Tuesday, December 13, 2016

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger


Assalamualaikum,

Horey!!! kini berada di garisan penamat.. Hihihiihi, Nampak hari ini tamat la #FoodWritingChallenge yang telah berlansung selama seminggu ( 7 hari ) da macam drama tv pulak. So untuk cabaran terakhir ini memang mencabar!! hahahaha. Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger.

Terlewat dua hari kerana Unni mencari resepi yang senang dan simple!! Dan akhirnya.... So Favorite Food Blogger adalah pangasas #FoodWritingChallenge ini, tak lain tak bukan Busyra !! Jatuh cinta dengan satu resepi Busyra ni.

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger
Tara.. da siap !! Sardin Masak Pedas by Unni resepi pengolahan Busyra baca kat SINI. Sedap sangat!! Makan kat Office habis licin, siap officemate minta resepi. So Unni share la resepi Busyra kat dorang dan request tuk makan lagi esok !! Hahahahahaha, tak sangka air tangan orang yang malas ni sedap juga kan ( bangga jap ). Hihihihi

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger
Bahan - bahan yang Unni kumpul selama 3 hari !!! haahahah hari ni baru berkesempatan nak masak.

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger
Kicap tu hiasan jak tak ada kaitan pun dengan masakan Unni.

Bahan-bahan:

1. Sardin - 1 tin
2. Serai - 3 batang (diketuk)
3. Bawang merah - 2 ulas (dihiris)
4. Cili padi - 2 biji (di potong serong)
5. Cili kisar - 5 sudu besar
6. Bawang besar - 1 ulas (dihiris bulat)
7. Asam Gelugor - 1 keping
8. Gula dan garam secukup rasa

Cara-caranya:

1. Masukkan sedikit minyak
2. Tumis bawang merah bersama serai
3. Masukkan cili kisar
4. Masukkan sardin (digoreng terlebih dulu sebelum dimasak) dalam 3-4 minit
5. Masukan gula, garam, dan asam gelugor
6. Masukkan cili padi dan bawang besar
7. Siap! sedia untuk dimakan dengan nasi putih dan telur dadar.

Sumber : Busyra 

#FoodWritingChallenge ~ Day 7 Try One Recipe From One Of Your Favorite Food Blogger
Unni makan dengan telur dadar yang kosong jak!! Busyra maaf yerr resepi tu Unni copy paste je masuk sini. Hihihihi, kenyang ni sampai malas nak menaip!! Ampunkan hamba 😍😍

Kamu boleh la cuba if inginkan resepi yang simple tapi sedap !!! I love it.. Maka tamat la kisah kami #FoodWritingChallenge. Kamu nak join geng #FoodWritingChallenge di persilakan.

Sekian.
#FoodWritingChallenge
1 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

- TAMAT -

8 comments:

  1. Salam singgah petang dik...sedapnya..akak pun suka makan sardin ni...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Resepi sardin busyra tu ��

    ReplyDelete
  3. sedapnya! belum cuba lagi resepi Busyra ni

    ReplyDelete
  4. Legaaa buka masa tgh kenyang.. Kl x ada yg msk sardin gak ni..

    ReplyDelete
  5. Yeah!!! tamat sudah..
    Sardinnis All time Feveret..
    Tapi skrg da jadi makanan org kaya..
    Mahal ya amat.. rasa cam nak nangis nengok harga sardin..

    ReplyDelete
  6. yeayyy! unni dah berjaya habiskan cabaran ni.. tahniah syg! eh tak pela. silakan ambil resepi ni. tak pyh nk mintak maaf..hehe. wah. opismate pun dh suka tu.. hehe. alhamdulillah. even simple tapi sedap..

    ReplyDelete
  7. ni idea untuk mkn tgh ari esok ni :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^