Friday, December 16, 2016

,

Bicara Pagi #19 ~ Tawakal

Bicara Pagi #19 ~ Tawakal

Assalamualaikum

Nabi SAW bersabda :

'' Seandainya kamu Bertawakal kpada Allah dengan sebenar-benar tawakal,
nercaya kamu diberi rezeki diberi rezeki
seperti burung diberi rezeki ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.''

[Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar al-Khattab RA ]

Tawakallah dalam setiap perkara dengan irigan doa dan usaha.

Share:

8 comments:

  1. Assalamualaikum Unni..
    Setelah berusaha kita bertawakal..

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum unni..
    Berusaha dan bertawakal..

    ReplyDelete
  3. berusaha dulu dan seterusnya bertawakkal aje kpd Allah.. Aamiin...

    ReplyDelete
  4. Insyallah, pa pun jua yg kita usahakan, ingat Allag swt sntiasa ada utk kita.. bersabar lah =)

    ReplyDelete
  5. dlm konsep yg kita percaya, berusaha lps tu baru bertawakal...tp yg sbnr bertawakal dulu kemudian barulah berusaha... means, kita letakkan kepercayaan kepada DIA sepenuhnya dan kemudian barulah kita lakukan kerja seterusnya wallahu 'alam

    ReplyDelete
  6. Pernah terbaca kat satu blog ni caption yang menarik dan senang ingat

    D.U.I.T

    D = Doa
    U = Usaha
    I = Ikhtiar
    T = Tawakal

    ReplyDelete
  7. sesungguhnya perancangan Dia itu yang terbaik :)

    ReplyDelete
  8. itulah. tp manusia tamak. klau dapat, nak lg nak lg. tk nmpk ape yg dh ckup sebenarnya.

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^