Friday, September 29, 2017

Tempat-Tempat Hiking Menarik Di Tawau

Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau | Tawau merupakan Daerah Utama selepas Kota Kinabalu dan Sandakan yang terletak di Tenggara Borneo Sabah, merupakan sebuah daerah yang mempunyai pelbagai suku kaum dan agama, namun hidup aman damai dalam satu rumpun bersatu tanpa mengira agama dan bangsa. Tawau merupakan salah satu tempat tumpuan hiking di Sabah.Terdapat banyak bukit dan beberapa gunung yang berpaksi di daerah ini.

Bagi peminat hiking semestinya menginginkan tempat yang menarik untuk ditawan. Untuk masyrakat Tawau terdapat beberapa bukit yang selalu menjadi tumpuan hiking di hujung minggu. Bukit-bukit ini juga turut mendapat sambutan dari masyrakat luar kawasan Tawau. Ada juga segenlintir hikers dari luar negara. 

Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau


Lion Hill, Tawau 


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Lion Hill terletak di Bukit Sungai Udin Tawau terletak 58.3KM dari bandar utama Tawau kira-kira 1 jam 5 minit perjalanan. Bukit ini merupakan bukit yang paling jauh dari bandar utama Tawau. Dengan ketinggian yang tidak di ketahui. Bukit ini bersamaan dengan Bukit Sungai Udin. Kamu boleh memilih untuk naik melalui Bukit Sungai Udin atau naik melalui Taman Bebika Lion Hill.

Lion Hill Tawau merupakan Bukit yang menjadi sebutan Hikers-hikers luar yang semestinya menjanjikan pemandagan yang sangat cantik.

Baca kat SINI

Bukit Panchang Tinagat, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Panchang Tinagat atau dikenali juga sebagai Bukit Kinabutan yang terletak di Batu 6 Jalan Apas Tawau, 11 KM dari bandar Utama Tawau kira-kira 20 minit perjalanan dengan ketinggian 1800M ( 1.8KM ) 393 dari aras laut. Merupakan sebuah  bukit tumpuhan di Tawau kerana mempunyai view yang sangat cantik.

Baca kat SINI


Bukit Akar Tinagat Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau


Bukit Akar Tawau terletak di Tinagat 10KM dari bandar Tawau lebih kurang 15 minit perjalanan, masuk simpang batu 6 Jalan Apas Tawau dan jalan terus sampai jumpa Tokong ini. Tokong ini merupakan starting point untuk naik ke Bukit Akar. Para hikers di nasihati untuk naik kesini ditemani orlah hikers yang betul-betul tahu jalan sebab trail kurang nyata.

Kat sini kamu akan berjumpa dengan pelbagai khazanah Hutan seperti Batu Buaya, Bangkai Kapal Terbang Jepun dan Sungai yang berwarna Susu Cair.

Baca kat SINI

Bukit 38 Tinagat, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit 38 terletak di Batu 6 Tinagat, menurut sumber bukit ni dinamakan Bukit 38 kerana ia terletak di lorong 38 Tinagat Batu 6. 11 KM kira-kira 12 minit perjalanan dari Bandar utama Tawau. Starting point berasa di Padang Sasar Batu 6 Tinagat Tawau, so kalau nampak signboard Padang sasar masuk jak simpang sampai penghujung jalan.

Baca kat SINI


Bukit Lipan Tinagat, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Lipan terletak di Batu 6 Tinagat, starting point di lorong 10 Tinagat Batu 6. 11 KM kira-kira 12 minit perjalanan dari Bandar utama Tawau. Merupakan sebuah bukit yang berhampiran dengan Bukit 38 dan Bukit Panchang. Kebiasanya para hikers Tawau akan menawan 3 Bukit sekali gus dalam 1 hari. Bukit 38, Bukit Panchang dan Bukit Lipan kerana ketiga-tiga bukit ini berhampiran yang berbentuk 3 segi.

Baca kat SINI

Bukit middle Tanjung Batu, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Middle atau juga di kenali Bukit Tanjung Batu ini terletak di Kampung Tanjung Batu darat Tawau. Lokasi adalah di  sekolah agama rakyat Al-Falah. Jalan masuk ke Taman Ria 6. Guna waze jak lah.. Sekolah Agama Al-Falaq. In shaa Allah tak sesat. semua kan di hujung jari.  Merupakan kawasan yang paling rendah untuk hiking tetapi menjanjikan view yang agak menarik. Kawasan ini merupakan kawasan perkampungan.

