Sunday, March 12, 2017

Toturial : Cara Membuat Kotak Text Pada Entry Blog

Toturial Membuat Kotak Text Pada Entry Blog

Assalamualaikum,

Hari ini Unni berkesempatan nak share satu toturial kat kamu semua, maybe ramai da tahu and maybe ada juga yang tak tahu.

Kotak text kat entry blog ni sebenarnya mudah then bagi kemas, lagi-lagi macam Unni yang suka share tentang hadis so letak dalam kotak biar kemas sikit.

Kotak Text macam ni:

Toturial Membuat Kotak Text Pada Entry Blog
Cara Membuat Kotak Text Pada Entry Blog.

1. Login Blog

2. Buat New Post ( Entry Baru )

3. Klik HTML

Toturial Membuat Kotak Text Pada Entry Blog

4. Masukkan Kode HTML Kotak di bawah ini

<div style="border: 3px #1780dd Solidpadding: 10px;background-color:#ffffff;
text-align: left;">

Text anda

</div>
  • border: 3px Ketebalan Kotak
  • #1780dd  Warna Kotak
  • Solid Bentuk Kotak
  • padding: 10px Ukuran Kotak ( panjang dan lebar )
  • background-color:#ffffff  Warna dalam kotak
  • Text anda Masukkan text yang anda inginkan
Pilih bentuk Kotak

Double

Ridge

Dashed

Dotted

Groove

Inset

Outset

Tu je senang kan. Jangan pening-pening tau!! Mulakan langkamu dengan Bismillah In Sha Allah berhasil.

Kredit : Blogoo Blok

Coretan

2 comments:

  1. Akak baru nak cari2 camne buat kotak lawa macam Unni. TQ Unni for sharing :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^