Sunday, July 30, 2017

Air Terjun Bukit Galas, Tawau

Air Terjun Bukit Galas, Tawau | Bukit Gelas Merupakan satu destinasi Air Terjun. Sebenarnya Unni dah share tentang Air terjun ni kat Entry Taman Bukit Tawau. Namun adalah lagi segelintar Orang yang masih tertanya-tanya di mana letaknya Bukit Gelas. Pertanyaan Di mana Bukit Gelas?? sering di lemparkan oleh kawan-kawan di dalam group hikers. Moga entry ini dapat membantu.

Dengan Misi 1 Hill 1 Month untuk sesi Julai kami telah sepakat memilih destinasi ini sebagai destinasi hiking walaupun sedia maklum tempat ini merupakan ''Lubuk Pacat''. Dari baby sampai nenek pacat serang kami. Haahahahaha. Bab Pacat ni memang tak boleh move on.


Bukit Gelas Tawau yang teletak di Taman Bukit Tawau TABLE Tawau. Tempat ini merupakan sebuah bukit mempunyai ketinggian 2400M dari Taman Bukit Tawau. Ikutkan jadual Bukit Gelas ni merupakan misi Julai kami tapi alang-alang da nak hiking Bukit Gelas ni so kami selitkan la Pokok Tertinggi dan Kolam Air Panas lagipun satu arah kan.

Kehadiran kami di sini agak meyeronokkan sebab ketika kami sampai team hiking lain telah turun so kirannya hanya team kami sahaja di sini so bebas la nak bersihkan pakaian. Ia maklumlah kalau ada team lelaki mana boleh nak buka stoking suka hati, pergerakakan pun terbatas. Tapi Allahamdulilah segalanyan dipermudahkan.


Starting Point Bermula di Hadapan Kebun Botani. Tempat ini juga merupakan starting Point ke Pokok Tropika  Tertinggi. Melalui laluan yang sama sehingga 412M dan selepas itu akan ada dua trail Pokok Tropika Tertinggi sebelah kiri manakala sebelah kanan traik ke Air Terjun Bukit Galas dan Kolam AirPanas.

Ramai team selalu hiking kat sini. Dan kebanyakkan dari mereka ada yang hiking di Bukit Gemuk Dulu then sambung hiking kat sini sebab tempat bersebelahan sahaja. Dua-dua merupakan Hutan Simpan Sabah. 


Manakala trail ke Air Terjun dan Kolam Air Panas mempunyai satu trail sepanjang 988M. Allahamdulilah perjalanan kami agak dipermudahkan walaupun mempunyai ganggun serangan Pacat yang bermaharajalelah namun itu tidak menjadi penghalang untuk meneruskan perjalanan.

600M ni membawa maksud 600M sudah perjalanan sampai kesini. Trail agak santai dan di sediakan kayu di sepanjang jalan kalau tak jalan memang licin lagi-lagi sewaktu kedatangan kami ni  baru sahaja hujan. Tempat ni memang sentiasa di naik taraf dari masa ke semasa.


Apa yang menarik trail kat sini sangat senang sebab jalan dia agak mendatar. So keletihan dapat dikurangkan. View semua tempat memang lawa tapi di sebabkan factor Pacat time mangambil gambar adalah terhad. So Tengok dan jalan terus.


Bila kamu sampai kepondok ni itu bermakna kamu da jumpa pemisah Trail ke Air Terjun Bukit Gelas dan Kolam Air Panas. Dua trail jalan lurus dan belok ke kanan ( jambatan gantung ) Jalan lurus menuju ke Air Terjun Bukit Gelas manakala di sebelah kanan jalan menuju ke Kolam Air Panas.

Destinasi ini merupakan pemisah antara Air Terjun dan Kolam Air Panas. Jarak ke Air Terjun adalah 1000M manakala Kolam Air Panas 1800M. Kami berhenti 5 minit di pondok ni Unknow name tapi macam Bukit Gemok setiap pondok ada nama tersendiri.                   