Baca kat SINI

Gunung Lucia, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Gunung Lucia yang terletak di Taman Bukit Tawau ( table ) yang mempunyai ketinggina 1,202M. Taman Bukit Tawau mempunyai 3 buah gunung yang mempunyai ketinggian yang berbeza-beza dan terletak di dalam kawasan jagaan Taman Bukit Tawau. Gunung Magdalena dan Gunung Maria (1,083m). Tapi setakat ni hanya 2 buah gunung yang dibenarkan untuk didaki iaitu Gunung Magdalena dan Gunung Lucia.

Credit Pic : Addy Azizul Jeffry

Gunung Magdalena, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Gunung Magdalena merupakan sebuah gunung yang terdapat di Taman Bukit Tawau ( TABLE )kira-kira 24 kilometer dari bandar Tawau, Sabah. Merupakan Gunung yang Tinggi di Taman Bukit Tawau  mempunyai ketinggian setinggi 1,331 meter. Gunung Magdalena  berhampiran dengan Gunung Lucia, dan Gunung Maria yang terletak dalam kawasan Taman Bukit Tawau.

Credit Pic : Mohammad Bin Mohammad Salleh

Air Terjun Bukit Galas, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Air Terjun Bukit Galas Tawau yang juga teletak di Taman Bukit Tawau TABLE Tawau. Tempat ini merupakan sebuah bukit mempunyai ketinggian 2400M dari Taman Bukit Tawau. Kalau hiking kat sini kamu juga boleh singgah ke Pokok Tertinggi  900M dan Kolam Air Panas 3300M  lagipun satu arah kan. Laluan hanya santai seperti jungle Tracking.

Baca kat SINI

Bukit Gemuk, Tawau



Pusat Sejadi Bukit Gemuk atau lebih dikenali sebagai Bukit Gemuk  terletak 11.2KM dari Bandar Utama Tawau lebih kurang 17 minit perjalanan ( perjalanan ke Taman Bukit Tawau - TABLE ). mempunyai ketinggian 1170M telah diisytihar sebagai hutan simpan sejak tahun 1984 lagi.. Puncak Bukit merupakan kawasan Canopy Walk atau Titian Silara merupakan Puncak Bagi Bukit Gemuk.. Mempunyai 4 perhentian dan jambatan gantung.

Baca kat SINI

Bukit Lee Man Kui, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Lee Man Kui terletak di Mile 5, Jalan Sin Onn. Terletak 7.9 KM dari bandar Utama Tawau 17 minit perjalanan. Bukit Lee Man Kui merupakan kawasan Tanah persendirian so free je la, anytime boleh datang. Sepanjang perjalanan naik hanya di temani dengan Buah Kelapa sawit. Kawasan ini menjadi tumpuhan masyrakat Cina di Tawau untuk jogging kerana trailnya naik turun bukit.

Baca kat SINI

Bukit Batu Hitam, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Batu hitam terletak di kawasan perkampungan Batu Payung. merupakan sebuah bukit Di Tawau yang baru diterokai.So memang mempunyai trail yang kurang nyata, kalau nak datang di nasihatkan bawa orang-orang yang berpegalaman.

Bukit Cinta Tinagat, Tawau


Tempat-Tempat  Hiking Menarik Di Tawau

Bukit Cinta merupakan sebuah bukit yang berdekatan dengan Batu Payung. Di kawasan perkampung. Kat sini kamu akan di sajikan dengan view laut Batu Payung. Trailnya hanya jalan lurus dan agak rendah tapi buat sesak nafas juga la sampai kat atas.

Antara  tempat yang menarik untuk hiking di kawasan Tawau yang menjanjikan kepuasan seorang hikers. Jangan kata Tawau ini hanya tempat makanan sedap dan murah. Tempat hiking pun lagi power dari tempat makan. Bagi sesiapa yang ingin datang hiking ke Tawau, Hikers-hikres Tawau sentiasa mengalu-galukan kedatangan kamu semua dan boleh guide kamu semua. Yang penting datang di hujung minggu, In shaa Allah.

 Sebarang pertanyaan boleh terus email ke CIK.UNNIANJE@GMAIL.COM
Sebarang Copy Paste haruslah dengan izin Admin!!!



Tuesday, September 26, 2017

Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak

Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak | Allahmdulilah menghabiskan hujung minggu dengan program gabungan Hikers-hikers Tawau, Lahad Datu turun hadir Hikers Sandakan. Namun last minute baru dapat tahu seorang Hikers dari Sandakan ( dia buat susprise agaknya ) hihihi. 

