Saturday, March 11, 2017

Trending Copy Paste


Assalamualaikum,

Selamat malam semua readers, Allahmdulilah kini boleh kembali menaip.. Hihihihi..Malam ni Unni nak kupas satu isu tentang Copy Paste Apa pendapat kamu semua tentang Trending Copy Paste ni??

Kalau time study mesti isu ni popular di kalangan student kan. Kadang member copy paste Assigment kita tanpa pengetahuan, ada kes pulak assignment kita kena copy tapi markah kita pula yang kena tolak!! Fuhh yang itu paling tak tahan.

Copy Paste ni Unni da rasa mcam Trending pulak sekarang, ada yang copy paste entry orang nak dapat SEO tinggi semata-mata nak income. Mana taknya dua tiga hari ni tengok rakan-rakan blogger post pasal Copy Paste je. Bukan sorang dua tau tapi lebih.

Copy Paste?? Nampak macam biasa-biasa kan tapi bagi orang yang kena copy tu sungguh luar biasa!! Hahahahahah.. Btw pendapat Unni kalau nak copy paste ni tak salah, yang penting KREDIT kat tuan asal so xda la isu orang marah.

Lagi satu kalau pun nak copy, copy je la isi penting.. Huraian pandai-pandai buat, kamu tak tahu macam Tab komputer penuh nak cari maklumat dan idea, top-top enrty kena copy.. Sedih tak?? Unni pun selalu juga copy tapi xde la kes copy paste 100%.

Hormat meghormati dan saling support to support itu la Blogger!! tak sama macam media social lain silap sikit kena kecam, kan. Kat sini semua follower be positif.

So the Conclusion nak copy paste tak salah tapi wajib buat ni :

1. Minta Izin
2. Kredit
3. Ubah la sikit gaya penulisan
4. Jangan lupa ucap TERIMA KASIH

P/s : Entry ni tak unsur sindir menyidir or meluka kan hati sesiapa, Just Sharing!! Maaf jika tersilap kata yer.

Coretan Hati

Share:

10 comments:

  1. Orang kata , kalau nak copy paste pun kena cerdik .

    hahaha

    ReplyDelete
  2. Janganlah copy paste 100% olahlah ikut idea kita dan yang paling penting wajib bagi kredit pada tuan asal

    ReplyDelete
  3. Janganlah copy paste 100% olahlah ikut idea kita dan yang paling penting wajib bagi kredit pada tuan asal

    ReplyDelete
  4. Wkmsalam.
    Kalau dulu2 orang kata menirulah ye.
    Palagiat.

    ReplyDelete
  5. Betul tu Unni, meniru pun ada adabnya baru orang tak marah kan. Kalau salah guna ni,bak kata unni, orang sabar pun boleh marah.

    Boleh meniru, masa buat thesis pun kita banyak meniru dan merujuk pakar, tapi kenalah credit, dan tukar ayat tu dengan tambah huraian sendiri, kan. hihi.

    ReplyDelete
  6. Zaman universiti memang tak lari dengan plagiat ni. Nak copy paste boleh je tapi biarlah kena dengan caranya.

    ReplyDelete
  7. tanpa pengetahuan tu tak pernah jumpa la pulak..
    tak ketahuan copypasto tu ada laa...kah kah kah!!

    ReplyDelete
  8. Betul unni, nak copypaste, minta izin dan kredit semula...

    ReplyDelete
  9. Boleh je nak copy paste tapi cam unni cakaplah kena ada kredit dan juga keizinan..

    ReplyDelete
  10. setuju pasal nie. kalau nak copy pun jangan la sampai copy semua. paling penting hangan lupa bagi kredit :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^