Melangkah dalam 200M , kamu akan jumpa Signboard ini pula yang merupakan pemisah trail Untuk Air Terjun dan ke Gunung Lucia yang bakal di Tawan tak lama lagi. In sha Allah dengan Izin Allah. Anak Panah menunjukkan 3 arah 800M Air Terjun Bukit Gelas., 1070M Gunung Lucia dan 1700M kembali ke Taman Bukit Tawau.


ATBG Air Terjun Bukit Gelas 700M sahaja selepas signboard pemisah trial baru la sign About akan di label sama ATBG. Unni seperti biasa la merupakan pendaki yang terakhir setiap kali hiking. Btw teringin juga nak di barisan hadapan tapi apakan daya, kena pastikan semua selamat.

Air Terjun Bukit Gelas, Tawau

Hanya 400m sahaja untuk sampai ke Air Terjun. Dan semangat pun mula membakar jiwa. Kat 400M ni trail agak mencabar dan agak licin. Kamu kena hiking 200M dan turun ke bawah 200M untuk sampai ke Air Terjun Bukit Gelas.

Air Terjun Bukit Gelas, Tawau

Wajah terakhir sebelum tiba di air terjun. Meraka semua ni merupakan mangsa-magsa pacat termasuk unni sendiri. Yang paling malangnya antara semua yang join aysik unni jak yang kena gigit. Sekali buka dua tiga ekor pacat. Feel dia Allah, Tuhan je yang tahu. Unni memang tak boleh pandang bendala ni. Kawan kata kalau kita tak suka benda ni, lagi la benda ni tak suka kita tu la dia gigit. so set in mind ''SAYA SAYANG AWAK PACAT, JANGAN GIGIT SAYA TAU''. Seandainya dia megerti la kan.. Cia Cia Cia

Air Terjun Bukit Gelas, Tawau

Air Terjun Bukit Gelas. Allahamdulilah dapat juga melihat Air terjun ini. Kalau kamu rajin search Google derasan Air terjun hari ini agak berbeza dengan 10 tahun sebelum nya. Dulu air terjun ni lagi derasa dan kawasan mandi manda ni lebih dalam tetapi sekarang air semakin cetek dan arusan semakin kurang.

Kemungkinan ketinggian air terjun ni adalah lebih kurang 100M ++.. Walaupun keadaan tak sama seperti 10 tahun yang lalu namun kesegarannya masih terpelihara dan tiada pencemaran di lakukan. Mungkin semakin cetek di sebabkan hakisan dan pembalakan di hulu sana. But still boleh feeling-feeling bah.

Dengan izin Allah misi kali ini pun di permudahkan segalanya walaupun ada kekangan sedikit.  Kami mengambil masa lebih kurang 20 Minit kat sini, so masing-masing memulakan aksi SELFIE tak da yang mandi pun sebab lepas ni akan meneruskan perjalanan ke Kolam Air Panas.


Air Terjun Bukit Gelas, Tawau

Unni nak share beberapa tip kalau nak hiking kat Air Terjun Taman Bukit Tawau ni.

1. Wajib pakai kasut.
2. Bawa la kayu Putih sebab ia mampu jatuhkan lintah yang mengigit kamu.
3. Jalan selaju yang mampu agar pacat tak sempat singgah.
4. Elakan berjalan dan berhenti di kawasan berdaun kerana sana habitat pacat.
5. Bawa bekalan air secukupnya.
6. Abaikan apa yang kamu Nampak pelik bau-bau pelik sebab kita masuk kawasan hutan.
7. Kalau ada tongkat better bawa, ia banyak membantu kaki semasa berjalan.
8. Kalau nak mandi tu boleh jak, tapi pakaian tak payah la bawa naik. Nanti turun baru salin pakaian dan pastikan kamu hnya membawa barang keperluan sahaja.
9. Bawa bekalan makanan yang boleh memberikan tenaga.
10. Kalau ada bajet lebih beli la storking Pacat ada jual kat Lazada.

