Wednesday, May 31, 2017

Resepi Ayam Percik Putih Kelantan Makanan Pembuka Selera

Resepi Ayam Percik Putih Kelantan Makanan Pembuka Selera | Masakan ini merupakan makanan yang berasal dari kelantan nama pun Ayam Percik Putih Kelantana kan. Menu ini sangat sesuai di jadikan menu pembuka selesa terutama di bulan Ramadhan ini. Jadikan Ayam Percik Putih Kelantan ini sebagaii masakan pembuka selera di bulan puasa.Menjadi kegemaran semasa berbuka puasa.

Resepi Ayam Percik Putih Kelantan Makanan Pembuka Selera
Ayam Percik Putih Kelantan

Resepi Ayam Percik Putih Kelantan


Bahan-bahan Perapan Ayam Percik Putih Kelantan 

1. Bawang Merah - 6 ulas
2. Bawang Putih - 4 ulas
3.Serai - 1 batang
4. Sedikit garam
5. Halia - 2 cm
6. Ayam - 1 kg

Bahan-bahan kuah  Ayam Percik Putih Kelantan 

1. Santan Pekat - 3 cawan
2. Seria - 1 batang
3. Cili Kering - 1 tangkai
4. Bawang Merah - 10 ulas
5. Halia - 6cm
6. Sedikit Garam
7. Sedikit Gula
8. Air Asam Jawa
9. Sedikit minyak

Cara-cara Membuat  Ayam Percik Putih Kelantan

1. Bahan-bahan perapan di blande kesemuanya kemudian campurkan bersama-sama ayam dan perap selama 1 jam.
2. Bahan-bahan kuah pula serai, cili kering, bawang merah dan halia di bland bersama-sama.
3. Masukkan sedikit minyak kedalam kuali dan tumis bahan-bahan yang di blande tadi sehingga keluar bau dan masukkan air asam jawa.
4. Gaul sehingga sabati dan kemudian masukkan santan pekat.
5. Gaul sehinggan sebati sehingga dan letakakn perasa ( sedikit garam dan gula ) sehingga masak kemudian ketepikan
6. Selepas itu, ayam perapan selama 1 jam tadi di bakar mengunankan pemanggang ajaib sehingga masak.
7. Setelah ayam siap di bakar simpan atas pinggan dan tuangkan kuah yang telah siap di masak tadi.
8. Siap untuk di hidangkan.

Sumber : Syazwana Mohammad.

Resepi ini sangat mudah dan sedap. Lagi di jadikan menu berbuka puasa bersama keluarga. Dengan adanya teknologi masa kini kita tidak perlu lagi bersusah payah. Seperti membakar ayam. Kalau dulu-dulu kena hidupkan api , dapatkan arang untuk membakar ayam namun dengan adanya Pemanggan ajaib semuanya menjadi mudah. Cuma beli kat Lazada jak dengan tawaran harga yang istimewa klik SINI.

Lazda Contest
Pemanggang Ajaib Lazda
Manakalan bab mengisar pula cuma gunakan blander !!!! masukkan kan kesemuanya sekali dan tekan suiz .. Pap!! Siap.. tak perlu lagi menggunakan lesung batu dan tumbuk satu persatu. Lepas tu boleh kisar macam-macam termasuk ais batu. Kalau nak order klik SINI.

Lazda Contest
Blander Pensonic Lazda
Dengan adanya Ladza semua barang yang anda inginkan berada di hujung jari just klik, bayar dan sampai!!! Bukan itu saja diskaun Lazda pun memang best.

Untuk pengetahuan kamu semua kini Lazda kini bermurah hati mengadakan Marhaban Ya Ramadhan yang berlangsung dari 19 Mei 2017 - 25 Jun 2017 yang mana menawarkan harga barang yang sangat-sangat murah sehingga diskaun 90% !!! bestkan.. Boleh la berjimat dalam ekonomi kita. Lagipun nak raya kena jimat banyak. Sempat lagi kalau kamu nak borong banyak-banyak. Masa dan tenaga pun dapat di jimatkan sertai merta!!! Just Klik, Pay then Get !!! Semuanya di lazda..

Lazda Contest
Klik SINI


10 comments:

  1. wa lazat sungguh tengok gambar tu unni. hehe.

    ReplyDelete
  2. ya Allah unni..punya main sdp, nda bole tenung lama2 tauu haha

    ReplyDelete
  3. Gudluck unni...memang sedap.

    ReplyDelete
  4. Wahhh template baru nampaknye unni.. Cantik dan kemas.. Lebih berkeyakinan..

    Pape pun gut luck ye unni.. :)

    ReplyDelete
  5. Bonde selalu guna Magic Pan untuk memanggang ikan dan ayam sangat mudah sekali... cepat masak.

    Sedap resepi nih...

    ReplyDelete
  6. kalau campur santan memang sodap πŸ˜πŸ‘πŸ‘πŸ‘

    ReplyDelete
  7. Unni huhuhihu dapnyerr.. akak mmg suka ayam percik..

    ReplyDelete
  8. good luck unni...tq resepi nya bolehlah di try

    ReplyDelete
  9. nyum nyum ! =D all the best tau unii

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^