Masih belum move on dengan Kembara Air Terjun Taliwas bersama Hikers Lahad Datu dan Sandakan, kami bangkit dengan program di Tawau pula demi Boikot Pesta Arak sekeras-kerasnya !!!

"Wahai orang-orang yang beriman!! bahawa sesungguhnya arak,judi san perbuatan pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah,adalah ( semuanya ) kotor (keji) dari perbiatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu selamat". 

Surah Al-maa'idahh ayat 90

Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak
Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak
24 September merupakan hari yang menjadi pilihan di mana kami telah memilih 2 Hill 1 Day Bukit singa@ Lion Hill dan Air terjun Bukit Galas.

Kehadiran bukan sekadar mulim tetapi turut di hadiri oleh hikers non muslim. Bagi sedia maklum bahawa arak adalah haram bagi orang-orang yang beragama islam. Namun program ini di anjurkan sempena mengamalkan gaya hidup sihat . Bebas Alkohol. Para hikers bebas alkohol dan dadah !!! Gaya hidup sihat tanpa Alkohol.

2 Hill 1 Day ~ Lion Hill Tawau


Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak

Kami memulakan pendakian pertama di Lion Hill yang di hadiri serama 49 Hikers Lahad Datu termasuk kanak-kanak, seorang Hikers Sandakan dan 19 Hikers Tawau ( termasuk muslimah hikers ). Seawal jam 6 pagi kami mula berkumpul dan jam 8 am kami memulakan pendakian ke Lion Hill. Kali ini pendakian di sertai oleh adik-adik comel wakil daripada hikers Lahad Datu.

If kamu nak mendaki Lion Hill Kamu wajib la meminta izin kepada Tuan Tanah terlebih dahulu, kerana kawasan laluan Bukit ini melalui jalan kebun persendirian, bukan hak milik kerajaan. Kerana Tuan Tanah berasa kesal dengan sesetengah para pendaki yang masuk ke kawasan kebun mereka tanpa minta izin. 

Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak

Tepat jam 9 lebih kami semua sampai di puncak Lion Hill sementara memberi ruang kepada mereka menangkap gambar  kenangan kami pun berehat seketika. Lion Hill merupakan sebuah bukit yang boleh diketogerikan sebagai bukit yang tercantik view nya selepas Bukit Panchang.

Sebenarnya ini bukan lah puncak sebenar hanya Puncak Bukit Sungai Udin, memandangkan kami melihat para hikers kebanyakan sudah keletihan jadi kami mengambil keputusan untuk menamatkan pendakian sampai kesini sahaja kerana untuk meneruskan perjalanan sampai ke Puncak Lion Hill mengambil masa lebih kurang 30 minit lagi.

Puncak sebenar Lion Hill

2 Hill 1 Day ~ Air Terjun Bukit Galas


Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak

Seterusnya kami beralih ke Air Terjun Bukit Galas, Kami tiba di lokasi lebih kurang jam 12.00 lebih, kami memberi laluan untuk solat fardu zohor dan makan tengahari terlebih dahulu sebelum memulakan pendakian semua ke air terjun 2.4KM dari starting point.

Bukit Galas terletak di Taman Bukit Tawau yang lebih dikenali sebagai Table, kehadiran kami kali ini akan melimitkan kami untuk mengambil gambar beramai-ramai kerana setiap hujung mingu kawasan ini akan dipenuhi dengan para pengunjung. So ambil apa yang mampu saja.

Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak

Tepat jam 1 kami meneruskan perjalanan ke Air Terjun Bukit Galas, di sini mereka mereka akan mandi sepuas-puasnya dan menikmati Air Terjun.. kami hanya mampu pandang jak la, teringin nak mandi tapi apakan daya. Dalam lebih kurang jam 2.30 kami terpaksa kembali ke bawah di sebabkan hujan. Demi keselamatan kami menghabiskan program sebelum waktu yang di jadualkan.
Program Hiking Gabungan 2 Hill 1 Day Hikers Tawau, Lahad Datu Dan Sandakan Anjuran Muslimah Hikers Sempena Boikot Pesta Arak
Air Terjun Bukit Galas
Memang menjamin kepuasan mereka mandi manda di sini. Kat sini masing-masing layan diri, dan kami hanya mampu melihat. Nak mandi hanya mampu berhuhuhuhuhuhu..

