Friday, October 6, 2017

Jenis-jenis Puasa Sunnat

Jenis-jenis Puasa Sunnat | Puasa berasal dari kata “Assiyam” yang artinya “menahan diri”, menahan diri dari makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar ( subuh ) sehinggah tergelamnya matahari ( magrib ). Hukum sunnat berpuasa merupakan satu perkara yang di lakukan akan mendapat pahala dan jika meninggalkannya tidak pula mendapat dosa.

Seperti yang kita ketahui puasa merupakan salah satu Rukun Islam iaitu Rukun Islam yang keempat Berpuasa di Bulan Ramadhan. Di mana pada bulan itu seluruh umat islam di wajibkan menunaikan ibadah puasa. Namun jika di lihat pada hukumnya berpuasa terdapat 4 hukum, iaitu Puasa Wajib, Puasa sunnat, Puasa makruh dan Puasa haram.

Terdapat beberapa jenis puasa sunnat dan keutamanya yang perlu kita ketahui dan amalkan.

Jenis-jenis Puasa Sunnat


Jenis-jenis Puasa Sunnat

1) Puasa Daud

Puasa Daud  adalah puasa yang selang seli, sehari berpuasa dan sehari tidak.

 Rasulullah SAW bersabda:

Puasa yang paling disukai oleh Allah adalah puasa Nabi Daud. Solat yang paling disukai Allah adalah Solat Nabi Daud. Beliau biasa tidur separuh malam, dan bangun pada sepertiganya, dan tidur pada seperenamnya. Beliau biasa berbuka sehari dan berpuasa sehari.” HR. Bukhari dan Musli). 

2) Puasa 3 hari setiap bulan hijriyah

Bulan Hijriyah yang dikenali dengan ayyamul biid (hari putih) iaitu hari ke 13, 14, 15. Disebut Ayyamul bid kerana pada malam ke 13,14,15 malam itu bersinar putih di mana bulan purnama yang muncul pada saat itu.

Hal ini sesuai dengan hadis yang diriwayatkan oleh abu Dzar, bahwa Rasulullah SAW bersabda:

Jika engkau ingin berpuasa tiga hari setiap bulannya, maka berpuasalah pada tanggal 13, 14, dan 15 (dari bulan Hijriyah).” HR. Tirmidzi.

Hadis lain yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA, ia berkata:

Kekasihku (iaitu Rasulullah SAW) mewasiatkan padaku tiga nasehat yang aku tidak meninggalkannya hingga aku mati: (1) berpuasa tiga hari setiap bulannya, (2) mengerjakan shalat Dhuha, (3) mengerjakan shalat witir sebelum tidur.” HR. Bukhari .

3) Puasa isnin dan khamis

Puasa isnin dan khamis merupakan puasa  pada setiap hari isnin dan setiap hari khamis. 

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA bahwa Rasulullah SAW bersabda:

Berbagai amalan dihadapkan (pada Allah) pada hari Senin dan Kamis, maka aku suka jika amalanku dihadapkan sedangkan aku sedang berpuasa.” HR. Tirmidzi

4) Puasa di bulan Sya’ban

Dsunnahkan berpuasa dibulan sya’ban satu bulan penuh jika mampu, tetapi jika tidak mampu maka boleh berpuasa sebahagiannya saja, karena ditakutkan tidak mampu lagi untuk berpuasa wajib dibulan ramadhan. 

Dari Aisyah RA ia berkata :

Rasulullah SAW tidak biasa berpuasa pada satu bulan yang lebih banyak dari bulan Sya’ban. Rasulullah SAW biasa berpuasa pada bulan Sya’ban seluruhnya.” HR. Bukhari dan Muslim.

"Rasulullah SAW biasa berpuasa pada bulan Sya’ban seluruhnya. Namun beliau berpuasa hanya sedikit hari saja.” HR. Muslim

Dari hadis diatas Para ulama menyimpulkan bahwa Rasulullah SAW tidak menyempurnakan berpuasa sebulan penuh selain di bulan Ramadhan agar tidak disangka puasa selain Ramadhan adalah wajib.

5) Puasa 6 hari dibulan syawal

Disunatkan berpuasa 6 hari berturut-turut di bulan syawal, bermula 2 syawal hingga berakhirnya bulan syawal.