Sebenarnya bagi pengemar hiking PACAT tu kena jadi bestfriend. Sebab benda ini adalah perkara biasa dan akan selalu ada di kebanyakkan bukit. Btw i can Move on !! Hahahahah, kamu yang tinggal berdekatan boleh la try hiking kat sini. Memang best kalau dapat mandi lagi best. Wahh  teringgin nak terjun berenang tapi masa menghadkan segalanya. Kalau nak datang dengan family dan kawan-kawan santai-santai baru la boleh buang masa, kan. Ok sekian untuk enty kali ini.

Saturday, July 29, 2017

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah | Assalamalaikum, Allahamdulillah misi Julai berjaya di laksanakan, kalau kamu semua ingat dalam entry Unni 1 Hill 1 Month bersama Team Muslimah Hikers. Setiap bulan Team Unni akan menawan satu bukit. So untuk bulan ini lokasi pilihan kami adalah Taman Bukit Tawau atau lebih dikenali dengan gelaran TABLE oleh masyarakat Tawau. Destinasi ini merupakan salah satu destinasi tempat menarik di Sabah. Walalupun semua dalam kesibukan namun kami gagah kan menyempurnakan misi untuk Julai.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Misi kami kali ini agak mencabar sikit walaupun tempat hiking mempunyai Trail yang senang di jejak namun kawasan hiking kami merupakan ''LUBUK PACAT''. Selain itu juga Taman Bukit Tawau mempunyai 3 destinasi tempat yang bakal kami tawan di mana setiap tempat mempunyai Trail tersendiri. So kiranya kena naik turun. Antara destinasi kami adalah :

1. Pokok Tropika Tertinggi Di Dunia - 900M
2. Air Terjun Bukit Gelas - 2400M
3. Kolam Air Panas - 3200M

Namun Signboard terakhir adalah 3300M dan total perjalanan kami adalah 4788M so jum tengok macam mana kiraan Meter perjalanan kami.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Kiraan perjalanan bermula starting point adalah Air Terjun Table Kami memulakan langkah ke Pokok TropIka Tertinggi setinggi 900M. Kemudian Turun semula 488M untuk ke starting Point Air terjun Bukit Gelas 1988M lagi. Setelah tiba di Air Terjun Bukit Gelas 2400M, kemudian untuk ke Kolam Air Panas kami harus turun semula 1000M untuk ke starting Point Kolam Air Panas dan menerukan perjalanan 1800M lagi. Kolam Air Panas 3200M. Haaa, harap kamu faham cara kiraan Unni.

Taman Bukit Tawau TABLE

Taman Bukit Tawau TABLE terletak 24KM kira-kira 30 minit perjalanan dari Pusat Bandar Utama Tawau. TABLE merupakan satu pusat rekreasi peduduk tempatan di mana kawasan ini bukan saja menjadi tumpuhan untuk para hiking tetapi menjadi tumpuhan masyarkat Tawau untuk beriadah. Kali ini seramai 17 hikers yang melibatkan diri.

Pelbagai aktiviti boleh di adakah di sini mandi manda, BBQ, hiking dan sebagai nya. Pusat ini akan dipenuhi setiap hujung minggu, so kalau nak buat aktivit kat sini kena la datang awal sikit. Nanti kamu tak dapat tempat. Bayaran masuk RM3.00 sahaja dan RM1.00 budak sekolah.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Starting point kami bermula di sini. 0M nampak semua memulakan muka yang ceria. Mau taknya lama sangat kami tak hiking, last misi kami adalah bulan 5 kat Bukit Sungai Udin hampir dua bulan tu. Tambahan pula kami ni semangat lain sikit sebab apa?? sebab kami da ada baju Team !!! Lawa kan.

Taman Bukit Tawau TABLE ~ Kebun Botani Bukit Tawau 150M


Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Kebun Botani Bukit Tawau merupakan salah satu tempat yang berada di Taman Bukit Tawau TABLE, namun kami tak jejak tempat ini sebab sini hanya untuk melihat spesis tumbuhan sahaja. Gambar kat atas tu Unni ambil time Sabah Roud Trip Day 3.

