Wednesday, December 7, 2016

#FoodWritingChallenge ~ Day 3 What I Ate Today Including Recipe

#FoodWritingChallenge ~ Day 3 What I Ate Today Including Recipe

Assalamualaikum,

Tahniah buat diri sendiri, buat kali pertamanya masak malam sendiri !! Hahahahaha.. Semua penagan #FoodWritingChallenge. Rajinkan diri !! Now clearkan peti ais kali kedua. Day 3 What I Ate Today Including Recipe. Ok malam ni Unni masak Telur Goreng Masak Asam. Campak-campak jak.

Ada best juga Unni join #FoodWritingChallenge ni, clear juga peti ais tu. Telur ni tak silap beli hujung bulan 9 hari tu, nasib masih ok !!
#FoodWritingChallenge ~ Day 3 What I Ate Today Including Recipe
Taraaa......Telur Goreng Masak Asam. Letak je apa ada !! Sedap tau. Makan dengan nasi putih jak. Masak banyak sikit esok pagi leh panaskan then bawa gi keja, jimat kan! Resepi ni sesuai tuk orang-orang bujang macam Unni ni. So meh Unni share resepi.

Telur Goreng Masak Asam

Bahan- bahan

1. Telur
2. Air Asam jawa
3. Halia - hiris
4. Bawang Merah - hiris
5. Cili - hiris
6. Garam secukupnya

Cara membuatnya

1. Goreng telur ( telur mata sapi )
2. Tumis bawang sampai naik bau, then masukkan halia.
3. Bila da sebati, masukkan air asam jawa dan lada yang telah di hiris.
4. Bila da mendidih masukkan telur yang sudah di goreng.
5. Masukkan garam secukupnya dan biarkan sampai mendidih
6. Siap !!

Anda malas?? Bila la try resepi ni!! hihihihi. Selama mencuba ^_*.

Sekian

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

4 comments:

  1. Haha. sebab challenge terus unni semangat nak memasak ek. hihi. Akak tak pernah dengar pun masakan ni. Boleh akak cuba nanti :)

    Good luck Unni dalam cabaran food nie :D

    ReplyDelete
  2. Lah Unni, kami sekeluarga kat sini makan ayam goreng masak asam juga, sama pula lauk kita harini, hehehehe.

    ReplyDelete
  3. wah chanllenge entry food pulak.. lama xjoin challenge mcm ni..


    Jom join contest utk menangi hadiah produk dari Cosmoderm: http://yanieyusuf.com/2016/12/exclusive-kuala-lumpur-modest-fashion-week-2016/

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^