Allahamdulilah program kami di jalankan dengan lancar dan dapat Feedback yang baik-baik dari pihak hikers Ld dan Sandakan !!! Memang semua yang terbaik.. Minat, sahabat, suasana dan kenikmatan semua bergabung bersama dunia hikers . Nanti Program kami seterusnya yer.. Sandakan, Mybe...

Tahniah dan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung, moga ukhuwah sesama manusia kita sentiasa erat namun sentiasa menjaga batas pergaulan sebagai seorang Islam. Hiking, hiking juga jangan lupa haram dan halal. In shaa Allah perjalanan dan pedakian kita akan sentiasa diberkati.

'' Kerana Allah Kita Bersatu ''




Resepi Telur Asam Limau Spicy Masakan Paling Mudah

Resepi Telur Asam Limau Spicy Masakan Paling Mudah | Assalamualaikum, memandangkan hari ini penat tahap dewa selepas hiking berminggu-minggu non stop so hanya hidangan paling ringkas menjadi pilihan. Maka goreng telur saja la. Lepas tu kita olah sedikit. Asam, manis, pedas dan sedap .. Campak-campak jak.

Dengan itu terhasil la Resepi Telur Asam Limau Spicy. Dulu zaman study, masakan ni merupakan makanan wajib di hidangkan. Bukan saja mudah tapi jimat. Sesuai sangat bagi pengemar makanan asam dan pedas. Memang nikmat. Cara buat pun semudah ABC.

Resepi Telur Asam Limau Spicy 


Resepi Telur Asam Limau Spicy Masakan Paling Mudah
Resepi Telur Asam Limau Spicy 

Bahan-bahan

  1. Telur
  2. lada potong
  3. limau
  4. Sedikit garam
Cara membuatnya
  1. Goreng telur mata sapi
  2. perah di limau dan satukan dengan lada potong dan garam
  3. Tuang ke atas telur goreng mata sapi
  4. Siap untuk di hidangkan.
Mudahkan. Selamat mencuba !!


Saturday, September 23, 2017

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Tinagat Tawau | Assalamualaikum, entry yang kubur kini terupdate, di sebabkan masa yang begitu padat. Tak tahu la apa yang padat sangat ni, hihihihihi.. Hiking Bukit Akar Kinabutan merupakan misi Ogos buat 1 Hill 1 Month bagi muslimah hikers. Allahmdulilah misi ogos unlock !!! Destinasi kali ini adalah bukit ini yang memang sangat-sangat mencabar stamina dan minda.

Bukit ini merupakan Bukit ke 5 buat muslimah Hikers. Moga misi kami tahun ini berjalan terlaksana dengan jayanya.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar diberi gelaran oleh para hikers Tawau kerana laluannya yang mempunyai akar-akar yang besar. Misi ke Bukit Akar ini kami mempunyai tiga misi iaitu mencari bangkai kapal terbang Jepun, Air sungai yang jenih berwarna putih dan Puncak Bukit Akar. Semua ada di dalam Hutan Bukit akar ni.

Perjalanan mengikut kiraan laluan kami adalah 7.2KM dari starting point dan kembali ke starting point. 

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Tawau terletak di Tinagat 10KM dari bandar Tawau lebih kurang 15 minit perjalanan, masuk simpang batu 6 Jalan Apas Tawau dan jalan terus sampai jumpa Tokong ini ( belakang pic kami ). Tokong ini merupakan starting point untuk naik ke Bukit Akar. Para hikers di nasihati untuk naik kesini ditemani orlah hikers yang betul-betul tahu jalan sebab trail kurang nyata.

Di hadiri seramai 15 muslimah Hikers dan 5 orang Guide. Pada perancangan awal kami akan memulakan pendakian tepat jam 6.30 namun sesuatu yang tidak terduga berlaku di mana van yang kami sewa mogok di tengah jalan, makan mengambil sedikit masa. maklumlah kita hanya mampu merancang Allah yang menentukan segalanya. Tepat jam 8.00 pagi kami memulakan pendakian setelah taklimat oleh guide kami. Guide di ketuai oleh Abg Jenal ( Baju hijau di kiri )

Bukit Akar Tinagat Tawau
Batu Buaya Bukit Akar Tinagat Tawau
Perjalanan pada mulanya agak santai dan kebanyakakn jalan yang mendatar. Rezeki kami sebab keadaan baik pagi tu so jalan agak kurang licin. Tempat kami bergambar ni merupakan Batu Buaya. Betul bentuknya seakan-akan bentuk Buaya. Lengkap kepala, badan dan ekor. Keadaan batu pun seperti bersisik buaya. Subahanallah tiada yang mampu kita ragukan dengan ciptaanNya.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Check Poiny pertama kami berhenti. Bukit akar merupakan satu bukit yang terletak di dalam hutan. Baru-baru ini adalah 6 remaja di jumpai sesat kat hutan ni. Sesat bukan sebab apa, sebab diri sendiri yang berlagak hero dan heroin. Rasa nak marah pulak.. HAHAHAHAHAH.. Itu la akibatnya tak nak mendengar nasihat lepas tu menyushakan semua orang.