Taman Bukit Tawau TABLE  ~ Pokok Tropika Tertinggi Di Dunia 900M


Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Starting Point untuk ke Pokok Tropika Tertinggi jalan santai jak. Maaf bab pacat unni skip yerr, hilang mood nak cerita sebab masih tak move on. Hahahahaha just pesanan datang sini kena redha dan tawakal jak la dengan pacat tu. Hahahahahah

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
200M Taman Bukit Tawau
Setiap perjalanan kamu akan nampak juga signboard macam ni. So jangan risau tapi kena peka la sebab benda ni pendek ka, kadang-kandang tak jumpa.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Wajah ceria menemani pejalanan kami. Arr time kamu kena naik tangga depan tu lagi da jumpa pokok tropika tertinggi. Yang lain da mendahului kami.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
Pokok Tropika Tertinggi Taman Bukit Tawau TABLE
Destinasi pertama Pokok Tropika Tertinggi di Dunia 900M. Pokok Seraya Kuning Siput ( Shorea Faguetiana ) dengan ketinggina 88.32 anatara 10 pokok tertinggi Di Dunia. Pokok ini berada di tangga ke 8.

Allahamdulilah semua berjaya sampai keatas. Selepas ni kami akan turun semula 488M untuk ke starting point Air terjun Bukit Gelas.

Taman Bukit Tawau TABLE  ~ Air Terjun Bukit Gelas 2400M


Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Starting Point menuju ke Air Trjun Bukit Galas adalah 1988M selepas turun dari Pokok Tropika tertinggi. Ok kat gini Pacat da mula menganas dengan kami semua. Namun semua tu tolak tepi yang penting sampai gitu !!!

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Untuk destinasi ke Air Terjun Bukit Galas ni, ada di sediakan pondok untuk berehat. Singgah kejap bersihkan pacat. Hahahahaha. Maklumlah penganasan pacat telah bermula. Nasib la ada segelintir dari kawan-kawan tak takut.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
700M Ait terjun Bukit Galas
ATBG Air Terjun Bukit Galas 700M.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Sebelum sampai ke Air Terjun Bukit Galas kamu mestilah meyusuri anak sungai ni. Tak ada titi namun mempunyai batu-batu yang membantu kamu meyeberangi anak sungai ini agar kasut tak basah. 13 Orang jak time ni 4 lagi telah mendahului kami di hadapan.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
Air Terjun Bukit Gelas Taman Bukit Tawau
Allahamdulilah destinasi kedua semua pun berjaya sampai.. Air Terjun Bukit Gelas 2400M .. Air Terjun Bukit Gelas ini merupakan salah destinasi kegemaran Orang Tawau mandi mand kat sini. Nasib la tak bawa baju kalau tak boleh juga terjun. Hahahahaha. Air dia memang sejuk sangat-sangat.

Seterusnya kami akan meneruskan destinasi ke Kolam Air Panas dan turun semua 1000M untuk ke starting point Kolam Air Panas.

Taman Bukit Tawau TABLE ~ Kolam Air Panas 3200M


Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Starting point ke Kolam Air Panas menyusuri jambatan gantung. Meneruskan perjalanan 1800M lagi selepas turun dari Air Terjun Bukit Galas. Time ni memang letih sangat selalunya hiking sebelum ini sebelum zohor kami da habis selesaikan pendakian namun pendakian kali ini berteruskan hingga azan asar.


Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah

Keadaan laluan kekolam Air Panas agak melecekan, sebab tu mungkin ramai hanya sampai ke Air terjun sahaja. Keadaan tanah yang licin, pacat tak payah cakap la makin bermaharaja lelah. Hahahahaha. bahagian ni kena hati-hati sikit, kena lalu tepi-tepi sebab bila pijak tanah tu kaki kamu akan tenggelam itu la yang di alami oleh adik Nur Saidah salah sorang ahli team kami.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
900M Kolam Air Panas Taman Bukit Tawau Table
KAP Kolam Air Panas 900M kami menghampiri penamat perjalanan.

