Thursday, December 8, 2016

Bicara Pagi #16 ~ 5 Gred Solat

Bicara Pagi #16 ~ 5 Gred Solat


 5 Gred Solat

😩 Gred E
Bila azan,buat tidak Tahu, Tengah memasak terus memasak, tengah berfb terus berfb, sedang tengok TV, terus tengok tv dan seumpamanya.

😔 Gred D
Bila azan berkumandang, dia perlahankan tv, perlahankan radio, tetapi tetap meneruskan aktiviti, tidak bersedia untuk solat.

😌 Gred C
Bila azan berkumandang, terus mengambil wuduk dan solat.

😊 Gred B
Bila azan, terus berwudhu' dan Menuju ke masjid mahupun surau.

😄 Gred A
Bila azan, sudah berada di masjid dlm keadaan berwudhu', dan bersedia untuk solat.

Apakah GRED solat Kita ?
Kalau exam kita nak GRED A jak

Solat macam mana? Ingatlah!!!

Solat adalah perkara PERTAMA yang akan ditanya oleh Allah di hari perhitungan nanti bukannya result exam.

Solat terjaga Insya Allah benda lain pn Sama- samalah kita BALANCE kan hal dunia & hal akhirat.

9 comments:

  1. Salam singgah pagi dik....Alhamdulillah semoga kita tergolong dalam gred A...

    ReplyDelete
  2. terima kasih untuk peringatan, dik..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Unni. Peringatan yang baik ni.
    Semoga kita tidak leka.

    ReplyDelete
  4. peringat buat semua.. terima kasih tau.. bila agaknya nak kekal ke gred A setiap masa huhuhu...doa kan yg tbaik..insya-Allah..


    http://yanieyusuf.com/2016/12/exclusive-kuala-lumpur-modest-fashion-week-2016/

    ReplyDelete
  5. Kakak masa memula dpt whatsapp itu siap tunjuk pada anak-anak tanya yg mana satu gred dia. Sengehlah Unni dia sebab tahu dah banyak waktu yg tak gred A.

    ReplyDelete
  6. sama-sama kt berubah dn kekal dlam gred yg terbaik.. inshaaALLAH

    ReplyDelete
  7. pringatan yg sngt bagus. smoga kita slalu tingkatkan gred dlm solat. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^