Rasulullah SAW bersabda: Barangsiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian berpuasa enam hari di bulan Syawal, maka dia seperti berpuasa setahun penuh.” HR. Muslim


6) Puasa 10 hari Dzulhijjah, Tarwiyah dan Arafah

Berpuasa 10 hari pertama bulan dzulhijjah. Termasuk didalamnya puasa tarwiyah dan arafah. Pada hari ke-8 zulhijjah disunnahkan berpuasa tarwiyah dan pada hari ke-9 dzulhijjah disunnahkan puasa arafah.  

Istilah tarwiyah berasal dari kata tarawwa yang bermaksud membawa bekal air. Dimana pada hari itu, para jamaah haji membawa banyak bekal air zam-zam untuk persiapan arafah dan menuju Mina. Mereka minum, memberi minum untanya, dan membawanya dalam wadah.

Sabda Rasulullah SAW

Siapa yang puasa 10 hari, maka untuk setiap harinya seperti puasa sebulan. Dan untuk puasa pada hari tarwiyah seperti puasa setahun, sedangkan untuk puasa hari arafah, seperti puasa dua tahun.”


7) Puasa dibulan Muharram

Puasa sunnat yang di lakukakan pada 1 muharram.

Rasulullah SAW bersabda :

Puasa yang paling utama setelah (puasa) Ramadhan adalah puasa pada bulan Allah - Muharram. Sementara shalat yang paling utama setelah shalat wajib adalah shalat malam.” HR. Muslim

8) Puasa Tasu’a

Puasa Tasu’a adalah puasa pada hari ke-9 bulan muharram, Rasulullah SAW menyuruh ummatnya untuk berpuasa pada hari tasu’a karana untuk membezakan umat muslim dengan yahudi. Hal demikian kerana hari tasu’a adalah hari yang diagungkan oleh orang yahudi. 

Hal ini berdasarkan hadis Nabi SAW saat ditanya oleh sahabat beliau:

Wahai Rasulullah, hari ini (hari ‘asyura) adalah hari yang diagungkan oleh Yahudi dan Nasrani.” Lantas beliau mengatakan,“Apabila tiba tahun depan Insya Allah kita akan berpuasa pula pada hari kesembilan (tasu’a).” Ibnu Abbas mengatakan, “Belum sampai tahun depan, Rasulullah SAW sudah meninggal dunia.” HR. Muslim

9) Puasa ‘Asyura

Puasa ‘Asyura adalah puasa pada hari ke-10 dari bulan Muharram. Rasulullah SAW memerintahkan umatnya untuk berpuasa pada hari ‘Asyura, dan mengiringinya dengan puasa 1 hari sebelum atau sesudahnya. Hal ini bertujuan untuk menyelisihi umat Yahudi dan Nasrani yang hanya berpuasa pada hari ke-10.

Rasulullah SAW bersabda:

 “Puasa ‘Asyura akan menghapus dosa (dosa kecil) setahun yang lalu.” HR. Muslim

Moga kita menjadi orang-orang yang terpilih dalam mengamalkan sunnah Rasulullah SAW dan sama-sama kita berusaha untuk mengamalkannya.. In Sha Allah..

Moga bermanfaat.



Resepi Roti Jala Paling Mudah Dan Ringkas

Resepi Roti Jala Paling Mudah Dan Ringkas | Roti jala merupakan salah satu makanan kegemaran unni. paling kegemaran makan dengan kari ayam. Boleh tengok Resepi Kari Ayam Tanpa Kari kat SINI. Cecah dengan kari ayam memang terbaik, ada juga kata sedap juga cecah gulai tapi unni tak pernah merasa lagi.

Seperti kebiasaan masjid kampung Unni akan mengadakan sedikit jamuan makan malam setelah selesai  bacaan Surah Yassin setiap malam jumaat.  Penduduk kampong sekitar sini akan menghnatar sedikit juadah ke Masjid untuk santapan orang-orang masjid. Maka terhasil la resepi roti jalan yang paling mudah dan ringkas di sediakan. Bajet pun murah.