Taman Bukit Tawau TABLE Tempat Menarik Di Sabah
Kolam Air Panas Taman Bukit Tawau TABLE
Allahamdulilah destinasi terakhir Kolam Air Panas 3200M. Nampaknya hanya 10/17 sahaja yang berjaya sampai kedestinasi terakhir yang lain mengambil keputusan untuk terun turun ke bawah selepas dari Air Terjun Bukit Galas. Di sebabkan faktor Pacat dan kekurangan bekalan air. Unni bawa 2L sungguh tak cukup !!!

So misi kami pun berjaya di laksanakan Namun kat taman bukit tawau ni ada dua lagi destinasi yang bakal kami tawan tak lama lagi iaitu Gunung Lucia 13250M dan Gunung Magdalena 1700M. Buat masa ni dua Gunung ni di tutup sementara akan di buka semula dalam masa terdekat. So nantikan entry Taman bukit Tawau seterusnya di puncak Gunung Lucia dan Magdalena.. In shaa Allah.


Friday, July 28, 2017

Jalan-jalan Sandakan Sabah

Jalan-jalan Sandakan Sabah | Assalamualaikum kamu semua.. Allahmdulilah baru siap bersihkan habuk-habuk kat blog...Memandangkan unni tak tahu nak share apa hari ni so nk share kisah Unni kat Sandakan. Hujung minggu lalu unni habiskan masa jalan-jalan kat Sandakan sebab cousin Nasa Mulia balik Sabah dan ada majlis Kahwin Keluarga. Sebenarnya tak ada pun plan jalan-jalan sangat sekadar jengguk Sandakan yang lama tak pijak.

Jalan-jalan Sandakan Sabah

Day 1 : Jalan-jalan Sandakan Sabah ~ Majlis Kahwin

Patutnya plan nak datang Jumaat sebab majlis kahwin Sabtu tapi apakan daya kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan segalanya. Jadinya pagi sabtu tu baru bertolak Jam 9 pagi. Perjalanan yang mengambil masa selama 6 jam perjalanan mengunakan bas express.

Sampai jak Sandakan terus ke rumah pengantin perempuan majlis da mula pun. Tapi Unni duduk dalam rumah jak tak keluar pun ..Hahahahahah keluar pun kejap bila kena panggil ambil gambar. So untuk hari pertama kita duduk majlis kahwin jak tak jalan pun..hihihih

Jalan-jalan Sandakan Sabah
waktu siang - tema hijau

Jalan-jalan Sandakan Sabah
Waktu malam tema gold

Day 2 : Jalan-jalan Sandakan Sabah ~ Hiking Bukit Sim-sim

Untuk hari kedua pula, kami memang da plan nak hiking kat bukit sim-sim. Maklum la hikingkan Fav kita so wajib la tawan bukit sim-sim if datang ke Sandakan. So misi kedua Tawan Bukit Sim-sim. Tapi kami bertolak dalam sekitar jam 10.00 dari rumah. Maklum la baru abis kenduri kahwin kena la bersihkan rumah pegantin lepas tu baru kita beraksi di bukit . Hihihihi

Jalan-jalan Sandakan Sabah
Kami beada kat atas ni tengah hari terik!!! tapi view tetap cantik .... kalau petang-petang mesti lagi cantik kan.

