Thursday, January 19, 2017

15 Balasan Kepada Orang Yang Meringankan Solat Fardu

15 Balasan Kepada Orang Yang Meringankan Solat Fardu
Assalamualaikum,

Sedikit perkongsian kepada semua berkenaan orang-orang yang meringankan solat fardu.

Apa itu solat fardu??

Solat merujuk kepada sembahyang dalam agama Islam. Solat terbahagi kepada solat fardu dan solat sunat. Solat fardu diwajibkan keatas orang Islam sebanyak 5 kali sehari pada waktu-waktu tertentu dengan menurut rukun solat yang ditentukan.

1. Subuh 2 rakaat
2. Zohor 4 rakaat
3. Asar 4 rakaat
4. Magrib 3 rakaat
5. Isyak 4 rakaat

Firman Allah SWT.

'' Dan mereka yang tetap memelihara solatnya; Mereka itulah orang-orang yang berhak mewarisi. Yang akan mewarisi syurga firdaus; mereka kekal di dalamnya''. (Al-Mu'minun 9,10,11)
Solat merupakan Rukun Islam yang petama. Tiang agama dan Penhulu segala amal. Bgaimana pulak orang yang suka meringgankan solat? Iaitu orang-orang yang sibuk dengan uruan dunia sehingga mengabaikan solat.

15 Seksaan dan balasan dari Allah kepada orang-orang yang meringankan solat iaitu

1. 6 balasan di dunia
2. 3 balasan ketika di cabut nyawa
3. 3 balasan di kubur
4. 3 balasan di akhirat

6 Balasan Di Dunia

❤  Di cabut kerberkatan diri ( tiada kebaikan )
❤ Terhapus wajah orang soleh dari wajahnya.
❤ Segala amalan baik tidak mendapat ganjaran.
❤ Doa tidak di angkat ke langit ( tidak dimakbulkan )
❤ Tiada saham baginya bila orang-orang mukmin berdoa untuk seluruh umat islam.
❤ Keluar roh tanpa aman ( mati dalam keadaan tidak selamat )

3 Balasan ketika di cabut nyawa

❤ Mati dalam keadaan hina.
❤ Mati dalam keadaan lapar.
❤ Mati dalam keadaan dahaga.

3 Balasan di kubur

❤ Di sempitkan kubur sehingga tulang rusuk bersilang.
❤ Dinyalakan api dalam kubur ( dipanggang siang dan malam )
❤ Di belit oleh ular yang berapi dan berkuku besar.

3 Balasan di akhirat

❤ Malaikat akan membawa sebuah rantai ( saiz 70 Hasta ) akan di belenggu ketekuknya,dimasukkan dari mulutnya dan dikelurkan dari duburnya. ( satu gelung rantai itu jatuh ke bumi maka satu bumi tebakar )
❤ Allah tidak akan melihatnya.
❤ Tidak di ampunkan dosa-dosanya dan akan di azab yang sangat pedih.

'' Sesungguhnya orang pertama yang dihitamkan wajahnya pada hari Qiamat adalah orang-orang meninggalkan solat.''

Dalam neraka Jahanam terdapat satu Lembah yang di gelar lembah Lamlam yang didalamnya didiami oleh ular-ular yang lebarnya seperti belakang seekor unta dan panjangnya sebulan perjalanan. Maka di dalam lembah ini lah orang-orang yang suka meringgankan / meninggalkan sembayang akan di siksa.

Wallahualam.

Moga bermanfaat.

Coretan Hati

Wednesday, January 18, 2017

Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com



Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com bermula pada jam 12.00 malam 17 Januari 2017 hingga 11.59 malam 31 Januari 2017Menawarkan pelbagai hadiah menarik untuk dimenangi oleh para peserta. Senarai hadiah ada di SINI...

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat - syaratnya : 
1. Wajib Follow Blog Sponsor
2. Wajib Like Fanpage Sponsor 

3. Wajib Follow Instagram Sponsor
4. Tambah Google Plus Sponsor
 | AerillHassan | Belogs JM |

5. Buat entri bertajuk Giveaway New Year 2017 by www.aerillhassan.com

 6. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.

7. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

9 pemenang bertuah akan dipilih dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 2 Februari 2017
Good Luck !!


Follower Hidden

Follower Hidden


Assalamualaikum,

Morning kamu, Fuhhhh hari ni Unni ada masalah sikit pasal follower, sebenarnya perkara ni dalam Unni perasaan kenapa Unni tak dapat lihat Follower Unni ?? Ingatkan line Unni tak ok, tapi bila on pc kat office pun sama juga.. Wahhh sedihnya 😭😭😭.. Kamu masuk blog Unni nampak tak??

sabar

Namun letak kesabaran dalam hati, hihihihihi.. Ada sapa-sapa ka tahu?? kenapa dan mengapa?? help me please 😒😒.  Da cuba banyak cara namun masih gagal.. Kamu tahu tak toturial ke atau template Unni yang problem ..

Hope ada yang sudi memberi jawapan atas persoalan Unni.. Thanks alls😍😍


Coretan Hati

Sunday, January 15, 2017

Segmen BLOGLIST Februari 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my.

Segmen BLOGLIST Februari 2017 ciklapunyabelog dot blogspot dot my.
Klik Banner Tuk Join

Assalamualaikum,

Nampaknya Cik La kita da buat segmen tuk bloglist Febuari, salah sorang blogger kegemaran Unni..hihihihi, cewah !! Nak jadi bloglist Cik La tak?? meh join ssama ..

Hanya 10 orang sahaja yang bakal menetap di bloglist Cik La selama sebulan. Let support tu support!!

15 Januari 2017 hingga 31 Januari 2017 (pukul 8 malam).


GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE
Klik Banner Tuk Join


Assalamualaikum,

GA by Liez sempena Birthday baby boy Liez genap setahun 6 Febuari nanti 😍😍😍. Sapa suka hadiah misteri?? Unni hadiah apa pun suka.. hahahhah.. Kalau nak meh join GA ni dengan syarat mudah!!

Dalam kesempatan ni Unni nak wish buat baby boy Liez ..Sanah Helwah. Sakinah Mawaddah Barakah Warahmah. Moga jadi anak soleh baby boy, dipermudahakan urusan dunia akhirat then dilimpahkan rezeki yang baik.. Besar nanti jangan nakal-nakal tau!! Jdi anak yang cemerlang di dunia dan akhirat, In Shaa Allah.. macam dia faham kan... tak pa mak dia faham , hihihihi..

Give Away by ASTraveler - 6 Jan 2017- 6 Feb 2017

ive Away by ASTraveler - 6 Jan 2017- 6 Feb 2017
Klik Banner Tuk Join

Assalamualaikum,

Unni pun suka travel!!! Huhuhuhu, banyaknya kisah travel x upload ..hihihih, lari tajuk ssikit.. Sapa nak toup free?? Jum join GA by Aku seorang Travel.. dengan syarat mudah 😍.

Unni memang jenis malas sikit nk toup, data internet pun tak beli .. Kot-kot ada rezeki memang topup best jugak, maklumlah nak 3 bulan sekali baru nak topup..hihihihiii, rezeki tak kemana kan.. Let support to support.

So Unni Tag



BACK TO SCHOOL GIVEAWAY

BACK TO SCHOOL GIVEAWAY
Klik Banner Tuk join

Assalamualaikum,

Da join ke Ga ni? jum join Ga By Raihana Ramlan .. Nak hadiah free x?? kalau nak mai la join ramai-ramai dengan syarat mudah!!

GA ni akan tamat anytime so ada masa kalau nak join .. Let support to support. Menang x penting yang penting support kawan then tambah persaudaraan dalam alam maya .. saya suka berkawan 😍😍, tapi kalau menang tu kira rezeki la kan!! HIHIHIHI



Assalamualaikum Sahabat

unni anje

Assalamualaikum,

Hai semua.. Ya Allah sungguh rindu kat kamu kamu kamu.. Selepas di Uji dengan kesibukan dunia baca kat SINI. Ingat kan lepas New Year ni boleh la berblog dengan senang hati seperti kembali, namun hanya harapan. Hahahaha.