Resepi Roti Jala


Resepi Roti Jala Paling Mudah Dan Ringkas
Resepi Roti Jala Paling Mudah Dan Ringkas


Bahan-bahan
  1. 3 cawan tepung gandum
  2. 3 cawan santan ( boleh ganti dengan susu segar )
  3. 2 1/2 sudu besar minyak
  4. 1 biji telur
  5. Garam secukupnya
  6. Sedikit pewarna kuning

Cara Membuatnya
  1. Satukan semua adunan di atas, kacau sehingga sebati. Kalau nak mudah blende sahaja.
  2. Tapis aduan tadi bagi memastikan tiada ketulan.
  3. Masukkan adunan kedalam acuan ( acuan khas roti jala ), kalau adunan putus-putus letakkan sedikit air dan kacau sehingga sebati . Pastikan adunan tidak putus-putus jika di masukkan kedalam acuan.
  4. Bakar atau jala aduan tadi di atas kuali non stick, boleh juga guna kuali biasa namun pastikan tidak melekat.
  5. Biarkan seketika, bila dah masak terus angkat tanpa di tebalikan, kemudian gulung ikut suka.
  6. Siap untuk di hidangkan.
Mudah kan. Bagi yang allergic telur boleh je tak payah letak telur sebab telur tu optional saja tapi rasa tetap sama. Di nikmati bersama kari ayam !! Hidangan yang boleh di masak di mana sahaja seperti majlis berbuka puasa, majlis hari jadi, rumah terbuka dan sebagainya kerana resepi ni roti jala kekal lembut walapun seharian telah di hidangkan.

Selamat mencuba semua

Thursday, October 5, 2017

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang Tinagat Tawau

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang Tinagat Tawau | 30 September 2017 - Allahamdulilah mengakhiri september dengan aktiviti buat kali pertamanya kami hiking & camping. Tarikh 30 september ( sabtu ) dan 1 oktober ( ahad ) merupakan satu tarikh yang amat sesuai untuk kami mengadakan aktiviti 1 Hill 1 Month secara serenak. Aktiviti ini yang telah di rancang sebulan lebih awal, Allahamdulilah berjaya di laksanakan dengan penuh bermakna.

Hiking & Camping Di Bukit Panchang ini telah melengkapkan misi 1 Hill 1 Month untuk september buat muslimah hikers. Bukit Panchang merupakan destinasi yang paling di gemari, dan kalau sebut saja pasal Tawau pasti ramai akan bertanya tentang Bukit Panchang terlebih dahulu. 

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau
Bukit Panchang Tinagat Tawau

Kami memulakan perjalanan jam 9.00 malam. Kami mengambil keputusan untuk menaiki satu kenderaan sahaja untuk kesini. Sewa sebuah bas mini. Seawal jam 9.00 malam kami tiba di Lobby Panchang. Kami mula mengagih-agikan barang untuk naik keatas. Air, barang makanan dan peralatan camping. Kerjasama tu yang paling penting, dalam usaha macam ni kita tak boleh suka mengharap terutamanya macam kami walaupun kami di Guide orang lelaki tapi barang masing-masing kami bawa sendiri. BERDIKARI kalau tak mampu baru lah minta tolong.

Kat atas bekalan air memang tidak disediakan so if nak naik keatas pastikan kamu membawa air yang cukup untuk digunakan. Air untuk memasak, ambil wuduk, membuang dan terutamanya air untuk di minum. Sorang satu bawa lebih 2L air. Paling penting berjimat dan jangan membazir.

Kami seramai 10 muslimah hikers dan bersama 4 orang Guide memulakan memulakan perjalanan dengan bacaan doa yang dipimpian oleh salah sorang Guide kami Abg Azlee jejaka berbaju pink. 2 guide lagi akan datang lewat dari masa yang kami tetapkan.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Mengambil masa lebih kurang sejam lebih kami tiba di tapak untuk mendirikan kemah. Sampai jak yang wanita-wanita mengambil nafas berrehat sebentar manakala abang guide memasang kemah, cari kayu api dan menghidupkan api. Tanpa jadual tugasan masing-masing buat tanpa arahan memang terbaik. Tak ada yang jadi boss dan tak ada yang jadi kuli. Apa yang penting kerjasama.

Hanya mengambil lebih kurang 20 minit segalanya telah siap di pasang, kemah siap, api siap dan bahan makanan ready untuk di masak.


Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Kami hanya memansang dua kemah dan memasang kanvas kerana mengikut cuaca sebelum kami naik kesini cuaca seakan-akan menandakan hari nak hujan. Kanvas ni akan melindungi kemah. Orang-orang yang pakar camping mesti tahu, sebab unni pertama kali bercamping . Dulu-dulu selalu la time masa muda mudi kat zaman sekolah menengah. Mana pernah nak ambil tahu pasal semua ni, tapi pengalaman pertama ni banyak bagi ilmu baru. Allahamdulilah.

