Wednesday, July 26, 2017

, , ,

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah | Assalamualaikum, Allahmdulilah kali ini unni dapat menunaikan hajat masuk kedalam rumah Agnes Keith ni, kedatangkan kali kedua kesini. Kedatangan kali pertama dalam Sabah Roud Trip, Unni tak ada rezeki masuk disebabkan hari da malam hanya mampu bergambar kat depan jak baca kat SINI.

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Pada Tahun 2001 Muzium Sabah telah membaikpulih rumah ini semula setelah di tinggalkan dan mengalami kerosakkan yang teruk, turut di kelilingi dengan lalang dan semak samun. 6 April 2001 kerja-kerja pembaikulihan telah di jalankan yang dibiayai oleh kerajaan Persekutuan Melalui Kebudayaan, Kesenian dan Perlancongan.

Manakala, Muzium Sabah adalah sebagai koordinator projek.  Semasa kerja-kerja dijalankan, pihak Muzium Sabah turut menjalankan kerja-kerja menggali dan mencari bahan-bahan arkeologi di tapak kawasan rumah tersebut.  Beberapa bahan arkeologi dijumpai di bahagian belakang rumah berkenaan. Siap dibaikpulih pada 16 April 2002.

14 Disember 2002 rumah ini disikan dengan perabot zaman kolonial dan telah siap sepenuhnya pada 7 Mac 2003.

Agnes Keith


Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Agnes Keith seorang penulis wanita Amerika telah datang ke Sabah. Dia datang ke Sabah dengan belayar dari California, bukannya dengan menaiki kapal terbang. Sabah merupakan sebuah negeri di bawah bayu ( angin ). Penulis inilah yang menggelar Sabah sebagai sebuah negeri yang damai, sejuk dan tenang selembut hembusan bayu.  

Buku-bukunya memaparkan pengalaman sewaktu bermastautin di Sabah khususnya di Sandakan ini. Buku "Tanah Bellow the Wind" yang dibuat Agnes Keith terkenal pada tahun 1939, dan buku itu terus membuat Sabah terkenal hingga ke hari ini.merupakan penulis buku Land Below The Wind

Agnes Keith menulis beberapa buah buku tentang Sabah dan penduduknya, termasuk Land Below the Wind, Three Came Home, dan White Man Returns.

I belivee...
While we have more that we need on this continent, and others die for then want of it, there can be no lasting peace. When we work as hard in peacetime to make this world decent to live in, as ini wartime we word to kill, the world will be decent , and the couses for which men flight will be gone
Three Came Home , 1946 ]

Rumah Agnes Keith

Rumah Agnes Keith, juga dikenali sebagai Newlands. Rumah ini merupakan milik Agnes Newton Keith dan suami Harry ( Kurator Muzium Borneo Utara) dari tahun 1930 hingga 1952. Rumah ini musnah ketika Perang Dunia II dan dibina semula di tapak yang sama.

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Rumah ini mempunyai dua tingkat di mana tingkat pertama mempamerkan ruangan makan dan ruangan tetamu manakala tingkat atas menempatkan pejabat yang digunakan Agnes menulis buku, bilik tidur dan Pameran ahli keluarga Agnes.

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Ruangan Makan

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Ruangan tetamu

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Pameran Ahli Keluarga Agnes

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Ruangan Bilik Tidur

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Ruangan pejabat ( disini la agnes meghasilakan buku-bukunya dengan mengunakan mesin taip tersebut )

Bahan Arkeologi Rumah Agnes Keith 

Antara barangan yang di jumpai oleh ahli arkeologi si sekitar kawasan rumah Agnes Keith dan di bersihkan lalu di pamerkan di dalam rumah tersebut.

Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Peti Sejuk - In cream In Jugles In Borneo ( Zoom kan utk baca artikel Penuh )
Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Barang yang di jumpai seperti Teko peti simpanan dan sebagainya
Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah
Telefon , mesin jahit. piring hitam , radio dan mesin taip yang digunakan Agnes Sekelurga.

Buku-buku Agnes Keith


Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Antara buku yang di karang oleh Agnes yang dipamerkan di Rumah Agnes. Rumah ini telah di bina semula sebagai penghormatan Sabah memenangi anugerah penulis wanita Amerika telah datang ke Sabah. Buku "Tanah Bellow the Wind" yang dibuat Agnes Keith terkenal pada tahun 1939, dan buku itu terus membuat Sabah terkenal hingga ke hari ini.

So sapa datang sandakan tu jangan lepaskan peluang berkunjung kat sini. Bayaran masuk RM2.00 Jak sorang. Banyak lagi warisan yang perlu di jelajahi di Bumi Sandakan ni.. 
Muzium Sandakan Rumah Agnes Keith Tempat Menarik Di Sabah

Share:

5 comments:

  1. Cantiknya rumah tu unni. Susun atur dlm tu pun kemas je. Senang nak tgk barang2 yg ada dlm tu.

    ReplyDelete
  2. best jugak gi sini, tp kalu gi sorang2 seram jugak hahaa

    ReplyDelete
  3. https://messarah.blogspot.my/2017/07/baru-sem-1.html

    ReplyDelete
  4. Bestnya, InsyAllah bila miza jejak ke sabah nak ke rumah agnes. Seronok tengok ada banyak barang-barang antik

    ReplyDelete
  5. Yeah...kak pip pernah singgah sini Dec 2012...

    ReplyDelete

Assalamualaikum Kamu, TQ sudi singgah.. Sila tingalkan jejak kamu yer, agar tak hilang dari RADAS dan maaf jika tak sempat membalas comment, saya akan membalas kunjungan anda ^_^