Naik bukit dalam hutan tanpa kelengkapan hiking, lepas tu naik time petang-petang pulak tu. Ada pendaki suruh mereka turun tapi mereka tak hendakan, malam memang la tak nampak apa pun.. Nasib la pihak Bomba berjaya jumpa dorang kalau tak.. Emmmm. Sebab tu kalau masuk hutan kena hormati peraturan dan dengar cakap!! Stress pulak.. 

Masuk Hutan wajib ikut peraturan. Jangan berlagak hebat if dalam hutan ok.. Letakkan bergantungan sepenuhnya dengan Allah SWT.. In shaa Allah.. Opss kat sini banyak akar panjang dari atas yang terjuntai-juntai so boleh main macam tarzan-tarzan tu. Kami sempat juga cuma gambar di rahsiakan. Hihihihii

Bukit Akar Tinagat Tawau

Sebenarnya tempat ini yang membuat unni tak sabar naik ke Bukit Akar. Ini bukan sebarangan besi ok, ini merupakan Bangkai Kapal Terbang Tentera Jepun. Buat masa ini pihak arkib dalam proses membawa balik bangkai ni. Allahmdulilah kami berpeluang datang sebelum pihak arkib datang kesini.

Untuk laluan kesini adalah di rahsiakan oleh Abg Guide kami ( orang yang menjumpai bangkai ini ).kami pun tak boleh hafal laluan kesini. Allahmdulilah team kami dipercayai untuk datang kesini.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Selepas ke trail Bangkai Kapal Terbang kami pun meneruskan perjalanan kepuncak. Cabaran pertama yang kami hadapi adalah laluan ini. Di mana keadaan memang agak curam dan kami hanya bergantung sepenuhnya dengan tali. Its ok atas bawa ada abg Gudie menjaga kami. Kat sini sorang demi sorang kena turun dengan dua bantuan tali yang disediakan.

Kat sini kami agak lama menanti kerana bertembung dengan team lain iaitu adik-adik dari Pusat Tuisyen Akedemik Tawau dalam lingkungan 30 orang so dalam 10 minit kami memberi laluan kepada mereka memulakan perjalanan dalam masa menanti kami pun membuat sedikit pengisia tentang apa di rasai sepanjang perjalanan sampai kesini.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Ini lah sebabnya kenapa Bukit Ini di namakan bukit akar. Banyak akar-akar besar disini. cuba perhatikan gambar ini, satu laluan ( lorong kecil ) untuk laluan kepuncak. Hanya berpaut pada akar-akar yang ada. Semua akar-akar besar tau. Satu lorong yang hanya cukup untuk 1 orang.

Kat sini memang akan guna kekuatan dan kemahiran memanjat kamu, ada juga tali di sediakan.Nasib la kecil-kecil dulu jaguh panjat pokok so besar-besar ni memang tak ada masalah.

Bukit Akar Tinagat Tawau

View dari pandangan atas. Hanya satu lorong kecil. Gunakan sepenuh tenaga dan kehebatan memanjat kat sini. Ada abang Guide menanti9 di kawasan ni. Buat yang tak mampu, guide akan tarik dengan sepenuh hati. Sebab tu perlukan orang yang berpegalaman.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Allahmdulilah dengan izin Allah SWT kami semua berjaya sampai kesini. Dengan kibaran Jalur Gemilang sempena Hari Kemerdekaan ke -60 Tahun. Jam 12.20 kami sampai kesini dan kedengan azan Zohor kami berada di puncak. Keadaan jangan cakap lah memang panas tahap dewa. Kami hanya mengambil beberapa minit untuk berehat dan mengambil gambar sebelum meneruskan perjalanan kembalik ke starting point pagi tadi.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Bukit Akar Unlock untuk misi 1 Hill 1 Month For Ogos yang membawa tema jalur Gemilang !!! kamii tak ramai tapi kami ada. Tiada perkara yang mustahil untuk di kecami hanya Usaha, doa dan tawakal yang menemani.Walaupun kami di pandang serong sesetengah masyarakat kerana membawa nama Muslimah. Muslimah bukan sekadar tahu tentang agama tetapi harus tahu tentang dunia. Seimbangkan dunia dan akhirat yang utama dan lebihkan akhirat.

