Tuesday, February 14, 2017

Valentines Day Bukan Milik Islam



Assalamualaikum,

Valentine's day seperti mana yang kita ketahui hari ini, hari Valentine merupakan hari Memperingati Kekasih  yang disambut setiap tahun padan 14 Febuari. Namun perayaan ini bukan lah milik islam tetapi perayaan yang berunsur kan KRISTIAN dan amalannya yang bercampur dengan kemaksiatan.

Hari Valentine HARAM disambut oleh seluruh umat islam, seperti mana yang kita ketahui bahawa COUPLE itu haram apatah lagi menyambut Hari Kekasih.

Dalam Surah Al-Israa' ayat 32 Allah menjelaskan 

'' Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat ( yang membawa kerosakkan )''. 

Hal ini juga di sahkan oleh JAKIM bahawa hukum menyambut hari Valentine adalah haram boleh rujuk SINI

Hukum islam jelas melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan islam. 

Dalam sabda Rasulullah SAW :

'' Sesiapa yang menterupai sesuatu kaum ( agama ) maka ia termasuk dalam kaum tersebut ''. - [HR Abu Daud]

Rasulullah SAW juga bersabda :

'' Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami maka ia kan di tolak ''. - [HR Al-Bukhari dan Muslim]

Valentine's day hari upacara agama Kristian. Haram bagi Umat Islam menyambutnya. Jika main-main jatuh haram dan jika dia memuliakan hari tersebut ( menyambutnya ) maka jatuh kafir laknatullah. - Ustaz Azhar Idrus.

Wallahualam. 

Moga bermanfaat


11 comments:

  1. Perkongsian yg baik Unni..

    Skrg ni ramai sangat yg sambut hari kekasih ni.. Yg dah tahu pown masih jugak nak sambut.. Hurmm..

    ReplyDelete
  2. Xperna tlintas nak sambut even masa muda remaja, alhamdulillah =) semoga kita di jauhi dr perkara sia2 mcm ni, amin Insyallah

    ReplyDelete
  3. Peringatan yang bagus Unni. Rasanya semua orang dh tahu, yang Islam tu kalau tak sedar diri dah boleh ketuk pakai senduk dah.

    ReplyDelete
  4. daripada sambut valentine day tu bagus aku blogwalking jer..hekhekhek..

    ReplyDelete
  5. mmg haram dan tak boleh. harapnya yg belum sedar dapat diberi kesedaran. :)

    ReplyDelete
  6. Wkmsalam.
    Sama2lah kita berpesan2 kepada kebaikan.

    ReplyDelete
  7. nice sharing. tak pernah sambut pun VD ni hehe

    ReplyDelete
  8. Dulu dulu tak de pendedahan ilmiah mcm sekarang UA... rasanya ramai yg sambut Valentine Days ni tapi alhamdulilah sekarang nampaknya dah tak meriah dah.... bangsa lain adalah kot

    ReplyDelete
  9. Tak pernah sambut pun hehe nice sharing

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^