Tuesday, December 6, 2016

, , , ,

#FoodWritingChallenge ~ Day 2 Favorite Recipe From Your Childhood


Assalamualaikum,

Yeahh day 2 Favorite Recipe From Your Childhood. So hari Unni nak share fav makanan Unni masih kecil hingga la hari ini!! Dua ni walaupun Unni ni ni jarang masuk dapur, tapi terre tau buat.. Hihihihi. Sebut pasal kanak-kanak rindu la pulak terasa nak kembali ke zaman kanak-kanak. Favorite Unni ni memang femes kat Sabah, kalau orang sabah tau la tu.

Favorite pertama

Ini adalah Sanggar Peppek makanan tradisional kami. Perhhh rindunya selalu buat dulu if ada pisang mentah selalu buat dengan cousin-cousin. Tea Time!!! Nak tahu apa ni kamu klik SINI. Unni da penah penah share resepi.

Favorite kedua

Ok yang ni pulak, kami panggil Bergedil aka Perkedel. Kalau belah semenanjung panggill cucur kot!! Unni pun tak pasti. Yang paling suka sampai ke tua ni pun suka. Then makanan ni paling pemes time kenduri wajib ada.

Wajib la guna jagung, selalunya orang campur udang biar sedap, tapi Unni sebab alergik. Meh Unni share resepi.

Bergerdel aka Perkedel

Bahan-bahan

1. Jagung
2. Daun Sup
3. Tepung gandum
4. Garam secukupnya
5. Air
6. Telur

Cara Membuatnya

1. Hiris jagung tersebut [ rujuk gambar ]
2. Hiris daun sup
3. Campurkan hirisan daun sup dan jagung
4. Masukkan telur dan gaul sehingga sebati
5. Masukkan garam secukupnya
6. Masukkan tepung gandum
7. Gaul dan masukkan ssedikit air.
8. Siap Untuk di goreng.

Ok selamat mencuba ^_*

Ini la resepi kegemaran Unni dari kecil sampai la sekarang, Kalau rajin memang suka buat.! Ada sapa-sapa nak jadi geng #FoodWritingChallenge ka ?? Masih belum terlambat tau.. Hiihihihi

Sekian
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Share:

8 comments:

  1. Sedapnya cucur jagung tu, nyum nyum...

    Unni, kalau sudi nk minta like gmbr contest make up mama ni boleh?
    https://missobsesi.blogspot.my/2016/12/tolong-like-gambar-contest-make-up-mama.html

    ReplyDelete
  2. Woww yang pertama tu rare nya... baru tau.. nampak sedap

    ReplyDelete
  3. sedapnya yg first tu unni.. sanggar peppek tu... terliur. hehe

    ReplyDelete
  4. semua benda ni tak pernah makan..hihihi

    ReplyDelete
  5. wahhhh sedapnya bergedil tu. memang cucur ke tu?

    ReplyDelete
  6. Cucur jagung kalau orang sini panggil.. sedapnya makan time panas2

    ReplyDelete
  7. kat kelantan ni hujan skang, bestnya buat minum petang..

    ReplyDelete
  8. Cucur jagung pernah buat, lama tak makan... hu hu hu

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^