Thursday, April 6, 2017

Bukit Panchang Tinagat, Tawau

Bukit Panchang Tinagat, Tawau | Salah satu destinasi wajib bagi para hikers di Tawau. Bukit Panchang ini merupakan bukit yang paling terkenal di Tawau. Yang sememangnya menjanjikan permandagan yang begitu cantik. Salah satu daya tarikan para pengemar hiking.

Cerita yang berkurun kini terupdate.. Aktiviti lasak yang mengakhiri penghujung tahun lalu pada 18 Dicember 2016. Nisa Tawau telah melancarkan aktiviti Hiking + usrah santai di Puncak Bukit Panchang.

Bukit Panchang Tinagat, Tawau

Bukit Panchang Tinagat atau dikenali juga sebagai Bukit Kinabutan yang terletak di Batu 6 Jalan Apas Tawau, 11 KM dari bandar Utama Tawau kira-kira 20 minit perjalanan dengan ketinggian 1800M ( 1.8KM ) 393 dari aras laut.


Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Ini merupakan laluan utama kami ( tempat bas turunkan kami ). So kami memulakan perjalanan disini, but kat sini bukan la starting point.

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
 Lepas tu lalu lalu, ladang kelapa sawit. Maybe ambil dalam 300 M sebelum jumpa starting point ( jalan lurus ).

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Kena meyeberang anak sungai ni, lepas tu baru jumpa signabout '' Start 0.0KM ''

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Starting Point 0.0KM. Bermula la pendakian yang begitu mencabar ( jalan licin akibat hujan dari semalam )

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Bermula la pendakian

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Cabaran pertama adalah lalui air terjun ni maybe dalam tinggi 200M. Kat sini memang agak mencabar lagi-lagi bagi pendaki yang lenggang kangkung ( ayu-ayu )


Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Rehat seketika ambil tenaga selepas berjaya melalui laluan air terjun. Bila nampak camera automatik semua muka penat jadi ceria ( penagan camera ) hahaha

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Cabaran kedua lalui jalan yang agak belukar sikit then jalan yang agak licin, memang perlukan tenaga yang banyak kat sini, kalau nak di bandingkan pengalaman Unni mendaki Gunung Kinabalu, sini lagi mencabar rasanya.. 

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Tempat ini memang sentiasa dipenuhi dengan pendaki-daki, ada yang kami jumpa hari-hari naik sini then hanya berselipar jepun!! Fuyooo power adik-adik tu..

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Kan da kata kalau jumpa camera mesti muka semangat even rasa macam tak larat da nak naik..

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Cabaran ke ketiga kena naik batu ni dengan tali, nasib lah time ni ada jejaka yang baik hati tolong kami semua, maklum la semua yang datang lebih kurang 20 orang semua gadis-gadis.

Allahmdulilah Unni dan rakan usrah Nisa Tawau berjaya menawan Puncak Tinagat. Unni merupakan orang terakhir sampai, Unni akan tumggu sapa yang paling lewat.
Bersama Banner Nisa Tawau ( Unit Pendidikan dan kerjaya )

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
Selepas sesi bergambar-gambar selesai kami menuruskan aktiviti usrah santai yang di sampai secara random. Share tentang erti kesabaran, erti menghargai dan sikap tolong menolong sesama rakan seperjuangan ( muka letih semua )

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
View Bandar Tawau Dari puncak Bukit Panchang Tinagat, Tawau ( Left )

Bukit Panchang Tinagat, Tawau
View Bandar Tawau Dari puncak Bukit Panchang Tinagat, Tawau ( Right )

Bestkan!!! Walaupun penat tapi kepuasan amat di rasai, so tips kalau nak naik sini make sure kena tabah then kasut tu biarlah kasut Hiking bukan kasut shoping sebab keadaan jalan memang licin, lagi selepas hujan, dan air jangan lupa bawa yerr.

Masuk adalah percuma.

19 comments:

  1. rindunya dengan tawau terutama bakso dan gado gado...satu lagi mee tauhu oh rindunya

    ReplyDelete
  2. Beautiful place. Tawau is definitely worth the visit

    ReplyDelete
  3. cantiklah tempat ni unni ....
    kalau tau tempat ni kan, time mrs pip kerja di kunak dulu,
    pasti akan menyinggah di bukit panchang ...
    nextime la kot :((
    bakso juga yg sedap!

    ReplyDelete
  4. wuiihhh... tinggi.. risau lak tgok bgambar diri tepi tebing tuu

    ReplyDelete
  5. cantik pemandangan dan nak naik tu mesti fuhhh

    ReplyDelete
  6. Yeahh Nisa' terbaik! Hihi

    Bestnyaaa Unni hiking, rindu sangat nak buat aktiviti lasak dan menikmati alam nih. Huhu

    ReplyDelete
  7. Ohhhh... zaman akak hiking macam ni dah lama berlalu, Unni! Kalau sekarang ni ada teringin nak hiking bagai, memang menggeletar kepala lutut. Lama dah tak fit!

    Tapikan, apa yang membuatkan kita rasa berbaloi dengan pendakian yang sukar dan memenatkan tu adalah pemandangan cantik macam ni. Siapa yang tak mahu tengokkan!

    Mesti masa tengok pemandangan di atas bukit macam ni terus hilang segala penat dan stress!

    ReplyDelete
  8. Hakak tak suka hiking hiking gini UA. Selain tak cukup napas, takut belum sampai starting point dah pengsan pulak haha....

    Yelahkan ..... mmg satu kepuasanlah bila dah sampai puncak tu. Indahnya ciptaan Allah

    ReplyDelete
  9. Macam baru sekali ja pi Tawau ni, sebab jauh kan. Pergi pun time lawatan PERTENA form 6, tu pun di Semporna. Singgah Tawau untuk cuci-cuci mata & duit :p

    ReplyDelete
  10. Teringin nak jejak Sabah. Sebab banyak views cantik-cantik. Untung awak dah memang orang Sabah ehehe.

    ReplyDelete
  11. wahhh best. nmpak mencabar walaupun bukit rendah. siap ada sungai2 lagi

    ReplyDelete
  12. Seriau Mrs. A tengok laluanya tu.

    Tapi salutelah Unni and the gang berjaya sampai ke kemuncak bukit Panchang Tinagat tu dah ada nama kampung Mrs. A sikit yang Panchang tu. Nama kg Mrs. A kg Hj sulaiman Panchang.

    ReplyDelete
  13. berani gak unni and geng naik bukit ni. tahniah all

    ReplyDelete
  14. pemandangan cantik bila berasa berasa di kemuncak gunung

    ReplyDelete
  15. Permandangan yang cantik sangat

    ReplyDelete
  16. cntik! bestnyaaa unni.. teringinnya nak naik. hehe

    ReplyDelete
  17. Buat kalian ada yang BARU nih sayangi GEDGET kalian yaaa:) banyak INFORMASI yang bakal kalian tau dengan lihat link-link ini langsung saja yuuu:)
    http://zapplerepair.com/iPhone-6S-masalah-lcd-display-kadang-mau-muncul-kadang-engga.html

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^