Baca kat sini Bukit Sim-sim Sandakan

Jalan-jalan Sandakan Sabah
credit photo by Salamisimon
Lepas penat hiking tu kami pun singgah ke Bandar Sandakan!!! Benda wajib perlu rasa adalah COTO MAKASSAR HAJI ALIMUDDIN BIN INDAH. Kedai coto ni terletak di sebuah restoren cina Kedai Kopi Hub Seng kedudukannya berhadapan dengan pasaraya Genting Mas, dan terminal bas, tapi jangan risau Tauke cina tu hanya menjual minuman sahaja dan perkerja membuat minuman pun islam ( sebab unni tengok semua pakai tudung )

Pic Coto tu unni ambil dari Blog Salamisimon.. Time ni nasib kurang baik menimpah !!!! Handphone , camera semua habis cas. Simpan kat kedai cas sejam Bayar RM2.00 satu handphone.. Arrr ambil kau maklum la over selfie kat atas bukit sim-sim tadi !!! So ceritanya kita pinjam picture orang jak tapi apa yang unni makan memang sebijik macam gambar.

Dalam perancangan after makan ni nak ke jeti bambangan tapi disebabkan hujan x mengizinkan kami untuk menunaikan hajat kesana. Sabar jak la ( dalam hati time ni ). So balik rumah dengan kehampaan !! So jalan-jalan bandar Sandakan jak la.

Day 3 : Jalan-jalan Sandakan Sabah ~ Pasar Gantung Sandakan, Muzium Sandakan dan Jeti Bambangan

Hari ketiga ni best sikit !!! Seawal jam 5 lagi da bangun tau ... So misi kami sebelum ke bandar adalah mengemas rumah..

Jalan-jalan Sandakan Sabah
Rumah kat Kampung Kenangan Manis Sandakan, rumah ni memang kosong tak ada penghuni pun, Cousin pun jarang balik so balik sini habuk dia memang super Power ... Tapi Allahmdulilah sampai kilat kami bersihkan .. So dalam ja 10 pagi kami pun siap-siap teruskan misi.

Pasar Gantung Sandakan.

Jalan-jalan Sandakan Sabah

Mula kan misi dengan pasar gantung Sandakan, misi mencari daster ( baju batik ) untuk di bawah pulang ke seberang, unni pula ambil kesempatan nak cari cenderahati untuk kawan-kawan kat office. Kat sini semua murah-murah, tawar sampai jadi ( tapi tak semurah Tawau la ). Yang pasti menjamin kepuasan kepada semua pelanggan yang datang.

Muzium Sandakan

Jalan-jalan Sandakan Sabah

Muzium Sandakan ini terbahagia kepada dua bahagia iatu Agnes Keith House dan English Tea House & Restorent.

Agnes Keith House

Jalan-jalan Sandakan Sabah
Agnes Keith House merupakan rumah seorang penulis buku yang terkenal pada zaman penjajahan English .. Buku yang bertajuk '' Land Below The Wind ''. Rumah ni dari jauh memang Nampak mcm rumah berhantu jak !! maklum la rumah lama, berpuluhan tahun zaman sebelum kemerdekaan , tapi masuk dalam dia , terpegun sangat.

Baca kat sini AGNES KEITH HOUSE.

English Tea House & Restorent

Jalan-jalan Sandakan SabahThen lepas da puasa pusing 1 rumah AGNES KEITH HOUSE kami pun ke EBGLISH TEA.. Suasana hijau menemani di hiasi dengan view laut kat depan..Subahanallah indah nya. Kami pun lepak kejap menikmati '' Afternoon Tea'' kat sini. Nampak sangat janggal sebab first time nak makan ala-ala English. Tapi berbaloi sangat walapun agak mahal sebab pengalaman itu lebih mahal.

Boleh baca entry unni kat sini  pasal English Tea House & Restorent

Jeti Bambangan

Jalan-jalan Sandakan Sabah
Memandangkan cerita semalam cancle plan dating sini disebabkan hujan so hari ni kami gigihkan diri untuk meneruskan niat yang terampa. Hahahahahaha, untung ada drive sudi layan kehendak hati. Lagipun esok masing-masing da balik markas Unni balik tawau kak Nasa Mulia balik KL.

Memang tak sia-sia datang sini.. Subahanalah view dia memang lawa sangat-sangat. Abiskan masa kat sini sampai magrib.. Mula-mula datang tu semua tak yahu jalan tapi berkat usaha dan keberanian kami redha jak !!! Hahahahaha, tau pasal tempat ni pun sebab Outdoor wedding dorang buat kat sini bila tengook kat facebook terus mau jugak datang..

