Tuesday, April 18, 2017

Tips Solat Yang Khusyuk

﷽‎ 



Assalamualaikum.

Sebagai manusia biasa dan juga hamba yang lemah amat sukarlah bagi kita untuk mendapatkan solat yang khusyuk, begitu juga dengan diri ini sendiri, Namun kita boleh mengamalkan beberapa tip agar mampu memiliki solat yang khusyuk.

Namun sebelum memiliki solat yang khusyuk maka haruslah kita memperbaiki air wuduk baca kat SINI

6 Point utama yang kita harus amalkan dalam mendapatkan solat yang khusyuk.

1. Hudurul Qolb
Hadirnya hati. hadirnya hati harus di latih terus-menerus, bila hati kemana-mana paksa untuk kembali lagi, Insya Allah , hati akan terbiasa hudhur.

2. Tafahhumul Ma’ani
Memahami arti atas apa yang kita katakan dan kita sedang lakukan.

3. Al ijlal watta’dzhim
Adanya rasa mengagungkan dan memulyakan kepada Allah SWT. Terkadang kita hadir hati, mengetahui arti, tapi tanpa pengagungan hal ini seperti seseorang yang memahami perkataan anak kecil yaitu tidak terlalu menghiraukannya.

4. Al ijlal watta’dzhim ma’al Haibah
Hendaknya rasa memulyakan dan pengagungan tadi di iringi dengan rasa haibah (kewibawaan). Haibah: Rasa takut yang timbul karena rasa mengagungkan. Takut sholat kita tidak di terima oleh Allah.

5. Ar-Roja’
Kuatnya harapan bahwa sholat kita di terima oleh Allah juga menjadi sebab dekatnya kita pada Allah serta mengharapkan mendapat balasan yang agung.

6. Haya’
Adanya rasa malu bahwasannya kita tidak menunaikan hak Allah dengan semestinya.

Andai keenam-enam ciri ini kita sematkan dalam amalan solat, In sha Allah dengan izin Allah kita mampu memperolehi solat yang khusyuk.

Wallahualam.

Moga bermanfaat.

15 comments:

  1. Menarik. Kalau boleh buat entry yg serupa dgn tajuk yg lain.

    Saya dah kongsikan link blog ni kat watsap gerup.

    ReplyDelete
  2. Thanks Unni ...
    baguslah perkongsian ni ...
    selalu terganggu ketika solat ;(
    banyak sgt nak difikir sampai terbawa2 time nak solat ...
    sob sob, nangislah ni kalau cenggini ...
    risau solat tak berkat.

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam, terima kasih di atas perkongsian.
    Nak khusyuk dalam solat rasa susah sangat dan kadang-kadang malu dengan diri sendiri bila waktu solat pun duk fikir hal duniawi :(

    jemput join segmen syed kalau berkelapangan :)
    https://anothersyed.blogspot.my/2017/04/segmen-seorang-syed-nak-bloglist.html

    ReplyDelete
  4. Kusyuk dalam solat susah nk dpt. Selalu rakaat pertama ok lagi bila seterusnya mula lah nk melayang. Tp kena cepat2 sedar semula. 😅

    ReplyDelete
  5. bagus tips ni, bukan senang nak kusyuk

    ReplyDelete
  6. Kalau zaman skola dulu, solat Subuh la paling nda kusyuk 😂

    ReplyDelete
  7. Wasalam Unni, perkongsian yang begitu menarik dna mendalam sekali..

    ReplyDelete
  8. Trima ksh atas prkongsiannya ya uni

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah, sentiasa berusaha untuk perbaiki 'kualiti' solat misalnya bermula dari ambil wudhuk tu sendiri dan faham dengan bacaan dalam solat. Thank you for sharing such a good info, unni! :')

    ReplyDelete
  10. Good sharing Unni. Kadang2 lupa dah rakaat berapa pun pernah jadi jugak T_T Terima kasih Unni, Semoga kita sama-sama berusaha untuk perbaiki solat kita. Insyallah.

    ReplyDelete
  11. Buat kalian ada yang BARU nih sayangi GEDGET kalian yaaa:) banyak INFORMASI yang bakal kalian tau dengan lihat link-link ini langsung saja yuuu:)
    http://zapplerepair.com/iPhone-6-lcd-ada-bayangan-hitam-diganti-baru-juga-sama.html

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^