Wednesday, November 9, 2016

SABAH ROAD TRIP DAY 2 ( 16 May 2016 )

﷽‎

Keningau- Banjaran Crocker-Sapulut-Maliau Basin-Tawau

Sabah Roud Trip day 2 kali ni perjalanan kami agak panjang. Malam pertama adalah Umah lama Unni, kali ni perjalanan yang agak jauh Keningau - Banjaran Crocker - Maliau Basin - Tawau. Perjalanan beratus KM..


Keningau



Keningau membawa erti kayu Manis ( Koningau nama asal ).. Bandar kelahiran Unni. Tempat ini yang terkenal dengan kayu manis, dan pesta kayu manis akan di adakan di Bandar ini. Kayu manis merupakan mercu tanda keningau.. Alamak gambar Sign about kayu manis ndak ada..


Hotel perkasa merupakan hotel tertua yang bertaraf 5 bintang ( menurut sumber )

Hotel Juta merupakan Hotel yang Paling tinggi di Keningau, menurut sumber luar hotel juta ini juga merupakan salah satu mercu tanda Keningau.

Selepas meninjau-ninjau Sekitar Keningau, Kami pun singgah di salah semua Restoren Sri Kumande. Kumande membawa maksud ''Mari Makan'' dalam bahasa bugis. Lokasi jalan Bulu Silao berhampiran round about Keningau - Kota Kinabalu.

Banjaran Crocker


Banjaran Crocker merupakan Pusat Semulajadi yang menyimpan 1001 flaura dan fauna. Merupakan banjaran gunung yang memisahkan Pantai Timur dan Pantai Barat Sabah. Namun kami hanya melawat Ibu pejabat dan kawasan sekitarnya..

Bukan sekadar Ibu Pejabat yang dipenuhi fail-fail dan buku-buka.. Ibu Pejabat Banjaran Crocker mempunyai sebuah galeri alatan Tradisional masyrakat Sabah zaman dahulu. Binatang yang di awet pun ada..

Galeri Banjaran Crocker



Baca kat SINI

Kawasan sekitar Banjaran Crocker


Disini la stating point kalau nak jelajah flaura dan fauna banjaran crocker. 

Sebuah menara kecil turut di sediakan untuk melihat sekitar kawasan banjaran crocker, tapi naik sini gayat jugak la.. Walaupun gayat gagahkan naik atas, sebab tak naik rugi la..

Teruskan perjalanan berkilo meter...

Sepulot

70 KM Sepulot. Sepulot merupakan pekan pertenggahan Keningau-Kalabakan (Tawau). Kawasan yang sangat pendalaman dan pekan Utama mereka adalah pekan Nabawan.. Sini tiada tempat yang menarik tapi...

Mesti pelik kat sini pun nak selfie kan... Sungai ni merupakan arus sungai Kinabatangan, iaitu sungai yang terpanjang di Sabah..

Maliau Basin


Malia Basin merupakan Pusat Pelancongan yang menempatkan hasil semulajadi. Paling terkenal air terjun 7 tingkat semulajadi. Dalam sini boleh buat macam-macam aktiviti trekking, hikking, camping, dan sewaktu dengannya. Insha Allah ada rezeki kami trekking kat dalam.



Tawau

Kalabakan.


Ketibaan kami agak lewat so hanya mampu bergambar dalam kegelapan.. Kalabakan merupakan pekan family Unie berhijrah.. Kalabakan membawa maksud ''Cari Makan'' ( kala makan nama asal ) dalam bahasa Tidung. So malam ni dinner umah mak.

Projek makan udang galah sampai Koma.. Maklumlah mak kan pembekal utama udang galah kat pekan ni. So makan sampai puas.. Sampai licin, tapi Unni tak boleh makan alergik sangat sampai bau pun x boleh hidu..

Haa... Ni la kedai mak yang tak seberapa.. Besar kan udang kat sini harga udang galah ikut gred. Macam abg nasa ni pegang gred C RM28 sekilogram.. Lepas makan kami akan meneruskan perjalanan semula ke umah sewa Unni. Mengambil masa selama 2 jam lebih..

Merotai

Malam kedua, penginapan Umah sewa Unni pulak.. Merotai merupakan pekan Unni berkerja.. So malam ni rehatkan diri lebih awal sebab esoknya aktiviti lebih mencabar..

Hari seterusnya
Day 3 ( 16 May 2016 ) ~ continue

Salam Sayang : Unni Anje

More : Klik kat bawa kalau nak ikut perjalanan kami
     | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



      16 comments:

      1. Replies
        1. Area Kundasang Ranau jak y sejuk reen..tghari pun sejuk.... Kalau tmpat lain ikut cuasa..

          Delete
      2. Banjaran crocker ! Lame nya tk dgr ! Hihi

        ReplyDelete
      3. bestnyaaa.. sejuk! hehe. btw salam kenal :)

        ReplyDelete
        Replies
        1. Area ranau jak sntiasa sejuk... tmpat lain ikut cuaca

          Delete
      4. Baru kak tau Keningau terkenal dgn kayu manis.. padahal org Sabah juga ni..haha..
        *salam kenal sis, kak follow :)

        ReplyDelete
        Replies
        1. done balas kunjungan.. org tawau ka sis???

          Delete
        2. hihi... org Tawau dek, tapi kerja di LD :)

          Delete
        3. kak letak blog ni dlm bloglist spy ndak hilang jejak..hehe

          Delete
        4. wahh dekat la tu.. Unni keja merotai.. ada masa boleh dating!! ok Unni pun nk letak dalam bloglist..my geng sabahan...

          Delete
      5. Huh! Baru tahu Keningau tu kayu manis...

        ReplyDelete
        Replies
        1. yup.. sbab tu nama blog unni kayu manis.. hihihihi..klhiran keningau

          Delete
      6. Udang galah tu paling Ohsem..
        Besar.. Puas makan kalau gitu harganya..
        Bak sikit Unni.. hehehe

        ReplyDelete

      Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^