Saturday, December 10, 2016

, , , ,

#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe

#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe

Assalamualaikum,
Allahmdulilah kini da masuk cabaran second last day !!! That means cabaran hari ke 6 iaitu Your Best Recipe. Yummy !!! tinggal sehari jak tamat la kisah Unni berperang masuk dapur [ kembali makan nasi bungkus ] Haahahahaha, so lazy!!
So menu simple Unni yang paling the best adalah makanan tradisional kat Sabah. Ambuyat aka Kepurung.. 
#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe
Ambuyat aka Kepurung adalah salah satu makan yang terkenal kat sabah iaitu SAGU. Makanan yang menggunakan sagu kalau sagu tak ada boleh ganti dengan tepung kanji. Unni guna ni tepung kanji sebab sagu susah nak dapat kat sini. Yang kamu tengok anak panah tu la sagunya.
Video ni Cara buat sagu, kalau bagi tunjuk gambar nanti susah nak faham so Unni belaja video ni yang Unni ambik dari Youtube. Caranya sama jak macam Unni buat.
Setiap tempat pasti ada makanan tersendri kan, ni merupakan salah satu makanan kegemaran Unni dan makanan tradisional di Sabah mahupun Brunei, tapi cara setiap orang kat Sabah ni berbeza  ada dua cara makan.
#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe
 Cara 1 : Makanan macam ni sagu kat tengah-tengah then lauk tepi, ambil masing-masing la kirannya.
#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe
Cara 2 : Semua bahan-bahan di campur sekali, then sagu tu di bulat kan menjadi seketul seketul. Rujuk gambar dibawah.
#FoodWritingChallenge ~ Day 6 Your Best Recipe
macam ni la, akan di bulatkan seketul-seketul. Unni selalu makan cara kedua tu, lagi cepat dan mudah!! Nak buat ambuyat ni dari cita rasa masing-masing nak guna lauk apa. So Unni nak share cara Unni buat dan lauk apa yang Unni suka.







Cara Membuat Ambuyat Aka Kepurung

Bahan- bahan

1. Sagu / tepung kanji
2. sayur kacang panjang dan kangkung
3. Kacang Tanah
4. Ikan masak / sardin
5. Lada
6. Garam secukupnya
7. Limau

Cara membuatnya sagu

1. Bancuh sagu/ tepung kanji [ rujuk video di atas ]
2. Bulat kan seketul-seketul [ letak dalam besen yang berisi sedikit air ]

Cara Menbuat lauknya

1. Goreng kacang tanah dan tumbuk sampai halus
2. Rebus sayur kacang, bersama-sama sayur kangkung.
3. Jika guna ikan, ikan ditumbuk sampai lumat kalau guna sardin hancurkan isi sardin guna sudu.
4. Bila kedua-dua sayur sudah masak, masukkan ikan / ikan sardin yang telah tumbuk[ api perlahan ]
5. Masukkan kacang kedalam sayur
6. Letak garam secukupnya danbiarkan mendidih
7. Campurkan sayur bersama-sama sagu [ macam gambar cara 2 kat atas ]
8. Lada dan limau letak ikut suka ke mangkuk masing-masing
9. siap!!

Harap Bahasa penerangan Unni boleh difahami.. Hihihihi. Susah-susah nak buat meh dating Sabah Unni buat tuk kamu!! Hahahahaha.. Jum sapa lagi nak join geng kami #FoodWritingChallenge. Dipersilakan klik SINI.
#FoodWritingChallenge
1 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Share:

10 comments:

  1. Wah unni . X pernah makan unii . Bia a jumpa x tahu la hiii... duu ingat apa ambuyat tu kao rasa at sini na umpa kat ana laaa

    ReplyDelete
  2. Banyka typo kat comment harap2 faham la unii hii

    ReplyDelete
  3. busyra tak pernah makannnn. first time tngok ni. teringinnyaaa..

    ReplyDelete
  4. Teruskan berchallange.
    Belum pernah rasa makanan ni.

    ReplyDelete
  5. First time tau masakan ni..
    MAcma sedap je.. Kene buat ni.. Yummy!

    ReplyDelete
  6. dulu masa di Papar abam kie 1st time makan ambuyat ni. kena guna pengepit khas...makan dgn ikan rebus n sayur katong. sedap gak!

    ReplyDelete
  7. rajinnya masuk challenge 7hari. klau aina tu awal2 dah kalah hehe

    ReplyDelete
  8. Salam singgah hujung minggu dik.. wahh...kepurung...adik ipar akak pandai buat ni akak tgl makan jer..

    ReplyDelete
  9. sy penah tgk je tak pernah rasa....2 thn lps g KK tak terfikirlah pula nk rasa... mmm rugi2

    ReplyDelete
  10. Wah, sedap ni! pernah makan cicah dengan sambal belacan :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^