Al-kisah kat sini salah sorang Guide kami demam ( dalam kemah hijau ). Memang demam masa nak naik kat sini namun dia tetap hadirkan diri agar tidak menghampa kan kami. Terharu sangat, nasib tak jadi apa-apa kat sini, kebetulan salah sorang dari kami merupakan staff klinik. So bekalan ubat diberikan . Allahmdulilah dia hanya memerlukan rehat.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

               Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat TawauPengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Santapan makan malam kami, nasi tu unni masak siap-siap dari rumah masukkan dalam tapau padat-padat. Masak 2kg jak Allahmdulilah cukup menampung 16 orang siap ada lebih lagi. banyak sangat makanan tapi nasi juga jadi pilihan.

Minuman wajib ada. Teh sebagai peneman yang setia. Tak minum teh pun kat atas layan juga. Memang nyaman. Setelah siap pasang kemah, cari kayu api dan hidupkan kayu api. Kami pun berehat sambil menikmati makan malam sebelum naik ke Puncak Bukit Panchang. Tapak kemah bukan la di puncak Bukit Panchang sebab kat puncak angin agak kuat dan agak berbahaya untuk mendirikan kemah tambahan pula kawasan puncak agak sempit untuk tapak perkemahan.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Selepas tu kami naik ke puncak panchang. Dekat jak tak sampai 5 minit pun sampai kat atas. Kat sini memang view sangat-sangat cantik. Kat sini kami jumpa juga geng lain yang sedang bercamping sama. Boleh rujuk gambar pertama. Pemandangan memang sangat indah.

Kami hanya menghabiskan lebih kurang 30 minit kat sini seterusnya sambung di tapak perkemahan sembang-sembang. Patutnya waktu tidur namun majoriti dari kami semua berjaga sehingga pagi. Memang tak kering gusi. Paling best juga kat sini tak sejuk pun, kami akan kekal dengan pakaian tanpa memakai jacket walaupun ada stanby. Cerita punya cerita tak sedar pun jam 4.00 so kami hanya merebahkan badan seketika sebab esok kami nak meneruskan perjalanan ke Bukit Lipan. Wajib rehat seketika.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Allahmdulilah apapun yang kita lakuan kewajiban sebangai umat islam mestilah di utamakan. Masuk je azan Subuh kami menunaikan solat Subuh berjemaah. Penat-penat pun solat wajib di utamakan , kalau sebab bercamping kamu penat dan tak larat nak solat di nasihatkan lepas ni duduk rumah jak tak payah bercamping biar mampu solat. Hahahahha.

Selepas menunaikan solat kami mengemas sedikit barang-barang camping. Selepas tu kami kembali kepuncak untuk menikmati keindahan alam di pagi hari. Buat kali pertamanya dan hajat yang terpendam sekian lama. Sebelum jam 5.30 pagi kamu wajib berada di puncak agar tidak terlepas pemandangan yang indah.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau
Bukit Panchang Tinagat Tawau
Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau
Bukit Panchang Tinagat Tawau


Salah satu sebab kena ingin bercamping di sini. Menikmati matahari terbit Sunrise.

'' Dia menciptakan langit dan bumi dengan (tujuan) yang benar; Dia menutupkan malam atas siang dan menutupkan siang atas malam dan menundukkan matahari dan bulan, masing-masing berjalan menurut waktu yang ditentukan. Ingatlah Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Pengampun. Q.S. Az-Zumar : 5


Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau
Bukit Panchang Tinagat Tawau

Allahuakbar, Subhanallah, Allahmdulillah dengan izin Allah SWT kami dapat menikamti terbitnya matahari, merupakan pengalaman pertama unni menyaksikan sendiri matahari terbit dari Barat. 

Menghabiskan lebih kurang sejam kat sini menanti kehadiran matahari terbit. Tepat jam 6.30 pagi kamu kembali ke tapak perkemahan untuk membersihkan tapak kemah.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Kembali ketapak kemah bersihkan kemah dan sarapan pagi. Sementara yang lain sibuk bersihkan tapak perkemahan manakala yang lain sediakan sarapan pagi. Lepas bersihkan segalanya kami akan meneruskan perjalanan ke Bukit Lipan yang hanya mengambil masa kurang dari 1 jam dari tapak perkemahan ini.