Bukit Akar di tulis pada puncak batu Bukit Akar. No signboard kerana ada segelintir masyarakat Tawau ni kurang bertamanduan sikit. Kejap je signabout boleh hilang macam kisah Bukit Panchang da dua kali dorang jadikan signboard tu jadi kayu api. Sabar jak la.

Bukit Akar Tinagat Tawau

View yang paling indah di bukit akar, laut tetap kelihatan walaupun di temani pokok-pokok besar. Subhanallah indahnya ciptaan Allah SWT. Tiada nikmat yang mampu kita dustakan. Setelah selesai sesi bergambar kami pun meneruskan perjalanan turun kebawa tepat jam 12.40PM.

Kali ini kami turun mengunakan laluan yang berlainan yang mencabar jugak la sepanjang.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Sebenarnya laluan untuk turun mempunyai dua laluan, satu laluan mudah dan kedua laluan mencabar so kami memilih laluan mencabar. Hihihihihihi. Laluan mencabar ini akan menuruni jalan curam sepanjang 2KM tanpa jalan mendatar.

Pegalaman kali ini memang memberi unni saribu satu pengalaman. Untuk sekian kalinya unni tewas di bukit akar. Akibat silap diri sendiri. Kamu di nasihatkan kamu beli kasut BADEL sila jahit terlebih dahulu sebelum memakainya. Jangan jadi macam kes Unni tapak kasut tertanggal . Memang jalan agak licin. Dalam pendakian ini kasut amat memainkan peranan penting dalam pendakian kita. Sebab tu kita di galakan memakai kasut yang bersesuaian.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Tara !! antara kenapa kami memilih laluan yang susah kerana sungai ni.. Air sungai ni sangat jernih tetapi warna putih susu yang cair. Jarang dapat temgok air sungai warna macam ni, bukan jarang tapi tak pernah langsung pun.. Hihihihihi.

Bukit Akar Tinagat Tawau

Tips Mendaki Bukit Akar Tinagat


  1. Bawa guide yang betul-betul berpagalaman
  2. Bawa bekalan air dan makanan
  3. Pastikan kamu naik pada waktu siang da turun sebelum waktu gelap
  4. Pakai kasut yang bersesuaian.
  5. Hormati peraturan hutan. Jangan buat bising, buang sampah sesuka hati dan teriak-teriak.
  6. Jalan sentiasa dalam berpasukan.
Selamat mendaki semua.




Wednesday, September 20, 2017

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best | Satu lagi keunikan Sabah iaitu makanan. Makanan tradisional yang terdiri daripada pelbagai etnik yang berbilang di Sabah. Nasi Payau bukan lah makan tradisional Sabah tetapi gelaran Payau merupakan gelaran orang-orang Sabah. Selepas Misi Kembara Air Terjun Taliwas Lahad Datu dan Menara Kayangan Lahad Datu, perut kami kelaparan tahap dewa, memandangkan Silam jauh dari pekan Lahad Datu so kami memilih untuk teruskan perjalanan dan singgah Pekan Kunak. Kunjungan Unni kali ini merupakan kunjungan kali kedua, ya pertama tu zaman Unni pratikal lagi tahun 2013.

Payau membawa maksud Rusa. Mesti pelik kan makan rusa, unni tak sure kalau tempat kamu ( selain sabah ada rusa ). Tapi kat sini tak ada pun yang panggil rusa. Jangan silap tau rusa dan kijang berlainan.  Ramai juga ingat Payau ni kijang.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Restauran Nasi Payau ini terletak di Kunak, 2.8KM dari pekan Kunak dan 77.8KM dari Bandar Tawau. Restauran ni terletak di simpang ke Pekan Kunak sahaja, memang tepi jalan. So memang senang nak singgah tak perlu masuk ke Daerah Kunak.