Baca kat sini Jeti Kg Bambangan Sandakan

Day 3 : Jalan-jalan Sandakan Sabah ~ Balik Markas Masing-masing

Jalan-jalan Sandakan Sabah

Ok pagi da siap masa untuk kembali ke markas masing-masing.. Hihihihihi. Cuti da habis. Kembali kejalan yan benar dan mulakan rutin harian seperti biasa. Pengalaman yang cukup bermakna.

Tapi sebelum balik tu unni sempat mehilangkan Craving makan kat Tamu Gum-gum. Baca kat sini Coto Makassar Tamu Gum-gum


Next Trip ini misi Unni Jejak Warisan Sandakan !!! 10 warisan yang unni nak jelajahi dengan berjalan kaki.. Kamu agak-agak berjaya tak?? Nantikan entry unni yang bakal keudara.. Sekian saja cerita Sandakan untuk trip ini.

Love You Alls.



Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan

Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan | Hari terakhir di Sandakan melaksanankan craving Unni untuk menikmati semula Coto Makassar ini. Pernah datang sekali ke gerai ni dari Round Trip Sabah tahun lalu. Semalam plan nak datang sini selepas melawat Jeti kg Bambangan tapi telajak masa kat sana so batalkan niat jak la.

Coto Makassar 


Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan

Bila sebut pasal Sandakan dan makanan best semestinya  Coto Makassar menjadi pilihan menu utama dan menjadi kegemaran Unni sendiri. Memang sedap sangat-sangat. Bila buat sendiri pun still tak sama macam makan coto kat sandakan ni.

Harga Murah jak RM5.00 nak tambah kuah pun boleh free jak.  Unni suggest kamu makan Coto Makassar Perut , memang terasa sangat kelazatannya. Unni siap order sekali lagi.

So kali terakhir berada di bumi Sandakan di hidangkan dengan sajian kegemaran Coto Makassar. Coto Makassar ini berasal dari Sulawesi Indonesia. Mengunakan kacang sebagai menu utama dan di makan bersama ketupat atau buras. Ditambah dengan ayam, daging atau perut. Perhhhhggg macam craving balik ni.

Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan

Lokasi yang paling stategik. Senang sangat nak jumpa tempat ni sebab berada di tepi jalan jak. Tamu Gum-gum ini terletak di Batu 16 Sandakan so kamu boleh la singgah kat sini sebelum meneruskan perjalanan ke Pusat Bandar Sandakan.

Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan

Bila masuk Tamu Gum-gum ni memang banyak sangat gerai-gerai makan so kamu mesti la pilih gerai No3 ni . Gerai Makan dan Minum A3. Nampak jak biasa-biasa tapi rasanya Cotonya luar biasa. Tempat ni Unni bagi tempat pertama.

Ada lagi satu tempat makan coto di Bandar Sandakan tapi tak sempat nak ambil gambar sebab time tu bateri hp dan camera da habis. Hihihihihi. Dan satu lagi kat Batu 24 ( kat sini yang paling ramai orang kata sedap ) Unni pun tak sempat nak pi merasainya.

Yang berniat nak datang Sandakan tu boleh la singgah-singgah gerai ni.. Kupi-kupi urang sabah bilang sambil rasa tu Coto. Memang di jamin puas!! Tapi kalau tukar owner unni tak jamin la kesedapannya !! Hahahahahaha. ...  Datang tau jangan tak datang Rugi !!

Coto Makassar Tamu Gum-gum Sandakan

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah | Assalamualaikuam selepas melawat Rumah Agnes Keith dan Afternoon Tea kat English Tea House, petang tu kami pun meneruskan perjalanan ke Jeti Kg Bambangan Sandakan. Sejak akhir-akhir ini tempat ni memang agak popular so kami pun mengambil peluang datang kesini.