Pastikan tak tinggal secebis sampah pun ok.

Pengalaman Hiking & Camping Di Bukit Panchang  Tinagat Tawau

Ini la abang-abng guide kami. Allahamdulilah semua baik-baik belaka dan single-single. Hahahahha, abang berbaju hijau tu la yang demam. tengok muka pun tahu. Hahahahhaha. Allahamdulilah malam yang begitu indah dengan jenaka mereka semua.

Lepas ni kami akan kembali bersama. Sebab dorang jak guide harapan Nusa dan Bangsa. Kalau nak datang Tawau hiking ka camping ka, nak minta Guide muka dorang juga la kamu akan jumpa.

Tip Hiking & Camping Di Bukit Panchang


1. Pastikan bawa bekalan aiar secukupnya dan lebih.
2. Bekalan makanan.
3. Kain kanvas dan kemah sangat penting di sediakan.
4. Peralatan asas tali, parang mancit wajib ada.
5. Naik selepas wakti isyak sebab kalau kat atas da nnati semua malas nak solat.
6. Kayu api boleh car sekeliling kawasan so tak perlu sediakan.
7. Semasa naik jalan sentiasa berkumpulan.
8. Jangan tegur segala benda-benda pelik kat sini. Buat tak tahu sahaja
9. Head lamp/lampu sulu wajib di bawa.

Sekian, jadikan Bukit Panchang sebagai detinasi Hiking kamu semua.


Wednesday, October 4, 2017

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Bukit Lipan Tinagat, Tawau | Allahmdulilah pembukaan bulan Oktober 2017, kami dahulukan dengan menawan Puncak Bukit Lipan. Bukit Lipan merupakan sebuah Bukit yang diketogorikan dalam Tempat-tempat menarik untuk hiking di Tawau yang terletak di Tinagat Tawau. Bersama geng Muslimah hikers Allahmdulilah 1 lagi bukit berjaya kami tawan bersama.

Misi 1 Hill 1 Month untuk oktober kami telah sepakat memilih Bukit Lipan sebagai destinasi bulan ini. Selepas malam tersebut kami hiking dan Camping di Bukit Panchang. Untuk misi 1 Hill 1 Month untuk september kami telah memilih Bukit Panchang sebagai destinasi namun kami selitkan program camping sekali.

Misi 1 Hill 1 Month September dan Oktober Unlock.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau


Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Bukit Lipan terletak di Batu 6 Tinagat, starting point di lorong 10 Tinagat Batu 6. 11 KM kira-kira 12 minit perjalanan dari Bandar utama Tawau. Merupakan sebuah bukit yang berhampiran dengan Bukit 38 dan Bukit Panchang. Kebiasanya para hikers Tawau akan menawan 3 Bukit sekali gus dalam 1 hari. Bukit 38, Bukit Panchang dan Bukit Lipan kerana ketiga-tiga bukit ini berhampiran yang berbentuk 3 segi.


Staring Point Bukit Lipan dan Bukit Panchang adalah tempat yang sama. Di sertai seramai 10 muslimah Hikers dan 4 orang Guide Lelaki ( termasuk tukang ambil gambar ). 

Untuk naik kesini kamu dinasihatkan untuk naik awal pagi bagi mengelakan cuaca yang agak panas, kahadiran kami di sini sekitar jam 8 pagi namun matahari pun terasa bahang nya seperti jam 12 tengah hari. Seperti gambar di atas hanya kawasan ini sahaja kelihatan separa pemandangan Bandar Tawau selebih nya merupakan pemandagan pokok-pokok yang tumbuh membesar. Kehijauan yang sungguh mendamaikan.


Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Permulaan pendakian merupakan kebun kelapa sawit. Kalau hiking Bukit Panchang kita akan melalui tepi-tepi kebun kelapa sawit ini tetapi untuk pergi ke Lipan kita hendakkan masuk melalui kebun kelapa sawit tersebut. Jalan terus sampai keatas.

Sepanjang perjalanan unni dapati kat sini juga trailnya agak nyata dan mudah di hafal. Tapi di nasihatkan untuk kedatangan kali pertama kamiu digalakan membawa orang yang berpegalaman untuk kesini bagi mengelakkan sebarang kemungkinan.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Bukit Lipan ni trail santai jak dan tak adalah mencabar dan tinggi sangat. Tapi kalau hujan jalan tu agak licin juga, tapi Allahmdulilah perjalanan kami dipermudahkan semuanya. Di jamin jalan memang santai namun sepanjang perjalanan banyak pokok-pokok berduri.