Restauran ini telah di tubuhkan sejak tahun 2006 lagi di mana restauran ini merupakan restauran turun menurun keluarga pemilik kedai. Kunak merupakan cawangan pertama Nasi Payau di buka dan kini ia ada di cawangan Tawau. Tapi kat Tawau pun unni tak pernah pergi. Hihihihihi.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Kat sini cuma kedai makan biasa-biasa sahaja, tak ada la mewah sangat. Tapi rasa dan keunikan tu yang paling penting. Satu kelainan orang pasti akan tertarik untuk datang. Tempat ini juga dipenuhi dengan pengertian payau dan sejarah payau di setiap dinding. Semasa makan kat sini kami sempat bertemu dengan salah sorang peminat tegar restauran ni. Macam-macam beliau share dengan kami. Tiap hari dia mesti singgah Sini.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Halia

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Blackpaper

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best
Nasi Payau Masak Kicap
3 Menu ini merupakan menu yang paling porpular di sini dan kami semua pun berpakat pilih ketiga-tiga so share is sharing gitu. Hahahahaha. Tapi kalau Unni suggest kamu pilih Nasi Payau Masak Blackpaper. Paling win rasanya !!!! Harga memang agak mahal sedikit tapi agak berbaloi dengan rasanya. Semua makan ni RM9.50 sahaja. 

Daging Payau ni memang agak mahal sedikit, dan jarang sangat di jual ada musim-musim tertentu. Harga biasa daging payau akan di jual RM18-20 sekilo. Daging memang agak berbeza dengan daging-daging lain sebab rasanya yang manis-manis dan lembut. Kalau buat sup rusuk Payau perhhh lagi power tau.

Baca kat sini Resepi Sup Rusuk Payau.

Restauran Nasi Payau Kunak Tempat Makan Best

Dari tepi jalan memang nampak restauran ni yang bertulis ''NASI PAYAU'' boleh singgah sendiri dan nikmati kesedapan daging payau. Jangan tak tahu ramai lagi orang Sabah sendiri yang tak pernah merasai keenakkan daging Payau. Btw kalau tak reti masak daging ni memang liat jugak lagi. Hihihihi.

Tempat makan best !!! di jamin Halal 100 %



Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah | Assalamualaikum, Setelah hampir tiga tahun unni craving tempat ini, Allahmdulilah Hari Malaysia ke-54 hajat unni dapat di tunaikan. Full gembira tak terkata hatini. Selepas Program terokai Lahad Datu Kembara Air Terjun Taliwas, kami berkesempatan singgah ke tempat ni salah satu tempat yang menarik di Sabah.

Menara Kayangan juag dikenali sebagai Tower Og Heaven ( dalam bahasa english ) ini memang menjadi tumpuhan di sini kerana merupakan satu satu tempat yang menarik di Daerah Lahad Datu. Kalau sebut pasal Lahad Datu mesti ramai yang akan takut nak datang sini, maklum lah Lahad Datu pernah menjadi tempat perintah berkurun kerana pencerobohan Sulu. Kamu tak tahu Lahad Datu ni tempat yang sangat indah dan tenang. Jauh dari kesibukan bandar, lalu lintas hanya kehijauan menemani. Indahnya Bumi Allah. Kampung-kampung lagi indah dari kemodenan.

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven

 

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Menara Kayangan Lahad Datu atau ''Tower Of Heaven'' terletak di Silam Lahad Datu. 26KM dari Pekan Utama Lahad Datu dan 143KM dari Bandar Tawau. Tempat ini berada betul-betul di tepi jalan, satu lalu pergi ke Kota Kinabalu. Dan disini la check point untuk ke Air Terjun Taliwas

Satu ketika dahulu sebelum tempat ini di ambil alih oleh pihak Hutan Simpan, kawasan ini merupakan kawasan tumpuhan para perosak negara. Hahahahahah, kaki botol, kaki dadah dan seumpanya akan lepak di atas sini untuk melakukan aktiviti mereka. Sebab itu Wujudnya nama KAYANGAN.. Bila dah gembira, syok menghayal mereka seakan-akan berada di kayangan. Info orang-orang sini tapi tak sure betul atau tidak.

Untuk masuk kesini perlu bawa kereta, tapi ada juga orang-orang jogging kat sini. Jalan kat sini memang agak sempit dan agak bahaya sedikit. Dari signboard menara kayangan sampai kepuncak adalah 10KM. Kami guna myvi jak, tapi bukit dia memang tinggi. Kawan yang drive pun bergegar lutut. Tapi Allahmdulilah selamat juga sampai.

Make sure naik sini jangan laju sangat sebab keadaan jalan pun agar rosak. Parking kat atas ni sangat-sangat limit so memang di hadkan orang yang naik keatas mybe dalam 10-15 kereta jak boleh parking. So kena tunggun kereta turun dan kereta seterusnya untuk naik.

