Saturday, May 6, 2017

Kau Yang Mana??


   ‎
Memang,
manusia tak boleh lari
daripada buat silap

setiap orang pasti
pernah melakukan
dosa

kecil atau besar
sengaja atau tidak
tertutup mahupun terbuka

soalanya sekarang antara
banyak-banyak golongan pendosa

KAU YANG MANA SATU??

ada golongan yang melakukan dosa
dalam keadaan dia sendiri sedar
itu adalah dosa

dia belajar hukum hakam halal haram
tapi ilmunya tiada amal

ibarat beli pinggan mangkuk
mahal-mahal hanya dipamerkan
didalam alamari kaca sahaja

ada golongan yang buat dosa
tapi disebabkan dia malas belajar,
dia jahil, dia tak tahu pun pun
benda itu adalah dosa

apabila orang ingin mengajar
dia menutup telinga

Alasanya...
Sorry aku tak ada masa

dan akhirnya,
nikmat dan istidraj sudah tidak
dapat dibezakan lagi

ada orang yang melakukan dosa
dan dia malu untuk dedahkan dosa
dia kepada orang lain

di depan orang ramai
dia lah ustaz
dia lah imam

tetapi dibelakang orang,
dialah adalah yang paling fasik sekali

itu belum masuk
dosa-dosa yang berpunca
dari penyakit hati

ujub, riak, hasad dan takabbur

sesetengah pula
tak tahu apakah
itu perasaan malu

depan belakang orang
sama sahaja baginya

bahkan ada yang berbangga
dan mempertahankan dosa mereka

''AT LEAST AKU TAK HIPOKRIT MACAM KAU!!''
 lagipun tak ada paksaan dalam agama

sehingga mengunakan
hujah-hujah agama
membela dosa masing-masing
menipu orang ramai dan diri sendiri

Ada juga golongan yang memilih-milih,
mana dia rasakan dosa besar dia
tinggalkan arak, khinzir.

Mana dia rasakan dosa kecil dia buat,
berpegang tangan dengan bukan muhrim,
berdua-dua dengan bukan muhrim

sehingga lupa bahawa
dosa ini ibarat titik-titik hitam

setiap kali berdosa,
titik-titik hitam ini akan muncul

sedikit demi sedikit menutup
segenap ruang dan dimensi hati

sehingga akhirnya hatinya akan buta

Dan sesungguhnya
kesemua dosa yang
dilakukan pastinya kan kembali

balasan dan azab akan menanti
buat mana-mana pendosa,

kecuali golongan..
yang melakukan dosa
mereka segera bertaubat
dengan taubat nasuha

dan sekali lagi aku ingin bertanya
antara banyak-banyak pendosa

KAU YANG MANA SATU??

AKU???

Karya : Abeben


Share:

2 comments:

  1. Thanks unni, sentiasa ingat mengingati....

    ReplyDelete
  2. Mudah2an kita semua sempat bertaubat.
    Taubat yang sebena2nya, taubat nasuha.

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^