Tangan ni gatal sangat da nak cerita banyak sangat.. Itu Ini.. tapi hanya mampu ber huhuhuhu je la. Akhir-akhir Unni sibuk sikit dengan kempen Unni.. Sekarang ni Unni banyak habiskan masa dengan dunia luar, kalau dulu aysik terpacak kat blog. Handphone ni penuh seribu satu cerita nak share.

Allahamdulilah berkat Usaha dan istiqamah, Unni ada sedikit penghijrahan niat da lama tapi 2017 ni baru termakbul. Nak tahu x?? tunggu entry akan datang ok 😜.. Unni sekarang giat buat kempen Jum Hijarah,, sapa add facebook Unni mesti sakan Nampak Unni post pasal agama.

unni anje

Banyak benda yang Unni rindu kat kamu semua, nak baca pasal travel kamu, review kamu, masakan, nak join GA!! PERHHHH banyakknya.. Unni seorang yang gagal dalam bab mengatur masa, tu yang serabut. Yang paling suka baca aktiviti harian kamu semua. Hanya mampu baca, kalau tersempat tinggal jugak komen..

Now Unni dalam proses nak edit gambar-gambar blog..Apa-apa pun selamat berhujung minggu semua..

P/S : Hari ni hari berblog so petang nanti Unni habiskan tuk Join semua GA kamu Yerr 😍😍

Coretan Hati

Saturday, January 14, 2017

Wednesday, January 11, 2017

Pencarian Bloglist Januari & Februari 2017 by Aerill Hassan

Pencarian Bloglist Januari & Februari 2017
Klik Banner Untuk Join


Assalamualaikum,
 
Jom join pencarian  Bloglist Januari & Februari 2017 by Aerill Hassan. Di samping tu dapat tingkat kan trafik blog 😍😍. Lets support to support. Esok tarikh akhir tau!!

Pencarian Tamat Pada 12 Januari 2017

Friday, January 6, 2017

SHAMPOO SANTAN UNTUK RAMBUT GUGUR

http://perempuanrongak.blogspot.my/2017/01/1st-giveaway-nak-bagi-shampoo-santan.html
Klik Banner Untuk Join

Assalamualaikum

Jum Join  1st GA by Perempuan Ronggak

SHAMPOO SANTAN BAGUS UNTUK MERAWAT:

RAMBUT GUGUR, KELEMUMUR
GATAL KEPALA
RAMBUT LAMBAT TUMBUH
RAMBUT BERMINYAK
ANAK2 RAMBUT KENA CUKUR BANTAK
RAMBUT KASAR
RAMBUT BERUBAN

1 BOTOL RM29 SHJ!

BERMINAT NAK CUBA 1 BOTOL?
WASSUP "SHAMPOO SANTAN" KE 014-9130342

TARIKH TAMAT : 30 JANUARI 2017


Bicara Pagi #26 ~ 7 Tanda Allah Sayang

Bicara Pagi #26 ~ 7 Tanda Allah Sayang

Assalamualaikum,

Tahukah kita sesuatu yang Allah turunkan adalah tanda sayangnya Allah terhadap kita semua.. Segala yang berlaku pasti ada ada hikmat. Sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang ( Ar Rahim )

“Sungguh Allah lebih penyayang terhadap hamba-hamba-Nya daripada seorang ibu terhadap anak bayinya” [HR Bukhari dan Muslim]

“Katakanlah: “Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (QS Az Zumar: 53)

7 tanda Allah sayang

1. Diberikan kesedihan kerana dengan kesedihan itu kita sering menyebut namaNya

2. Diberikakn kesakitan kerana denagan kesakitan itu kita sentiasa memohon kesembuhan dariNya Bahkan Allah menarik dosa-dosa kecik.

3. Diberikan kehinaan kerana Allah mahu kita memohon kemulian dariNya

4. Diberikan kemiskinan kerana Allah mahu kita meminta padaNya

5. Diberikan penderitaan kerana hanya jiwa yang menderita akan selalu dekat denganNya

6. Diberikan kesusahan dengan kesusahan itu kita akan menjadi redha

7. Diberikan kehilangan dengan kehilangan itu kita meminta yang terbaik dariNya

Oleh itu jangan teralu banyak ketawa. jangan terlalu banyak bersuka ria kerana Allah akan jauh dari kita.. Sesungguhnya ujian itu berlaku kerana dua perkara sama ada hidaya ataupun kifarah..Jangan pernah mengeluh dengan perjalanan hidup dan bersyukur setiap nikmat yang kita rasai..