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Sampai kat atas memang rasa WOW. View sangat-sangat dan sangat cantik. Kat sini ada tempat duduk di sediakan. Boleh rehat sambil menikmati pemandangan laut yang sungguh indah.. Memang tenang sangat. Kami yang lapar dari Hiking 5.5KM pun tak rasa lapar lepas tengok view kat sini. Padahal selepas hiking tadi bukan main mengadu semua kelaparan.

Pasal kisah kelaparan ni sedih betul, lepas program team kami terus bergegas untuk tunaikan solat Zohor jamak dengan Asar sebab jam menghampiri 3 petang. Lepas solat tapau da habis ( sebab ada insan mungkin kelaparan ambil 2 tapau ) husnozon saja la.. Pihak pengajur memang rasa serba salah sangat so duit kami kena refund . Hahahahahha.. Tapi percaya lapar itu hilang setelah kami sampai kesini.

View dari tempat tempat rehat.. Memang sangat cantik. Tak boleh ambil full view sebab banyak sangat pokok menghalang pandangan  so kena la naik puncak menara kayangan. 

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Ini adalah menara yang paling tinggi if nak menikmati view full yang cantik kena la naik sini.. Naik tangga kamu banyangkan la kamu naik tangga rumah 7 tingkat, macam tu la tingginya. Kalau yang gayat tu mesti gegar kaki.. Hahahahaha. Time kat atas kamu boleh rasa menara ni macam bergoyang. Tapi jangan risau sistem keselamatan memang lengkap. Pagar besi lengkap di pasang.

Tak boleh pandang bawa sebab semua kawasan berpagar di atas macam dalam penjara tu. cuma satu ruangan untuk ambil gambar sahaja, ngam-ngam keluar kan tangan dan hp ruangan tu.

Pemandangan Dari Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven


Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari atas Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari Kanan Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View dari kiri Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven
Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah
View Belakang Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven

Memang menjanjikan kepuasan naik ke menara ini walaupun terpaksa naik tangga lebih kurang 7 tingkat. Unni pun semput juga naik sini, tak biasa sangat dengan pendakian mengunakan tangga. Udara jangan cakaplah memang nyaman. Tenang sangat tengok kebesaran Allah SWT. Allahamdulilah Subhanallah Allahuakbar. Moga kita menjadi manusia yang setiasa bersyukur dengan CiptaanNya. Bukan semua mampu dan berpeluang merasainya.

''Dan Dia lah yang menjadikan bumi terbentang luas, dan menjadikan padanya gunung-ganang (terdiri kukuh) serta sungai-sungai (yang mengalir). Dan dari tiap-tiap jenis buah-buahan, Ia jadikan padanya pasangan: dua-dua. Ia juga melindungi siang dengan malam silih berganti. Sesungguhnya semuanya itu mengandungi tanda-tanda kekuasaan Allah bagi kaum yang (mahu) berfikir''.- Ar-ra’d ayat 3

Menara Kayangan Lahad Datu - Tower Of Heaven Tempat Menarik Di Sabah

Sungguh tak terduga sini adalah starting point untuk ke Gunung Silam!!! Ya Allah tahap craving tu makin meronta-ronta. Nasib kami perlu teruskan perjalanan kembali ke Tawau 143KM, kalau tidak memang da kena redha Gunung Ni. Trail pun nyata. Maklumlah semua first time datang sini. 

Its ok ambil seru dulu bergambar-gambar. In Shaa Allah ada jodoh bertemu di Puncak Gunung Silam. Serius baru tahu kewujudan Gunung Silam ni. Kat Sabah ni terlalu banyak Gunung so susah nak kenal pasti semuanya melainkan gunung-gunung yang terkenal. Lock list Gunung Silam 2017. Hahahahaha.


Tempat ini dibuka setiap hari dari 8 pagi hingga 5 petang. Bayaran masuk seperti berikut.

Malaysian (Dewasa) - RM5
 Malaysian ( bawah 17) - RM3 

Non-Malaysian ( dewasa ) - RM15
 Non-Malaysian ( Bawah 17 ) - RM7

So kalau nak ke Kota Kinabalu atau ke Tawau, kamu akan melalui kawasan ni so boleh la singgah sini cuci-cuci mata dan rehatkan minda. Lokasi betul-betul di tepi jalan. Dont worry signboard banyak disediakan. Memang tak akan sesat. Jadikan ia destinasi wajib kamu if datang ke Sabah.

We Love Sabahan..