Hall ni balik rumah.

semua penjual kraftang kat sini ramah tahap dewa!! Ko tnya apa jak la mesti dijawab, tapi ada tak fhm sangat berbahasa melayu, nasib kak Ann( sebelah Unni ) dan kak Aerin boleh berbahasa Rungus. tak jugak terpinga-pinga.

Salam Sayang : Unni Anje



Share:

11 comments:

  1. Long house ni mek singgah jugak lepas balik simpang mengayau tu :) beli gelang gelang and bag skali kat sini :)

    ReplyDelete
  2. Huh! Semua buluh... Kalu SS yg pijak lantai buluh tu... Mahu melendur... ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kukuh tau ss.. !! nk lompat2 no hal la:P

      Delete
  3. tenang jer tempat tu...nanti boleh masuk dlm travelbucketlist la pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best !! dtg la memang di jamin puas hati

      Delete
  4. Seronoknya duduk sabah! Banyak betul tempat menarik ni. nanti kalau mai pergi sabah cari Unni dulu lah. Boleh? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. blh mai!!! package peginapan free.. hahahaha

      Delete
  5. rumah tu mmg senget mcm tu ye..menarik tak prnah tengok

    ReplyDelete
  6. Wah.. Reen tak pernah masuk long house.

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^