Monday, June 5, 2017

Resepi Sanggar Pappek Makanan Tradisi Orang Bugis

Resepi Sanggar Pappek Makanan Tradisi Orang Bugis | Sanggar Pappek atau dalam Bahasa melayunya pisang penyet. Sanggar pappek merupakan makanan tradisi orang bugis yang mana sanggar membawa maksud pisang dan pappek membawa maksud penyet. Menu ini merupakan salah satu makanan yang popular di kalangan orang bugis di Sabah. Makan sekali pasti nak lagi.

Cara pembuatannya agak mudah dan ringkas. Namun sanggar pappek ini wajib di makan bersama sambal belacan untuk melengkapkan kesedapannya. Makan tanpa sambal mesti tak lengkap. Lagi pedas lagi sedap.

Resepi Sanggar Pappek Makanan Tradisi Orang Bugis
Sanggar Papppek

Resepi Sanggar Pappek

Bahan-bahan Sanggar Pappek

1. Pisang Mentah
2. Minyak masak

Cara membuat Sanggar Pappek

1. Pisang di buang kulitnya.
2. Kemudian goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
3. Pisang yang telah di goreng di pappek ( penyet ) guna lesung batu.
4. Goreng semula pisang yang telah di pappek sehingga ranggup ( bergantung dari selera kamu nak gariang atau tak )
5. Siap untuk di hidangkan.

Sambal Sanggar Pappek

Bahan-bahan Sambal Sanggar Pappek

1. Bawang merah 2 ulas - digoreng dan tumbuk
2. Bawang Putih 3 ulas - digoreng dan tumbuk
3. Tomato - di goreng dan tumbuk
5. Belacan
5. Cili Api
6. Garam
7. Limau

Cara membuat Sambal Sanggar Pappek

1. Bawang puith, bawang merah dan tomato digoreng sehingga kekuningan.
2. Cili api di tumbuk dan masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi.
3. Sebatikan tumbukan semua bahan-bahan dan masukkan belacan.
4. Masukkan garam secukupnya dan Limau
5. Siap untuk dihidangkan.

Nota Tambahan

*Resepi sambal boleh di gubal mengikut cita rasa kamu masing-masing.
*Pastikan pisang tersebut mentah ( pisang muda ), kalau pisang da masak tak sesuai di gunakan.
*Sanggar pappek ni sedap dimakan time panas-panas da sejuk rasa tak berapa nak sedap.
*Bagi mengelakkan tangan bergetah semasa mengupas pisang, pisang di rendam dalam air yang bercampur sedikit garam

Mudahkan. Kalau unni suka makan garing-garing dan penyet sampai nipis so bila goreng da rasa macam kerepok pun ada. So sedap..

Selamat mencuba

12 comments:

  1. unni ... sedapnya...
    kak pip selalu juga makan ni time kak pip kerja di kunak ...
    hujung2 minggu selalu ke tawau mencari bakso dan sanggar pappek ni...
    terimbas kenangan lalu ....
    TQ bagi resepi, nnt rajin kak pip akan cuba buat sendiri ...

    ReplyDelete
  2. Woww macam sedapp jee. Macam senang je nak buat hahaha. Nnt kc g sabah, unni tolong masakkan eh :P

    ReplyDelete
  3. aduhhh.. boleh imagine tu rasanya.. pisang dipappek nipis2 dan digoreng gareng2.. makan pula dengan colek sambal belacan..

    aduhhh..duhh..duhhhh.. bergendang perut Kak Ain.. hehehheee.. :p

    ...

    ReplyDelete
  4. Aduhh sdpnya, my feveret ni klau blik tawau

    ReplyDelete
  5. ooo.. pappek tu lenyek rupanya. haha

    ReplyDelete
  6. Bonde suka yang sambal pedas nih...

    ReplyDelete
  7. First time tgk nih.. Boleh cuba kalau cukup bahan nnt.

    ReplyDelete
  8. Nda pernah lagi makan sanggar pappek ni. ooo mo di goreng 2 kali rupanya.

    ReplyDelete
  9. oooo....unik juga makanan ni. pisang sudah tentu lah sedap ;)

    ReplyDelete
  10. Dulu, pernah juga mau buat sanggar pappek ni tapi sampai sekrang, nda terbuat ��

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^