Monday, December 5, 2016

Study Habits Questionnaire


Assalamualaikum,

Lamanya tags ni duduk dalam draft!! Sebenarnya Unni terlupa, maklumlah hujung minggu baru-baru ni buzy sangat. Tags ni datang dari kak Siqah. Memandangkan Unni rindu sangat kat zaman study, so Unni nak join sekali tags, Fuhh  da 3 tahun tinggal study.

Sebenarnya Unni memang nak sambung degree tapi entah la, dengan kos sara hidup yang semakin tinggi kecian pulak kat mak Unni, so simpan hasrat, then kumpul duit. In shaa Allah ada rezeki.


Questionnaire start!

#What time you start studying and how long? 
Unni jenis suka study time nak exam jak !! hahaha, Nampak tak pemalas. Kebiasanya Unni suka study subuh dalam jam 3 macam tu biar masuk otak sikit sampai la bosan!! study sampai subuh. Then sebelum zohor study lagi.

#Do you stay up all nights for study?
No !!! Unni tak suka study time ni, sebab Unni ni jenis yang jam 10 biji mata ni da macam nak jatuh ke lantai. Memang jenis yang tak jaga malam.

#Any favorite place or port while you study? 
Off course kat meja.. Meja yang menghadap ke tingkap atau berdekatan tingkap!! Sudut meja study Unni dulu wajib menghala ke tingkap. Sambil study cuci mata luar tingkap.

#Do you listen to music or not? 
Ohhh No !!! jangan cakap music bunyi bising sikit pun tak boleh.. That why Unni dulu sem 2 jak da cabut dari Hostel !! Duduk bilik sewa sorang-sorang, tak ada gangguan. Suka kan kedamain dalam belajar.

#Do you start from front page or back page of book? 
Front page, sebab isi penting semua bermula dari depan.. Back page ?? macam tak penah buat da rasa pelik pulak!! hihihi

#Do you study all of section or just the important section? 
Itu sudah semestinya, hanya baca yang penting !!! yang tak penting main jauh-jauh 😂😂

#Do you highlight your textbooks? 
WAJIB !!! siap beli highlight colour full, baru meriah buku, nak baca pun semangat. Bila highlight kita tahu itu la point penting.

#Prefer studying with a book or you like making small notes which can be carried everywhere? 
Fahami isi buku, then highlight yang penting!!! buat kata kunci kat note kecil. Baca kat mana-mana jak, yang penting sebelum tidur Unni akan baca note kecil tu, biar terbawa mimpi.

#Will you memorize all chapters or not?
Yang ni memang jawapan sebijik macam kak Siqah. Memang jenis hafal ayat buku tu bulat-bulat !! Fuhhh siap lecture Unni syak bawa toyol dalam exam. Hahahahahah, sebab tu Unni suka buat kata Kunci. Baca jak kata kunci terus definisi dan sebagainya Unni terangkan !! kira nya Unni ni buku versi lisan. Hahahahah. Siap kena gelar kaki hafal!!

#What method you have for a smart study? 
Kata kunci !!! Unni jenis suka buat kata kunci di setiap subjek, kadang-kadang buat kata kunci dalam peta minda lagi senang nk baca dan jimat note. Wajib colour full.

#How you got your motivation to study? 
Persaingan !!! Dalam study Unni suka persaingan bagi memotivasikan diri sendiri. If markah exam sem ini kurang dari dia Unni target nak tinggi sem akan datang!! Then akan sentiasa bergaul dengan budak yang pandai, biar diri ni termotivasi jadi pandai. Hahahahaha. bila dapat ilmu Unni jenis suka buat study group, then share kat kawan-kawan. Motivasikan diri dan rakan-rakan.

#Do you decorate your study table? If do, how? 
No !!! I don't like. Cukup la ada buku dan peralatan tulis. yang penting meja mesti menghala atau dekat dengan tingkap. itu la yang menghiasi waktu study.

#What most important things you must have on it?
Wajib ada kertas A4, Unni siap beli berkotak untuk satu sem. highlight colour full dan pen colour full dan paling penting mineral water dan Nescafe. Maklum la belajar subuh-subuh ni banyak syaitan-syatain menganggu!! So minum nescafe hilangkan mengantuk.

Horey...Done !!! Allahmdulilah ...

So Unni nak tags sapa-sapa jak yang sudi  ^_^ boleh kan gitu!








 
.


5 comments:

  1. Waalaikummussalam Unni..semoga ada rezeki lebih utk Unni sambung ler degree selagi masih muda..

    ReplyDelete
  2. Wkmsalam.
    Mudah2an apa yang Unni hasratkan akan tercapai.

    ReplyDelete
  3. Kelakar la Unni , sampai nk jatuh bijik mata, hahahaha. Mai jnis burung hantu, lepastu mak membebel mata penuh lingkaran hitam mcm panda.

    ReplyDelete
  4. arrghh ! bca entry ni tringat zaman skolah lak ! rindu ! =D

    ReplyDelete
  5. Hihi. Wajib highlight buku ek.. Betul tu, baru meriah nak baca. hihi.

    Bagusnya unni study kena diam je.. fokus pada pembelajaran sungguh tu namanya :D

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^