Sebenarnya hanya memelukan lebih kurang 30 minit atau kurang untuk sampai ke atas, namun langkah kami agak perlahan kerana beban yang di bawa dan tidur yang kurang. Maklum la kalau bercamping ni rugi sangat kalau tidur. Hahahahaha, walaupun melanggar fitnar sebenar kerana malam untuk rehatkan diri. Tapi betulkan niat kita kerana Allah SWT.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Salah satu destinasi yang menarik kat Bukit Lipan. Terdapat satu Gua kecil kat sini, kamu wajib la singgah kat sini. Agak tinggi untuk naik kat atas dan orang-orang gayat di nasihatkan tabahkan hati untuk naik. Mempunyai sebuah gua kecil yang menyambung kan terus ke Puncak Lipan ( kata guide kami la ) tapi masa dan keadaan kami tidak mengizinkan kami untuk masuk kedalam. Bergambar kat tepi-tepi saja la mampu.

Duduk sini pun memang da nampak pemandangan yang indah. Subhanallah sesungguhnya Dia lah Maha Pencipta sekalian alam. Sebelum kepuncak boleh ambil nafas berehat kat sini, sebab kat atas tak ada pun tempat nak berteduh hanya kawasan batu yang lapang.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Cabaran terakhir sebelum sampau ke puncak. Jalan naik ketas ni banyak cabang, tapi ini merupakan jalan yang paling selamat dan nyata, walaupun talinya kecil jangan risau tak lagi orang jatuh sebab tali ni. Terima kasih sangat buat hikers-hikers Tawau yang terdahulu menyediakan tali ni untuk memudahkan orang lain. Salah satu sedekah yang tetap berjalan walapun kita di alam kubur. Allahuakbar.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Rekod Hiking 1 Hill 1 Month yang paling sedikit di catatkan buat masa ini. Hanya 10 muslimah Hikers yang menyertai mungkin di sebabkan program camping. Tambahan pula orang-orang kuat Muslimah Hikers dua orang beradik Juju dan nana telah berhijrah ke Negeri Johor. Namun program ini tetap kami teruskan walaupun hati ni seribu satu kesedihan.

Sahabat bersama, tubuhkan Muslimah Hikers bersama, hiking bersama namun untuk misi kali ini sungguh berasa kehilangan kerana buat kali pertamannya mereka tidak bersama lagi dan seterusnya. Allahu memang unni terasa sangat kehilangan.

Allahamdulilah walaupun sedikit kami tetap ada. In shaa Allah akan di gantikan yang lebih baik. Di awal oktober misi ke tujuh Berjaya di laksanakan. Itu bermakna hanya 2 bukit lagi kami akan berjaya dengan misi 1 Hill 1 Month. In Shaaa Allah.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Kat Puncak Bukit Lipan juga jelas kelihatan Puncak Bukit Panchang ( rujuk anak panah ) kalau mata power memang nampak orang kat atas, tapi selama ni naik ke Bukit Panchang memang tak pernah pun nampak batu besar ni, tak perasan kot. Tenang hati memandang kelihatan kehijauan menemani kami di sini.

Kalau ketinggian Bukit Panchang adalah 1800M, manakalah ketinggia Bukit Lipan pula adalah separa dari Bukit Panchang. Dalam anggaran 800M atau kurang dari itu. Rendah je, naik sini turun balik tak bawa air pun its ok. Tapi wajib juga bawa tau.

Bukit Lipan Tinagat, Tawau

Kembali ke markas masing-masing. Bagi pengemar bukit, kepayaan sesuatu bukit bukan menjadi penhalang untuk mencapai kejayaan. Semakin susah cabaran semakin lah di minati. Itu la Hikers yang sejati. Jangan pernah mengalah. Biar gagal setelah mencuba jangan gagal sebelum mencuba.

Kalau kamu naik ke Bukit Panchang Unni saran kan untuk kamu turun melalui trail Bukit Lipan ni. So dalam sehari boleh la menawan  2 Bukit sekali gus. .

Tips hiking di Bukit Lipan


1. Pakai kasut yang bersesuaian
2. Bawa bekalan air yang cukup.
3. Naik di awal pagi.
4. Hormati peraturan hutan. jangan buang sampah sesuka hati.

Selamat mendaki.