Friday, December 9, 2016

#FoodWritingChallenge ~ Day 5 Kitchen Toturial


Assalamualaikum,

Hampir terlupa dengan cabaran #FoodWritingChallenge. Allahmdulilah hari ni da masuk day 5 so lagi dua hari tamat la cabaran #FoodWritingChallenge ni, wah cepatnya masa berlalu, macam baru semalam jak mulakan cabaran da nak habis.

Bahagianya kan kalau dapat kitchen idaman kita .. Lagi-lagi yang suka duk dapur tu, rasa tenang je hati. Unni nak kitchen macam ni simple dan pink.. Hahahahahaha.. wajib la pink ok. Hope En. Pemilik hati nak hadiahkan kita kitchen macam ni. Amin kan tau.. Hiihihi

Hari ni masuk cabaran Kitchen Toturial !! kalau Busyra share tips potong bawang kat SINI, so Unni cara nak siang ikan dengan mudah. Unni selalu buat cara ni nak siang ikan, btw gambar ni Unni ambik dari Google then Unni edit  je sebab tak mampu nak tunjuk toturial sendiri. Hihihihi.


Unni suka siang ikan guna gunting lagi mudah dan senang, yang ada sisik tu guna yang buang sisik punya tu, entah tak tau apa nama dia.

A - Rupa ikan sebelum di siang. Apa2 ikan pun sama jak.
B - Gunting la semua tu sisip-sisip iakn then ekor nya [ kalau tak nak buang ekor pun ok ]
C - Potong bahagian bawah mulut antara dua insang sampai putus.
D - Belah perut ikan tu sampai pangkal perut.
E - Ok, sekang keluarkan la semua isi perut ikan tu.
F - Now boleh la cuci ikan, make sure bahagian dalam tu di cuci bersih.
G - Tara da siap.

Senang kan!! kalau guna pisau ni payah sikit, walaupun Unni ni jenis tak masak but Unni still sediakan satu gunting khas tu kitchen.

So Unni ada persoalan kat sini?? kamu yang mana satu kalau siang ikan ?? Hihihi

Allamdulilah sempat juga habiskan cabaran 5 #FoodWritingChallenge ni. So sapa nak join boleh lah join jadi geng kami !!! boleh klik SINI kalau nak join.

P/s : Sape baca #FoodWritingChallenge day 4 kat SINI semalam Unni ada cakap menanti insan baru, Allahmdulilalh semua dipermudahkan Baby boy :)
#FoodWritingChallenge
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

14 comments:

  1. bagus la tuto dapur unni ni. busyra pun kdg tu siang ikan main siang ja. pastu tak cantik pulak tu . hehe. so tuto no sngt membantu :)

    ReplyDelete
  2. Hahaha sorang potong bawang, sorang siang ikan, both berguna utk mai yang tak pandai masuk dapur ni, hahahaha, sedap juga ni masak ikan masak kicap, nyum2.

    ReplyDelete
  3. amboi unni.. hee~ kakak dah lama tak siang ikan.. sebab beli ikan kat pasar lepas tu suruh dorang siap siang.. kalau tak, sebelum nih sampai bercalar2 jari akak.. ouch !! menyampah.. buat keje dapo sikit pun boleh calar balar.. hahahaha~

    ReplyDelete
  4. Wajib ada gunting kat dapur ! haha part potong ikan tu , besa ju no 2. kepala xleh buang sb hbby suka ggt kpla ikan tu. ntah knpa tp dia da siap pesan jan buang kepala ikan kalo siangkn haha

    ReplyDelete
  5. Salam singgah sini dik....itu pun dapur impian akak....hihi

    ReplyDelete
  6. Akak nak ada pisau dan gunting bila nak siang ikan..hihi

    ReplyDelete
  7. Tahniah dik...adik menang dalam PEMENANG! SHANGHAI FRIDGE MAGNET GIVEAWAY BY JARI MANIS & SCDHA SEIN TRAVEL

    ReplyDelete
  8. sy xada gunting didapur pakai pisau je, n opkosla kalau siang ikan mesti mcm no 1 kalau x mmg kena hadam la mak i bebel huhu

    ReplyDelete
  9. siang ikan..lepas tu letak kunyit dalam tu....peh...sedap kalau di goring...hehe

    ReplyDelete
  10. Cikla pun kalau kat gunting mesti ada. Siang ikan, sayur semua guna gunting. Kupas bwg guna pisaulah ye... Hihi....

    ReplyDelete
  11. kena ada gunting, pisau,penyisir sisik, pisau pemotong daging dan alas pemotong plastik/kayu.
    Kadang2 playar dan penyepit pun perlu.

    ReplyDelete
  12. Kaklong potong style no 1 tu.. Hihi

    ReplyDelete
  13. ada kala bila terlalu ganas ms siang ikan, habis tercabut kepala tu sy kerja kan hahaha

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^