Wallahualam.. moga bermanfaat untuk semua..

Sekian

Coretan Hati

Thursday, January 5, 2017

Segmen Bloglisted by Misya 2017

Segmen Bloglisted by Misya 2017
Klik Banner Untuk Join


Assalamualaikum,

Salam khamis semua, masih bersama segmen.. Masih ada tersisa segmen.segemen datang dari Aimi Syahirah. Jum jadi bloglist rakan blogger.

Orang kata tersenarai dalam bloglist tu penting so jangan lepas peluang yang ada tau. Let support to support.

Bicara Pagi #25 ~ 7 Golongan Yang Di Naugi Di Hari Qiamat


Assalamualaikum,

Tahu kah kita golongan-golongan yang di naungi hari hari Qiamat nanti?? Ada 7 golongan ketika di Dunia mereka sering amalkan dengan redha ALLAH iaitu :

1. Pemimpin yang adil atau Imam

2. Orang yang sentiasa beribadat

3. Seseorang yang sentiasa terpaut pada Masjid.

4. Dua orang saling mencintai kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

5. Seorang lelaki yang di ajak berzina dengan seorang wanita lalu menolaknya kerana takut akan kepada Allah

6. Orang-orang yang bersedekah dalam diam

7. Orang-orang yang berzikir di waktu sunyi dan menangis kerana Allah

[ Hr Bukhari dan Muslim]

Waallahualam.. Moga bermanfaat untuk semua...

Coretan Hati

Wednesday, January 4, 2017

Segment: Follower meningkat dengan mudah

Segment: Follower meningkat dengan mudah
Klik Banner Untuk Join


Assalamualaikum,

Thanks Mai share Link kat FB dan ajar cara ambik id blog.. hihihii.. Dapat jugak join segmen nie. Segmen datangnya dari Blogger Nurul ..Just suka-suka.. 

Jum tambah follower.. Follower ramai bukan bererti kita hebat tapi follower ramai sebagai satu ikatan ukhuwah sesama rakan alam maya. Silaturahim di alam maya.. Ilmu pengetahuan pun bertambah, ramai blogger share info-info yang berguna, pengalaman dan sebagainya..

Bagi Unni follower ni penting dalam dunia blogger. Sebab tanpa Follower sapa la kita kan 😍😍. Sebab itu kita harus hargai setiap follower yang ada then jangan lupa follow back!!! Hihihihi..

Lets Support to support..

P/s : Sapa Unni belum follow sila infom ya 😊😊.. Maaf atas kesulitan.. Love you Alls.

Blog id : 5696939556486975506

Due Date : 3/1/2017-3/2/2017

Dunia

Dunia



Wahai sahabat
Apa yang kita cari di dunia ini??
Apa yang kita inginkan di dunia ini??
Ingin menjadi siapa di dunia ini??

Dunia, dunia dan dunia...
Segalanya Dunia..

Dunia
Betapa ramai yang lupa daratan,
Betapa ramai yang ingkar,
Betapa ramai yang tidak bersyukur,
Betapa ramai yang derhaka dan berkhianat,

Wahai sahabat
Mengapa kita Lupa Tujuan kita hidup didunia?
Mengapa kita mengejar kenikmatan dunia?
Mengapa kita memuja kenikmatan dunia?

Tahukan kita?
Dunia yang di kejar hanya sementara,
Dunia yang dipuja hanya sia-sia,
Dunia yang ada hanya persimpangan,

Wahai sahabat,
Lupa kah kita akan akhirat?
Lupa kah kita yang kekal selamanya?
Lupa kah kita akan hari pembalasan..

Ingatlah..
wahai sahabat..
Buka hati, buka minda
Jawapan ditangan ANDA..

Dunia
Kredit Picture MFR Studio

Coretan Hati