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Jeti Kg Bambangan


Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Jeti kg Bambangan terletak di Jaln Seguntor Batu 11 Sandakan, Sabah.  28.7 KM kira-kira 37 minit perjalanan dari Pusat Bandar Sandakan. Sepanjang perjalanan masuk ke kampung ini kami di temani dengan kehijauan ( pokok kelapa sawit ) kalau kamu da jum signboard Kg Bambangan teruskan ke kehadapan jangan belok-belok.

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Subahanallah ini la suasana kg Bambangan. Tempat ini telah menjadi tumpuhan kerana memmpunyai daya tarikan yang tersendiri, orang kampung pun mesra-mesra. Like kata pepatah masuk kandang harimau megaum masuk kandang kambing megembek. 

Kehadiran kami agak kurang baik sikit sebab air surut, kalau air pasang tadi mesti cantik. Tapi suasana kampung memang mendamaikan. Perkampungan atas air di Sandakan memang berbeza dengan tempat-tempat lain. Kawasan laut mereka memang bersih dan tak ada pun sampah sarap yang di buang merata-rata berbeza dengan perkampugan atas air daerah lain yang unni pernah datangi.


Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Penduduk di kg Bambangan yang kebanyakannya terdiri daripada nelayan di mana sumber laut adalah punca utama rezeki mereka. Mereka turut membina empagan di tengah untuk memelihara ikan dan di jual di pasaran. Rasanya boleh naik sampan melawat kawasan dorang tu tapi kena yakin lagi-lagi kalau tak pandai berenang baik batalkan niat. Kemudahan jaket keselamatan tidak disediakan. Time ni kami tak jumpa pun sampan so tengok dari jeti jak la.

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah
  
Jeti ini sebenarnya telah di bina bagi memudahkan para nelayan turun menangkap ikan. Jeti nelayan lama yang usang dan roboh telah diganti dengan pembinaan satu jeti yang baharu dari peruntukan dari Ahli Parlimen Batu Sapi Datuk Linda Tsen Thau Lin. Jeti ini telah di bina pada tahun 2014.

Kemudahan yang baharu siap dibina ini telah dirasmikan oleh Datuk Linda sendiri ketika mengadakan lawatan ke kampung ini. Terdapat lebih dari 70 buah rumah di perkampungan berkenaan iaitu majoriti daripada penduduk bergantung kepada tangkapan hasil laut untuk kehidupan seharian mereka.

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Bukan itu saja, tempat ini juga menjadi tumpuhan kerana kamu boleh meyewa tapak kat sini untuk mengadakan aktiviti seperti BBQ. RM10 tanpa arang dan RM15 arang di sediakan. Barangan mentah pula bergantung dengan kamu nak bawa sendiri atau beli fresh kat sini. Harga memang harga kasih sayang. Info dari abang berbaju kuning tu, alang melawat ke sini mesti la tahu kan sedikit sebanyak tentang kawasan ni. Hihihihihi.

Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sabah

Suasana senja menemani kami hingga ke maghrib. Allahuakbar memang cantik cuma sayang kawasan ni sunset tak nampak, sunrise mungkin nampak tak tak pasti unni tak reti tengok mana barat mana timur. Yang pastinya ambil gambar sambil di hiasi langit yang mulai gelap memang membuat unni teruja.

Ciptaan Allah yang begitu sempurna dan mengajar erti hamba bersyukur. Allahamdulilah dengan izin Allah masih mampu merasai nikmat Allah yang begitu sempurna. So kamu if datang Sandakan singgah la kat sini.

Oya ya lupa nak bagitahu tempat ni di kenakan bayaran RM2.00 untuk orang luar masuk ke Jeti. Tapi kami masuk free je sebab apa?? sebab kaunter tiket buka sampai jam 7 am -5 pm je so lepas jam tu masuk adalah percuma. So datang la time kaunter di tutup.Hahahahahaha
Jeti Kg Bambangan Sandakan Tempat Menarik Di Sandakan